Sprogimas

Varėnos ligoninė atsinaujina

 

Praėjusį trečiadienį Varėnos ligoninėje iškilmingai atidaryta nauja sterilizacinė bei Priėmimo-skubios pagalbos ir konsultacijų skyriaus Reabilitacijos poskyris.

Priminė ligoninės istoriją

Gražus būrelis Varėnos ligoninės medikų bei garbingų svečių iškilmingos akimirkos laukė prie sterilizacinės durų. Slaugytojos kalbėjo, jog jau seniai jų gydymo įstaigoje buvo tokia pakili diena. Atnaujintas ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos ir konsultacijų skyriaus (toliau – Priėmimo skyriaus) Reabilitacijos poskyris, sutvarkyta sterilizacinė – tikra šventė tiek medikams, tiek ligoninės pacientams.

Pirmasis į susirinkusius kolegas ir svečius kreipėsi VŠĮ Varėnos ligoninė direktorius Algirdas Miklyčius. Jis priminė vadovaujamos įstaigos istoriją. Ligoninė buvo atidaryta 1957 metais. Joje buvo 100 lovų. Dalis senojo pastato išliko iki šiol, jame įsikūrusi laboratorija, ligoninės virtuvė ir ūkio dalis. 1972 metais ligoninėje jau buvo 290 lovų. Tais pačiais metais įkurta ir centrinė sterilizacinė, turėjusi porą sterilizatorių po 100 litrų. Po septynerių metų į Varėną iš Tulos buvo atgabentas net 400 litrų talpos sterilizatorius, neilgai laukus, gautas ir antrasis. Jie veikė iki šiol. Ligoninės vadovas apgailestavo, jog nuo 1972 – ųjų metų sterilizatorių remontas buvo atliktas tik trejetą kartų, todėl padėtis paskutiniaisiais metais buvo apgailėtina…

Atnaujinimo darbai užtruko vienerius metus

Rimtų darbų imtasi praėjusių metų vasarą, kai Varėnos rajono savivaldybės administracija iš Valstybės investicijų 2015-2017 metų programos lėšų ėmėsi įgyvendinti Varėnos ligoninės dalinio modernizavimo projektą. Iš Valstybės investicijų programos buvo skirta 194094 Eur, iš Varėnos rajono savivaldybės biudžeto – 21610 Eur, o iš ligoninės – 25000 Eur.

Ligoninės vadovas Algirdas Miklyčius pastebėjo, jog per metus laiko užtrukusį remontą nepatogumų teko patirti tiek medicinos personalui, tiek pacientams, tačiau dabar visi gali džiaugtis ir suremontuotomis patalpomis, ir atnaujintais baldais, puikia medicinine įranga ir, žinoma, puikiu sterilizatoriumi.

Direktorius Algirdas Miklyčius pakvietė garbius svečius – Varėnos rajono savivaldybės merą Algį Kašėtą ir Seimo narį Gediminą Jakavonį perkirpti sterilizacinės atidarymo juostelę.

Pavyko išvengti infekcijos protrūkių

Būriui medikų ir svečių sugužėjus į sterilizacinę, žodį tarė ligoninės vyriausioji slaugos administratorė Alma Kalantaitė. Ji išsamiai papasakojo apie sterilizacinės darbą, pasidalijo medikus dėl senų sterilizatorių lydėjusiais nuogąstavimais. Nors sterilizatoriai paskutiniu metu jau sunkiai atitiko reikalavimus, bet kruopštaus ligoninės slaugytojų ir gydytojų darbo dėka niekada nebuvo nei infekcijos protrūkių, nei nelaimes atnešti galėjusių avarinių atvejų.

Reabilitacijos skyriuje – gydymas krioterapija

Lengviau atsikvėpti nuo šiol galės ir ligoninės Priėmimo skyriaus Reabilitacijos poskyrio personalas. Pasak gydytojų, tai buvo paskutinis neremontuotas skyrius, visiškai neatitikęs šiuolaikinių reikalavimų.

Ne paslaptis, rajone daugėja vyresnio amžiaus žmonių, ligos jaunėja, todėl šio skyriaus paslaugų prireiks daugeliui. Visi kalbėjusieji įvairių sričių specialistai investiciją vadino teisinga, o skyrių perspektyviu.

Reabilitacijos poskyrio gydytojas reabilitologas Virgaudas Taletavičius svečiams papasakojo apie teikiamas paslaugas, parodė masažo, fizioterapijos kabinetus, kineziterapijos salę ir, žinoma, pademonstravo labiausiai visus sudominusį gydymo krioterapija aparatą. Jį išbandyti panoro ir patys medikai, ir politikai, ir statybininkai.

Reabilitacijos poskyrio slaugytojos pasakojo, jog populiariausios yra magnetoterapijos procedūros. Jas atliekanti Angelė Mickevičienė neslėpė – kasdien kreipiasi 20-30 pacientų. Ateina žmonės, norintys pagerinti gijimo procesą po operacijų, ateina ir besiskundžiantys stuburo bei sąnarių ligomis. Procedūros mažina uždegimus, gerina kraujotaką. Jau po penkių procedūrų pasijaučiama kur kas geriau.

Pacientai džiaugiasi ir reabilitacijos poskyryje teikiamu gydymu Bernaro srovėmis (kreipiasi besiskundžiantys stuburo osteochondroze, radikulopatijos keliamomis problemomis). Tie varėniškiai ar miesto svečiai (ligoninėje galima gauti ir mokamą gydytojo konsultaciją bei procedūrą), kuriems nepatogumų kyla dėl galvos skausmų, nemigos ir kitų panašių negalavimų, gali sau pagelbėti elektroterapijos metodu – darsonvalizacija (gydymas impulsine, kintama sinusoidine aukšto dažnio, aukštos įtampos, mažo stiprumo srove).

Gydytojas Virgaudas Taletavičius neslėpė, jog svajojama, ir apie kitą modernią įrangą. Varėnos krašto žmonėms išvažiuoti stiprinti sveikatos į kitus rajonus gana sudėtinga. Tikimasi, jog ateityje poskyris taps skyriumi.

Linkėjo kokybiškų paslaugų ir naujos medicininės įrangos

Varėnos ligoninės direktorius Algirdas Miklyčius dėkojo rajono vadovams ir visai Savivaldybės administracijai už principinį sprendimą įgyvendinti projektą ir visokeriopą suteiktą pagalbą. Padėkos žodžių nepagailėta ir Seimo nariui Gediminui Jakavoniui, kuris talkino, kad būtų paskirtos lėšos iš Valstybės investicijų 2015-2017 metų programos.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta džiaugėsi, kad suremontuotose, atnaujintose patalpose varėniškiai galės džiaugtis kokybiškomis paslaugomis.

Seimo narys Gediminas Jakavonis, pritardamas Varėnos rajono savivaldybės merui Algiui Kašėtai, džiaugėsi, jog gyventojams nereikės toli važinėti ieškoti pagalbos.

Sveikinimų nešykštėjo ir darbus atlikusios UAB „Varėnos statybos“ generalinis direktorius Petras Vytas Valentukevičius, Sveikatos apsaugos ministro patarėja Dalia Guobužienė, Vilniaus TLK direktoriaus pavaduotoja Dalia Šimelienė bei Kontrolės skyriaus vedėja Romualda Kšivickienė.

Gražina Dagytė, Varėnos rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyr. specialistė viešiesiems ryšiams

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode