Sprogimas

Pavojai ant ledo – kaip jų išvengti

Atėjus šaltajam metų laikui vandens telkinius sukausto ledas, kurio tvirtumą su nekantrumu skuba išbandyti žiemos pramogų mėgėjai, daugiausia vaikai, žvejai. Kad būtų išvengta nelaimės, o neretai ir tragedijos, privalu laikytis saugaus elgesio ant ledo reikalavimų ir rekomendacijų. Mažeikių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba primena:

Ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra ne mažiau kaip 7 cm, nes toks ledas jau gali išlaikyti žmogų, o kad išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm.

Jeigu ledu, kurio storis yra 12 cm arba mažiau, eina grupė žmonių, atstumas tarp jų turi būti ne mažesnis kaip 5 m. Reikėtų eiti jau pramintu taku, nerekomenduojama vaikščioti vienam tamsiu paros metu.

Pravartu turėti lazdą (peikeną) ir ja tikrinti ledo stiprumą. Jeigu stuktelėjus lazda pasirodo vanduo, nedelsiant grįžti į krantą.

Vaikštant ant ledo reikia neatitraukti nuo jo kojų. Ledu čiuožiant slidėmis reikia atsisegti slidžių apkaustus, kad esant reikalui jas galima būtų greitai nusimesti; plaštakų neprakišti per lazdų kilpas.

Įlūžus ledui svarbu nepasiduoti panikai ir karštligiškai nesikabinti už ledo krašto, nes jis pradės lūžinėti, ir stengtis „ant ledo užplaukti“. Laikantis ant vandens paviršiaus artėti prie tvirtesnio ledo. Užlipus kuo plačiau paskirstyti savo kūno svorį, ridentis arba šliaužti į tą pačią kranto pusę ir ant kojų stotis tik jį pasiekus.

Pastebėjus įlūžusį ir skęstantį žmogų jokiu būdu nebėgti prie eketės – toje vietoje ledas yra plonesnis. Jeigu įmanoma, bandyti nuo kranto ar tilto ištiesti ar mesti skęstančiajam pagalbinę priemonę, į kurią galėtų įsikibti. Būtina nedelsiant skambinti skubios pagalbos numeriu 112.

Ištraukus skęstantįjį į krantą, reikia patikrinti jo kvėpavimą ir pulsą, prireikus pradėti gaivinti. Jei yra galimybė, nugabenti jį į šiltą patalpą, nuvilkti šlapius drabužius ir pakeisti juos sausais, apkloti. Esant hipotermijai dėti šiltus kompresus ant jo krūtinės, kaklo, galvos, kirkšnių. Jei žmogus sąmoningas, duoti gerti šiltų saldžių gėrimų, netrinti jo odos, neduoti gerti alkoholinio.

MS-34

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode