Sprogimas

Budėti ar plaukti pasroviui

 

Žmonės elgiasi labai skirtingai. Vieni seka tai, ką jiems diktuoja kūno polinkiai, aistros, savimeilė ar aplinkos nuomonė, kiti gi bando įsiklausyti į sveiko proto sprendimus, sąžinės balsą ir elgiasi atsakingai, atsirinkdami tai, kas geriausia. Vieni budi, kad jų gyvenime viešpatautų gėris, kiti gi daug nesusimąstydami plaukia pasroviui.

Nuo šių apsisprendimų priklauso žmogaus gyvenimo kokybė. Vieni, net susidurdami su dideliais sunkumais, kuria gėrį sau ir kitiems, antri užsidarę egoizmo kiaute rieda sudužimo linkme. Anksčiau ar vėliau tai ir įvyksta, o mūsų žiniasklaida tas sudužusių gyvenimų istorijas kuo plačiau išgarsina.

Su pirmuoju Advento sekmadieniu pradėjome pasiruošimą Jėzaus Gimimo šventei. Mišių Evangelijoje girdėjome Dievo žodį, raginantį budėti. Jėzus kalba: „Jūs būkite pasirengę, nes Žmogaus Sūnus ateis, kai nesitikėsite“ (Mt 24,44). Čia kalbama apie savo antrąjį Žmogaus Sūnaus atėjimą laikų pabaigoje. Mes nežinome, kada tai įvyks, tačiau vieną dalyką tikrai žinome: mūsų susitikimas su Jėzumi tikrai įvyks. Labiau tikėtina, kad tai įvyks ne pasaulio, bet mūsų žemiškojo gyvenimo pabaigoje, todėl šiam susitikimui turime rimtai ruoštis. Kokiu būdu?

Apaštalas Paulius paaiškina, ką ruošiantis susitikimui su Viešpačiu turime daryti. Laiške pirmųjų amžių krikščionims Paulius rašė: „Tad nusimeskime tamsos darbus, apsiginkluokime šviesos ginklais! Kaip dieną, elkimės padoriai, saugodamiesi apsirijimo, girtavimo, palaidumo, neskaistumo, nesantaikos ir pavyduliavimo. Apsivilkite Viešpačiu Jėzumi Kristumi ir nelepinkite savo kūno, netenkinkite jo geidulių“ (Rom 13, 12-14).

Nusimesti tamsos darbus - reiškia kovoti su nuodėme. Tai pirmas, kaip sakoma, namų darbas. Kol pas žmogų nėra tokio apsisprendimo, tol jo gyvenimo laivas labai skylėtas. Apaštalas net nurodo, ko labiausiai reikia saugotis - girtavimo, palaidumo, nesantaikos ir pavyduliavimo.

Apaštalas taip pat primena, ką mes privalome pozityviai daryti: „Apsivilkite Viešpačiu Jėzumi Kristumi“. Vaizdingas išsireiškimas „apsivilkti Kristumi“ reiškia gyventi taip, kaip mokė Jėzus. Šį mokymą randame Evangelijos puslapiuose. Jo santrauka randama Kalno pamokslo palaiminimuose. Mes juos žinome, o jei nežinome, labai lengva juos surasti, nes Šventasis Raštas yra labiausiai prieinama knyga.

Pranašas Izaijas antrina apaštalui Pauliui: „O Jokūbo namai! Ateikite, gyvenkime Viešpaties šviesoje“ (Iz 2,3). Gyventi Viešpaties šviesoje - reiškia elgtis taip, kaip nori Dievas. Savo valią Dievas įrašė į mūsų prigimtį ir kai laikomės prigimtinio įstatymo, net nežinodami Dekalogo, mes gyvename pagal Kūrėjo valią.

Mūsų amžiuje yra gana populiari liberali ideologija, leidžianti laisvai elgtis, tenkinant visus savo norus bei įgeidžius, visiškai nepaisant prigimtinio įstatymo.Dar daugiau, net kovojama, kad elgesys prieštaraujantis prigimčiai, būtų pripažintas žmogaus teise. Šių žmonių logika aiški: jei gyvename žemėje vieną kartą, jei Dievo nėra, tuomet reikia griebti viską, ko geidžia širdis. Tačiau toks kelias veda į aiškų akligatvį, tik jo nenorima matyti ir pripažinti. Tačiau dėl tokios elgsenos nereikia stebėtis, nes žmogui yra sunku pripažinti savo klaidas. Mes esame liudininkai, kai net po akivaizdaus komunistinio rojaus statybos žlugimo daug kas ne tik Rusijoje, bet ir Europoje, ir Amerikoje nenori šitai matyti ir universitetuose jaunimą moko marksizmo.

Budėti – reiškia kovoti su savo puikybe, savimeile bei egoizmu ir atmesti bet kokią ideologiją, kuri bando į Dievo vietą statyti žmogų. Budėti – tai nelaikyti savęs visatos centru, bet kasdien tarnauti mus supantiems žmonėms. Anuomet Jėzus kalbėjo: „Žmogaus Sūnus atėjo, ne kad jam tarnautų, bet pats tarnauti ir savo gyvybės atiduoti kaip išpirkos už daugelį“ (Mt 10,45). Taip pat prisiminkime, kaip Jėzus apibūdino su meile budinčius žmones: „Buvau alkanas ir mane pavalgydinote. Buvau nuogas ir mane aprengėte. Buvau kalinys ir mane aplankėte...“ (Mt 25).

Šv. Kalėdų proga savo artimiesiems ką nors padovanojame. Adventas kviečia pamąstyti, ką padovanosime Tam, kuris už mus padovanojo net savo gyvybę. Atsiliepimas į Jėzaus raginimą budėti būtų pati gražiausia dovana Kalėdų Kristui.

2016 m. Arkivysk. Sig. Tamkevičius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode