Sprogimas

Dešimt Popiežiaus Pranciškaus patarimų, kaip gyventi laimingai

Popiežius Pranciškus neseniai išsakė dešimt žingsnių laimingam ir sveikam gyvenimui, duodamas interviu Argentinos savaitraščiui „Viva“, kuris buvo publikuotas liepos pabaigoje. Popiežius išreiškė susirūpinimą dėl šiuo metu vykstančių karų, kalbėjo apie pavojų nerasti laiko asmeniniams ir šeimyniniams santykiams, priminė, kad reikia padėti jaunimui rasti orų darbą.

Popiežiaus Pranciškaus dekalogas kaip gyventi laimingą gyvenimą, tai patarimai, kurie atneša didesnį gyvenimo džiaugsmą:

1. „Gyvenk ir leisk gyventi kitiems“. Kiekvienas turėtų vadovautis šiuo principu, kuris pasak popiežiaus, panašus į Romoje gyvuojantį posakį: „Judėk į priekį ir leisk kitiems tai daryti“.

2. Dalink save kitiems. Žmonės turi būti atviri ir dosnūs kitiems, nes jei užsisklendi savyje, rizikuoji tapti egocentrišku. „Stovintis vanduo greičiau genda“.

3. Elkis ramiai gyvenime. Popiežius, kuris universitete dėstė literatūrą, cituoja  Argentinos rašytojo Ricardo Guiraldes'o romano epizodą, kur pagrindinis veikėjas kaubojus Don Segundo Sombra žvelgia į praeitį, kaip jis nugyveno savo gyvenimą.

Jis sako, jog savo jaunystėje jis buvo kaip upelis, pilnas akmenų, kuriuos nešėsi su savimi; suaugęs – veržli upė, o senatvėje jis vis dar judėjo, tačiau lėtai, tarsi vandens telkinys, sakė popiežius. Šventasis Tėvas minėjo, jog jam patinka pastarasis vandens telkinio įvaizdis – sugebėti gyvenime judėti geranoriškai, nuolankiai, ramiai.

4. Sveikas laisvalaikio supratimas. Anot popiežiaus, žmonės prarado malonumą grožėtis menu, literatūra, žaisti su vaikais.

Vartotojiškumas atnešė mums nerimą ir stresą, dėl to žmonės prarado sveiką laisvalaikio kultūrą. Jų laikas „yra prarytas“ ir žmonės nebegali juo dalintis su kitais.

Net jei daugelis tėvų dirba ilgai, jie turi skirti laiko žaidimui su savo vaikais; nors dėl darbo ritmo tai tampa „sudėtinga, tačiau jūs privalote tai padaryti“, sako popiežius.

Šeimos taip pat turi išjungti televizorių, kai kartu susėda prie stalo, net jei televizija padeda išlikti informuotam apie naujienas, - įjungtas televizorius valgio metu neleidžia bendrauti tarpusavyje.

5. Sekmadieniai turi būti poilsio dienos. Dirbantiesiems sekmadienis turi būti laisva diena, nes sekmadienis skirtas šeimai.

6. Reikia rasti naujoviškų būdų kaip sukurti orumą teikiančių darbo vietų jaunimui. „Turime būti kūrybingi jaunų žmonių atžvilgiu. Jei jie neturės galimybių, įniks į narkotikus ir taps labiau pažeidžiami, linkę į savižudybes.

„Nepakanka juos pavalgydinti“, - sakė popiežius. „Orumas jums suteikiamas, kai galite parnešti namo maisto, kurį patys užsidirbsite“.

7. Gerbk ir rūpinkis gamta. Aplinkos sąlygų blogėjimas yra vienas didžiausių iššūkių mums. „Manau, kad šio klausimo sau neužduodame: ar žmonija nesielgia savižudiškai taip netvarkingai ir tironiškai išnaudodama gamtą?“, - sakė popiežius.

8. Pakeisk negatyvų požiūrį. Poreikis blogai kalbėti apie kitus nurodo žemą savigarbą. Tai reiškia, kad „aš jaučiuosi toks žemas, kad vietoje to, jog pakelčiau save, turiu pažeminti kitus“, sakė popiežius. „Išsivaduoti iš negatyvių dalykų yra sveika“.

9. Neužsiimk prozelitizmu, gerbk kitų tikėjimą. „Savo liudijimu, augdami kartu bendrystėje galime įkvėpti kitus. Tačiau religinis prozelitizmas yra visų blogiausias, paralyžiuojantis dalykas: „Kalbu su tavimi, kad tave įtikinčiau“. Ne. Kiekvienas žmogus kalbasi, remdamasis savo tapatybe.

Bažnyčia auga patraukdama, ne užsiimdama prozelitizmu, verbuodama kitus.

10. Darbuokis taikos labui. Mes gyvename metu, kai vyksta daugybė karų, ir kvietimas taikai turi būti garsiai šaukiamas. Kartais gali atrodyti, kad taika yra ramumos būsena, tačiau taika niekada nėra rami, ji visuomet yra proaktyvi ir dinamiška.

Parengta pagal Ncronline.org

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode