Sprogimas

Šiluvoje pamokslą sakys į Baltarusiją neįleidžiamas arkivyskupas T. Kandrusevičius

Šiluvoje vykstančiuose didžiuosiuose katalikų Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaiduose sekmadienio mišiose pamokslą pakviestas sakyti Baltarusijos Vyskupų konferencijos pirmininkas, Minsko-Magiliavo arkivyskupas Tadevušas Kandrusevičius.

Baltarusijos arkivyskupas į Šiluvą atvyko iš Lenkijos, nes sugrįžti į savo šalį po komandiruotės prieš kelias savaites jam nebuvo leista.  Baltarusijos pareigūnai tąkart nepaaiškino priežasčių, kodėl dvasininkui neleidžiama grįžti į tėvynę. T. Kandrusevičius kiek anksčiau yra sakęs, jog Baltarusijos prezidento rinkimai rugpjūčio 9-ąją vyko nesąžiningai. Jis taip pat griežtai kritikavo Aliaksandro Lukašenkos režimo represijas ir smurtą prieš protestuojančius piliečius.

„Šiemet pagrindinės temos – laisvės tema, nes minime laisvės 30-metį, tai pat popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo ir kardinolo Vincento Sladkevičiaus šimtmetį. (...). Šiemet yra popiežiaus Pranciškaus kvietimas ypatingai maldai už kūriniją, už bendrus namus, už žmogų, kuris atsakingas už kūriniją. Tokios maldų intencijos, o tame matėme reikalą pakviesti ir Minsko-Magiliavo arkivyskupą, kuris yra Lietuvos artimas bičiulis, draugas, čia studijas baigęs ir kelią pradėjęs, šiuo metu sunkioje būsenoje esantis“, – BNS sekmadienį sakė Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai diakonas Darius Chmieliauskas.

T. Kandrusevičius yra baigęs Kauno kunigų seminariją, dirbo Vilniuje, Druskininkuose. Minsko-Magiliavo metropolitu jis buvo paskirtas 2007 metais, o 2015 -ųjų birželį išrinktas Baltarusijos katalikų vyskupų konferencijos pirmininku.

Jau penkis šimtmečius kasmet vykstantys didieji Šiluvos (Šilinių) atlaidai – vienas svarbiausių Katalikų bažnyčios renginių, kuriame dalyvauja dešimtys tūkstančių maldininkų, ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų šalių.

Savaitę vykstantys Šiluvos atlaidai prasidėjo pirmadienį, rugsėjo 7-ąją, o sekmadienis, anot D. Chmieliausko, pagrindinė atlaidų diena, įprastai sutraukianti daugiausia tikinčiųjų.  

Atlaidų dienos skiriamos Lietuvos kariuomenei, valstybės apsaugos, švietimo, medicinos darbuotojams, ligoniams, kunigams ir vienuoliams, bažnytinėms bendruomenėms, šeimoms, katalikiškoms mokykloms bei jaunimui.

Teigiama, kad Švč. Mergelė Marija Šiluvoje apsireiškė 1608 metais. 1760–1775 metais miestelyje pastatyta barokinė Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilika, garsėjanti didžiojo altoriaus Marijos paveikslu. Marijos apsireiškimo vietoje 1924 metais pastatyta modernistinė Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčia.

Autorė Jūratė Damulytė

BNS

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode