Parama dėkojame




Vietos bendruomenių ir akademinio jaunimo bendradarbiavimo projekto „Grafai Zubovai: kultūros ir švietimo keliu“ įgyvendinimas

Dabikinės bendruomenė (Akmenės r.) metų pradžioje pateikė Socialinei apsaugos ir darbo ministerijai, Bendruomeninės veiklos stiprinimo projektų finansavimo 2016 metais atrankos konkursui, paraišką ir gavo 11 829 Eur Vietos bendruomenių ir akademinio jaunimo bendradarbiavimo projekto „Grafai Zubovai: kultūros ir švietimo keliu“ įgyvendinimui.

Projekto tikslas – pasiremiant grafų Zubovų palikimu ir skleistomis vertybėmis bei bendradarbiaujant su Vilniaus universiteto istorijos fakulteto studentais, sukurti ir įtvirtinti Akmenės rajono vietos bendruomenes telkiančias, stiprinančios bei jų pažintinius, verslumo ir kitus gebėjimus ugdančias tradicijas.

Dabikinės bendruomenė, rašydama projektą, iškėlė uždavinius aktualizuoti Dabikinės dvare grafų Zubovų istorinį palikimą, jį paverčiant svarbiu ir paveikiu Dabikinės bei kitų vietos bendruomenių telkimo ir paskatos veiklumui šaltiniu. Ir apskritai Dabikinės bendruomenė save suvokia per Zubovų palikimą ir savo veiklos plėtrą sieja su šio palikimo atgaivinimu.

Suorganizuota tradicinė Dabikinės bendruomenės Kaštonų žydėjimo šventė, jai suteikiant naują kokybę – paverčiant Zubovų palikimą ir vietos bendruomenę reprezentuojančiu, glaudesnius ryšius tarp skirtingų kartų skatinančiu, ne tik vietos, bet ir viso rajono bendruomenę įtraukiančiu renginiu. Gegužės 24 d. į Dabikinės dvare, Dabikinės kaime, įvykusį renginį susirinko gausus būrys šio kaimo gyventojų ir svečių. Dabikinės kaimo bendruomenę, Dabikinės specialiąją mokyklą ir Dabikinės dvarą sieja itin glaudūs ryšiai. Bendruomenė šiandieną telkiasi buvusiuose grafų Zubovų rūmuose, todėl ir renginys vyko senojo parko aplinkoje. Jo žaluma pasirinkta ir vienu iš bendruomenės herbo elementų. Šventėje skambėjo nuostabi muzika ir dainos, atliekamos Naujosios Akmenės muzikos mokyklos mokytojos Romenos Šimkuvienės bei jos mokinės Orintos Rakštytės. Įspūdingu šokiu ir neišsenkama energija uždegė Arnoldos Kapačinskienės vadovaujamas šokių kolektyvas “Sparnai”, pasirodė kolektyvai ir iš kitų bendruomenių.

Vasarą Dabikinės dvare suorganizuota savanorystės ir talkos principais grįsta Akmenės rajono vietos bendruomenių, moksleivių ir Vilniaus universiteto istorijos fakulteto akademinio jaunimo stovykla „Grafai Zubovai: kultūros ir švietimo keliu“. Stovyklos metu, bendradarbiaujant su universiteto studentais, aktualizuotas grafų Zubovų palikimas, ugdytas vietos bendruomenių ir moksleivių tapatumo jausmas, istorinis ir paveldosauginis sąmoningumas, įgyta naują su savo krašto reprezentavimu ir verslumu susijusių gebėjimų. Liepos 24-30 d. trukusi stovykla taip pat buvo skirta buvusiam grafų Zubovų dvarui Dabikinėje garsinti, atstatyti ir atgaivinti, įsukti į įvairias veiklas. Vilniaus universiteto studentai, dėstytojai, šios vietos bendruomenių ir akademinio jaunimo bendradarbiavimo projekto dalyviai, įsikūrė Dabikinės specialiosios mokyklos bendrabutyje. Stovyklos metu vyko akademinės paskaitos, kuriose dalyvavo ne tik stovyklautojai, bet ir visi panorę Akmenės krašto gyventojai, apie dvarus Lietuvoje nuo jų ištakų iki XVIII amžiaus ir nuo XIX amžiaus iki jų netekties. Paskaitose apžvelgta dvarų istorija, kultūra, reikšmė, analizuotos jų funkcijos, pradedant kraštovaizdžio formavimu ir baigiant tvarto paskirtimi. Kituose užsiėmimuose perskaitytos paskaitos apie šiuolaikinius muziejus, jų ekspozicijų formavimą, surengtos aplinkos tvarkymo talkos, kūrybinės dirbtuvės, kuriose kurta pristatymas „Atvyk į Dabikinę!“, Dabikinės dvaro galimos ekspozicijos. Stovyklautojai, moksleiviai ir Dabikinės bendruomenė, specialiosios mokyklos mokytojai dalyvavo numatytose ekskursijose, susipažino su Akmenės krašto gamtos ir kultūros paveldo turtais. Ekskursantai aplankė Akmenės krašto muziejų, Ventos regioninio parko lankytojų centrą, Šaltiškių molio karjerą, S.Daukanto paminklą, Augustaičių vandens malūną, Jurakalnio apžvalgos bokštą, Paragių dvaro sodybą. Kitą dieną išvyko pasisemti patirties Biržuvėnų, Kelmės, Pakruojo, Jakiškių ir Žagarės dvaruose. Šie dvarai prikelti antram gyvenimui. Du pusdienius stovyklos dalyviai sukosi Dabikinės dvaro rūsio valymo talkoje.

Rugsėjo 17-ąją Dabikinės dvare įvyko Europos paveldo dienų paminėjimas. Dabikinės bendruomenė ir Specialiosios mokyklos mokytojai, Vilniaus universiteto istorijos fakulteto studentai, svečiai iš Kauno buvo supažindinti su kultūros paveldo dienų gimimo istorija ir tikslu. Platesniam susipažinimui su kultūros paveldu išvykta į ekskursiją. Šiaulių rajone aplankytas buvęs Zubovų dvaras, muziejus Ginkūnuose, Naisių Zubovo dvaras, muziejus ir Stačiūnų vėjo malūnas, esantis Pakruojo rajone. Po ekskursijos Dabikinės dvare Kurtuvėnų regioninio parko specialistas, Šiaulių gamtos ir kultūros paveldo apsaugos klubo „Aukuras“ tarybos narys, asociacijos „Kurtuvėnų bendruomenė“ valdybos narys Darius Ramančionis perskaitė paskaitą „Bendruomenės ir paveldas: sąlyčio beieškant“. Vilniaus universiteto istorijos fakulteto prodekanas, akademinis stovyklos vadovas Salvijus Kulevičius pristatė laikinosios ekspozicijos „Zubovų parko užuovėjoje: gyvosios istorijos“ parodą, kurioje apžvelgiama vietos bendruomenė, vietos istorija ir kultūra, bei Dabikinės dvaro istorija.

Kviečiame visus aplankyti Dabikinės dvaro centriniuose rūmuose įrengtą ekspoziciją. Dėl apsilankymo tartis su Dabikinės bendruomenės pirmininke Asta Doveikiene tel. +370 611 55 333, el.p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Antanas GABALIS, Akmenės rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo, architektūros ir paveldosaugos skyriaus vyriausiasis specialistas paveldosaugai

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode