Sprogimas

Latvijos Dainų šventei – 150 metų

Kovo 4 dieną Mažeikių kultūros centro mišrus choras „Draugystė“ buvo pakviestas dalyvauti chorinės ir orkestrinės muzikos festivalyje-koncerte, kuris vyko Latvijoje, Gulbenes rajone, Lizumo kultūros namuose.

Šių metų vasarą Latvijos Dainų šventė pažymės 150-čio jubiliejų. Visus šiuos metus visoje Latvijoje organizuojami festivaliai-koncertai, kuriuose atliekamas Dainų šventės repertuaras.

Dalyvavo trys gana pajėgūs šio regiono mišrūs chorai ir pučiamųjų orkestras. Kadangi mūsų ir Lizumo chorus jungia sena draugystė, todėl jų choro Janio Abolinš iniciatyva, koncertavome kartu. Turėjome gerą progą išgirsti būsimos jų dainų šventės nemažą dainų ir pučiamųjų orkestro repertuarą. Mes jiems taip pat atlikome dvi dainas iš mūsų 100-čio Dainų šventės, kuri vyks sekančiais metais ir atlikti laisvąją programą, kuri kartu su mūsų Mažeikių garsiuoju duetu ,,Dvi Ingos“ buvo sutikta audringais plojimais ir bisais. Teko padiriguoti dvi finalines dainas: Juozo Gudavičiaus ,, Kur giria žaliuoja“ ( mūsų jubiliejinės dainų šventės pavadinimas bus ,,Kad giria žaliuotų, kad daina skambėtų“) ir Raimundo Paulo ,,Manai Dzimtenei“, akompanuojant pučiamųjų orkestrui.

Latvių dirigentai jungtiniam chorui dirigavo: Martino Brauno ,,Saule, Perkons, Daugava“ ir Erko Ešenvaldo ,,Dveseles dziesma“(,,Sielos dainą“). Labai nudžiugino tai, kad visas Dainų šventės repertuaras choro ir orkestrų vadovams, partijos choristams ir orkestrantams, atspausdintos ir išleistos viename rinkinyje. Mes turime visą tai parsisiųti iš interneto, pasiruošti partitūras, paruošti partijas choristams.                  

Malonu prisiminti miesto kavinėje paruoštus nuostabius pietus, dainomis, žaidimais ir šokiais praturtintą vakaronę ir garbingą išlydėjimą, kai visi latvių choristai mus pakvietė į didelio rato vidurį ir visi kartu padainavome populiariausią Latvijoje liaudies dainą ,,Pūt vėjini“ ( vėjeli, pūsk“). Kelionė per pūgą, vėją ir rūką mums, choristams, nebuvo varginanti, nes visą kelią skambėjo dainos, geri įspūdžiai ir gera nuotaiką.

Ypatingai norime padėkoti paslaugiam „Mažeikių utobusų parko“ vairuotojui Artūrui! Mūsų kelionę globojo Šv. Kazimieras. Choras dėkingas Kultūros centro ir rajono savivaldybės administracijos vadovybei už išspręsta transporto klausimą!

Nuotr. iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode