Sprogimas

Popiežius: badas pasaulyje – rimtas žmogaus teisių pažeidimas

badasKreipdamasis į Romoje liepos 26–28 dienomis vykstančio Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikimo mitybos sistemų klausimais dalyvius popiežius Pranciškus priminė, kad visos valstybės yra įpareigotos imtis drąsių priemonių, kad būtų panaikintas badas pasaulyje, kuris yra vien didžiausių neteisingumo formų. Popiežiaus žinią susitikimo dalyviams perskaitė Šventojo Sosto sekretorius santykiams su valstybėmis arkivyskupas Paulas Richardas Gallagheris.

„Nuoširdžiai sveikinu visus šio svarbaus susitikimo dalyvius, kuriame dar kartą pabrėžiama, kad vienas didžiausių šiandienos iššūkių – įveikti badą, maisto stoką ir nepakankamą mitybą COVID-19 krizės sąlygomis“, – kreipiasi Pranciškus į pasaulio valstybių atstovus. Pasak popiežiaus, pandemija atskleidė sisteminį neteisingumą, kuris kenkia žmonijos vienybei. „Didžiausią vargą kenčiantys mūsų broliai ir seserys, taip pat Žemė, mūsų bendri namai, dejuoja dėl skriaudų, kurias mes darome neatsakingai naudodamiesi ir piktnaudžiaudami Dievo mums skirtomis gėrybėmis.“

Popiežius rašo, kad žmonija yra pajėgi pagaminti pakankamai maisto visiems Žemės gyventojams, tačiau daugelis neturi kasdienės duonos. „Tai tikras skandalas, nusikaltimas, kuriuo pažeidžiamos žmogaus teisės“, – rašo Pranciškus. „Dėl to visi turi pareigą stengtis panaikinti šią neteisybę konkrečiais veiksmais ir drąsia politika vietiniu ir tarptautiniu mastu.“

Pasak Pranciškaus, norint viena kartą visiems laikams išspręsti bado problemą, negana tik didinti maisto gamybą, bet reikia naujo mąstymo, naujo holistinio požiūrio, reikia kurti naujas aprūpinimo maistu sistemas, kurios tausotų Žemę ir padėtų apsaugoti žmogaus orumą. Būtina atkurti kaimo sektoriaus svarbą, sugrąžinti jam prioritetinį vaidmenį priimant politinius ir ekonominius sprendimus. Šiame procese smulkieji ūkininkai ir ūkininkų šeimos turi būti laikomi privilegijuotais veikėjais. Šeima turi būti suvokiama kaip esminė maisto gamybos sistemų sudėtinė dalis, nes pirmiausia šeimoje išmokstama mėgautis žemės vaisiais, jais nepiktnaudžiaujant.

Popiežius mano, kad dabartinė pandemijos sukelta krizė suteikia pasaulio valstybių bendruomenei gerą progą pradėti nuoširdų ir drąsų dialogą apie tai, kaip pertvarkyti aprūpinimo maistu sistemas ir pašalinti iš jų visa tai, kas kenkia teisingumui ir netarnauja solidarumui. Pranciškus ragina drąsiai kurti pasaulį, kuriame būtų pakankamai duonos, vandens, vaistų ir darbo visiems žmonėms. „Meldžiu Dievą, kad niekas nebūtų paliktas nuošalyje, kad kiekvienas žmogus galėtų patenkinti savo pagrindinius poreikius. Tegul šis susitikimas, skirtas maisto sistemų atnaujinimui, padeda mums kurti taikią ir klestinčią visuomenę ir sėti taikos sėklą, kuri padės mums gyventi kaip tikri broliai ir seserys“, – linki Pranciškus. (JM / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode