Sprogimas

Kovo 8 – osios dieną Vatikane minės išskirtinės moterys

Kovo 8-oji, Tarptautinė Moters diena, Vatikane bus paminėta konferencija apie moteris – moteris katalikų Bažnyčioje, apie moteris, kurios daug davė visuomenei ir apie tai, kaip padėti joms išskleisti savo potencialą. Šio susitikimo, kuris vyks Popiežiškosios mokslų akademijos būstinėje,  organizatorė yra katalikių moterų organizacija „Voices of Faith – Tikėjimo balsai“, o pagrindinė tema – taika ir nesmurtiškumas.

Organizacijos interneto portale yra primenama, kad toks renginys vyksta ketvirtą kartą ir pristatomos šių metų pranešėjos ir liudytojos. Tai Stephanie Lorenzo iš Australijos, azijietiško kraujo. Kai 2009 metais ji, 22 metų mergina, nuvyko į Kambodžą, ją aplankė jausmas - „tai negali būti tikrovė“, sužinojus apie kai kuriuos baisius ir liūdnus dalykus. Grįžusi ji įsteigė ir sėkmingai išplėtojo nevyriausybinę organizaciją, kuri veikia prieš prekybą žmonėmis ir pavergimą, ypač moterų, šiandien dirbančią tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu.

Marguerite Barankitse iš Ruandos lemiamas buvo 1993 metų spalis. Visa jos šeima, tutsiai, buvo išžudyta hutų genties žmonių. Po poros dienų nuo šios dramos patys tutsiai apsupo vienos hutų šeimos namą, trokšdami kruvino keršto. Tada Marguerite stojo prieš juos sakydama: „pirmiau nei tutsė esu krikščionė, neleisiu jums nužudyti tų žmonių“. Nuo tos dienos jos gyvenimas tapo kova prieš neapykantą ir smurtą, ypač stengiantis globoti vaikus, bet kokios tautybės, kurie liko be tėvų. Ji įsteigė „Maison Shalom“ organizaciją.  

Iš Ruandos kilusi ir su našlaičiais dirba kita moteris, taip pat kalbėsianti Vatikane, Mirreille Twayigira: per Ruandos genocidą ji turėjo vos du metus. Šešerius metus su artimaisiais klaidžiojo po Ruandos, Zambijos ir Angolos miškus, kol pagaliau apsistojo Dzaleka pabėgėlių stovykloje Malavyje. Čia daug ir sunkiai mokėsi, nusipelnė medicinos stipendijos Kinijoje, o ją užbaigusi padeda tiems, kurie gyvena tokiomis pat sąlygomis kaip ji pati prieš keliolika metų. 

Konferencijoje dalyvauja dvi seserys dvynės iš Sirijos, Nagham ir Shadan. Jos studijavo anglų literatūrą ir galvojo apie darbą mokykloje, tačiau 2011 metais sprogęs karas susprogdino ir mokyklas. Tačiau jaunos moterys neatsisakė minties dirbti su vaikais: bendradarbiaujant su Jėzuitų Pabėgėlių tarnybos programa Sirijoje kelis metus mokė vaikus savo krašte. Šiandien šį darbą tęsia Belgijoje, taip pat tarp sirų vaikų, dažnai likusių be tėvo, motinos ar be abiejų.

Škotė Scilla Elworthy vadovauja „Oksfordo tyrimų grupei“, kuri trisdešimt metų dirba taikos palaikymo srityje ir skiria didelį dėmesį moterų vaidmeniui. Kaip ir keletas kitų konferencijoje Vatikane dalyvaujančių moterų, ji yra gavusi ne vieną tarptautinį apdovanojimą, jos kandidatūra tris kartus pateikta Nobelio taikos premijos komitetui.

Greta kitų žinomų moterų bus ir Flavija Agnes iš Indijos. Nuo 1990 metų jos įsteigtas centras konsultavo, teikė teisines paslaugas, kitaip padėjo maždaug penkiasdešimčiai tūkstančių moterų, patyrusioms smurtą namie, migrantėms, išnaudojamoms darbe, įtrauktoms į prostituciją. Šiame darbe Agnes rėmėsi ir savo skaudžia, smurtą patyrusios moters patirtimi. Tačiau ji nepalūžo, 33 metų stojo į universitetą, užbaigė teisės studijas ir dirba moterų teisių srityje.

Dar viena pranešėja, sesuo Simone Campbell, yra iš JAV, kur jau keturiasdešimt metų veikia socialinio teisingumo skleidimo ir silpnųjų bei marginalizuotų gynimo srityje. Ji taip pat įvairių apdovanojimų laureatė, straipsnių ir knygų autorė, dažna komentuotoja televizijos laidose. 

Šias ir kitas moteris bus galima pamatyti kalbančias, pasakojančias savo istorijas, pateikiančias savo įžvalgas tiesioginėje transliacijoje internete, „Voices of Faith“ interneto portale, kovo 8 dienos popietę. (Vatikano radijas)

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode