Sprogimas

7 patarimai, kaip krikščioniškai pradėti Naujus metus

Naujieji Metai tai graži, bet keista šventė. Švelnumas ir susitelkimas, kuriuos išgyvenome per Kalėdas prieš keletą dienų, dabar palieka erdvę kulinarinei išmonei, kurią lydi linksmybės, besitęsiančios iki vėlyvos nakties, tarsi tai, ką neseniai išgyvenome, jau būtų suarchyvuota, o tema būtų radikaliai pasikeitusi. Šventė tęsiasi paraidžiui iš vienų metų į kitus.

Gera ją švęsti, ir Jėzus turbūt būtų ją šventęs, nes atsiminti pozityvius gerus dalykus, ištirpinti negatyvius ir viltis, kad vėl pradėsime iš pradžių – visi to ieškome. Tačiau nutinka keisti dalykai -  žmonės elgiasi kaip įprasta, o žiniasklaida beria prietaringus patarimus kaip pradėti naujuosius metus, kad jie būtų sėkmingi. Svetainės „Catholic-link“ autorius Sebastian Campos kviečia pažvelgti į šią šventę iš krikščioniškos perspektyvos, pasitikint Gerąja Naujiena ir siūlo įžengti į naujus metus pasitelkus septynetą žingsnių.

Pirmasis – dėkoti.  Prisiminkite visus, kuriems esate dėkingi, su kuriais bendradarbiavote, kurie padėjo jums sunkiu metu, stiprino ligoje, palaikė skausme...Visad aplink yra žmonių, kurie yra mums padarę gera. Padėkokite jiems, kad ir sms žinute, ypač tiems, kurie to nesitiki, bet buvo jums malonūs.

Antrasis – sudarykite ketinimų sąrašą. Nebūtina susitelkti vien ties idėjomis kaip pavyzdžiui apsiginti diplomą, sumokėti skolas, išvykti atostogų i Karibus ar galų gale įsirašyti į sporto klubą... Tačiau įtraukite ir gyvenimo tikslus, ketinimus, kuriuos galite pradėti įgyvendinti naujais metais. Dievas kviečia mus palaikyti savo tikėjimą viltimi. Mes krikščionys esame vilties žmonės, kurie tiki, kad gera dar ateis. Susikurti sąrašą ir palikti jį matomoje vietoje visus metus – tai tikrai padės.

Kitas pasiūlymas – įvertinti praėjusius metus. Nesupainiokime „įvertinti“ su „išsivaduoti nuo blogio“. Įvertinti tai suteikti vertę, peržiūrėti svarbiausius išgyventus įvykius, sprendimus, didžiausius įgyvendintus planus. Tačiau nepamirškite, kad gyvenimas nėra tik juodas ar baltas, jis turi daug įvairių atspalvių. Dalykai nėra tik geri ir blogi, todėl pažvelkime į savo gyvenimus kaip žvelgtų Jėzus, su meile, gailestingumu, viltimi, taip įvertindami tai ką nuveikėme.  Kitaip gali nutikti taip, kad ką tik pasibaigę metai taps kankinimu, suvokus, kiek neteisybės padarėme ir nebenorėsime pradėti naujų metų.

Kitas paraginimas – skirkite laiko prisiminti tiems, kurie išėjo. 2016-ieji skausmingai nusinešė daug gyvybių. Karai, badas, neteisingumas, apie kuriuos sužinojome iš žiniasklaidos, ne kartą suspaudė  mūsų širdis. Kai kurie netekome artimųjų, draugų, iškeliavusių į Tėvo namus. Skirkime jiems kelias minutes pagerbdami jų atminimą, pagalvokime apie jų nugyventus gyvenimus, stengdamiesi, kad prisiminimas apie juos nebūtų tik liūdesys, tačiau įkvėptų mus gyventi mūsų gyvenimus aistringai ir su meile.

Penktasis pasiūlymas – pradėkime metus švęsdami Dievo Motiną, pasveikindami ją malda, sudalyvaudami jai dedikuotose Mišiose, stabtelėdami prisiminti ją ne tik kaip Švč. Dievo Motiną, bet ir kaip žmogų, trapų ir mirtingą.

Naujaisiais metais galime įsipareigoti ir naujam apaštalatui. Nebūtina leistis iki Afrikos. Jei jau ir vykdote tarnystę savo parapijoje ar judėjime, tačiau pagalvokite ne tik kaip užpildyti savo 2017 metų darbotvarkę, tačiau kaip Viešpats galėtų perkeisti tai, ką jau veikiate, kad galėtumėte eiti į priekį, ar ką galėtumėte daryti, bet dar nedarote – ne tik šeimoje, darbe, tačiau ir savo tikėjimo gyvenime, apaštalaudami, kad pasiektumėte daugiau širdžių, skelbdami Tą, kuris pakeitė jūsų gyvenimą.

Pabaigai paraginimas aktyviai gyventi liturginį laiką. Kalėdos nesibaigia šventiniu stalu ir dovanėlėmis,  tai liturginis laikas, kuris tęsiasi iki Viešpaties Krikšto šventės, kurią minėsime sausio 8-ąją. Išgyvenkime šį nuostabų Kalėdų laiką dalyvaudami liturginiuose minėjimuose, šventėse, kurios svarbios mūsų dvasiniam gyvenimui. (Vatikano radijas)

Naujametiniai fejerverkai - ANSA

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode