RETRO

Rajone įsibėgėja vakcinacija nuo COVID-19

Praėjusių metų pabaiga buvo paženklinta vakcinos nuo COVID-19 ligos gimimu ir skiepijimo pradžia. 2020 m. gruodžio 30 d. gauta pirmąja vakcina nuo COVID-19 Mažeikių ligoninėje paskiepyta 60 ligoninės darbuotojų. Trumpai apie COVID-19 padėtį, vakcinacijos nuo koronaviruso infekcijos eigą Mažeikių rajone naujienų portalui Budas.lt informacijos pateikė Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Aplinkos ir sveikatos apsaugos skyriaus vyr. specialistė (savivaldybės gydytoja) Daiva Jurkūnienė.

Neramina nenustatyti užsikrėtimo šaltiniai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento Mažeikių skyriaus duomenimis, 2021-01-11–2021-01-17 laikotarpiu Mažeikių rajono savivaldybėje susirgo – 85, pasveiko – 133. Net 49,4 proc. susirgusių asmenų nurodo, jog kontakto su sergančiais neturėjo, į užsienį išvykę nebuvo su grįžusiais iš užsienio nebendravo, t. y. užsikrėtimo šaltinis nežinomos, o tai reiškia, kad žmonės gali užsikrėsti bet kur, net ir nežinodami, jog turėjo  kontaktą su sergančiu žmogumi, kadangi jo nepažįsta. Štai kodėl labai svarbu yra identifikuoti sąlytį su užsikrėtusiuoju turėjusius asmenis bei juos izoliuoti, kad infekcija neišplistų.

Iš viso nuo pandemijos pradžios Mažeikių rajono savivaldybėje patvirtintas 2821 atvejis, pasveiko – 2044, mirė 74 gyventojai. Šiuo metu Mažeikių rajono savivaldybėje COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) serga 687 gyventojai.

Vykdoma vakcinacija

Pasak savivaldybės gydytojos, vakcinacija vykdoma pagal Sveikatos apsaugos ministro 2021-01-05 įsakymu Nr. V-8 nustatytas prioritetines grupes. Šiuo metu iš viso paskiepyti 573 asmenys (1,12 proc. savivaldybės gyventojų). Artimiausiu metu (kai bus gauta vakcina) planuojame užbaigti skiepyti asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojus. Po to bus skiepijami vaistinių darbuotojai ir vyresni nei 65 metų amžiaus gyventojai (pradedant nuo pačių vyriausių).

Rajone skiepijama „Comirnaty“ vakcina

Kalbėdama apie vakciną D. Jurkūnienė informavo, kad Mažeikių rajone skiepijama „Comirnaty“ vakcina – tai „BioNTech“ ir Pfizer“ sukurta vakcina, padedanti apsaugoti nuo koronavirusinės infekcijos (COVID-19 ligos) asmenis, vyresnius nei 16 metų. Vakcinos „Comirnaty“ savo sudėtyje turi genetinės informacijos, apie viruso SARS-CoV-2, sukeliančio COVID-19 ligą, dyglio baltymą. Vakcinos „Comirnaty“ sudėtyje nėra paties viruso, ir ji negali sukelti COVID-19 ligos.

Tam tikras šalutinis poveikis gali pasireikšti, bet jis po kelių dienų išnyksta. Tyrimo metu dažniausiai pasitaikę šalutiniai poveikiai, vartojant vakciną „Comirnaty“ buvo lengvi arba vidutinio sunkumo. Pagal gamintojo pateiktą informaciją dažniausiai nustatytos nepageidaujamos reakcijosskausmas injekcijos vietoje (>80 proc.), nuovargis (>60 proc.), galvos skausmas (>50 proc.), mialgija ir šaltkrėtis (>30 proc.), artralgija (>20 proc.), karščiavimas (>10 proc.) injekcijos vietos patinimas (>10 proc.). Šie šalutiniai poveikiai pasireiškė daugiau nei 1 iš 10 tyrime dalyvavusių asmenų. Šalutinis poveikis rodo, kad vakcina veikia ir skatina imuniteto formavimąsi.

Budas.lt archyvo nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode