Parama dėkojame




Sprogimas

Šilalėje Tauragės skautų krašto stovykla

Šilalės rajono skautai, vadovaujami Elvyros Gedeikienės, Tauragės krašto „Medvėgalio“ tunto tuntininkės, nuo liepos 25 d. iki 31 d. surengė skautų stovyklą „Miško istorija“. Į stovyklą, įkurtą Žąsino k., Šilalės r. (Lokystos upelio pakrantėje), kurioje maloniai pakvietė skautus įsikurti skautas vytis Ignas Kaziukonis,  susirinko apie 150 dalyvių  iš Šilalės, Laukuvos, Obelyno, Tauragės, Jurbarko, Smalininkų, Lukšių, Viešvilės, Raudonės, Salantų,  Panevėžio, Kauno, Vilniaus.

Stovyklos tema – knygos, nes šie metai yra bibliotekų metai, o tikslas – ugdyti jaunus žmones visapusiškai, skatinti jaunuolių  domėjimąsi  knygomis šiame technologijų amžiuje.

Dalyviai stovyklavietėje įsikūrė  pagal amžiaus grupes – jaunesnieji skautai arba vilkiukai ( iki 10 metų amžiaus vaikai),  skautai (10-14 metų), patyrę (14-18 metų), vyresnieji (18-25 metų) ir suaugusieji skautai.

Berniukai ir mergaitės skirstėsi į skiltis pagal kiek pakeistus knygų pavadinimus: „Pepės ilgakojinės“, „Alisos stebuklų šalyje“, „Ozo šalies burtininkai“, „Trys muškietininkai“, „Lobių sala“.

Stovyklos dalyviai gyvenimo konfortą kūrėsi tradiciškai skautiškai – pagal savo išmonę, naudojant paprastas gamtines medžiagas. tik su virvėmis, Be vinių, tik virvėmis rišo suoliukus, stalus, indaujas, laužo trikojus, skelbimo lentas, dekoracinius statinius, tiltus ir kt.

Prižiūrimi suaugusiųjų vadovų, stovykloje skautai gaminosi maistą, ruošė pasirodymus vakaro programai.

Tauragės Jūrų skautai, neseniai atkūrę draugovę, su vadove Rita Grigaliene, dalyvaujantys pirmoje tikroje skautų stovykloje, pasakojo taip:  „Kas ten buvo – visko nesurašysi. Patirtiems nuotykiams apsakyti tinka toks išsireiškimas: „Kažkas nerealaus!“ Ypač noriu išskirti programą vaikams, taip pat vyresniųjų brolių ir sesių pastatyti vartai, tiltelis, visa įruošta stovykla su pastovyklėmis. Regis, ore  sklandė darna, supratimas, nuoširdumas, kur kiekvienas buvo sutiktas ir priimtas toks, koks yra.

Dėkojame Šilalės rajono skautams sesėms ir broliams už darbštumą įrengiant stovyklavietę. Esame įsitikinę, kad mes, Tauragės Jūrų skautai, ateityje draugausime ir bendradarbiausime su Šilalės sausumos skautais ir dar ne kartą taip smagiai stovyklausime!“.

Milda Bacevičiūtė Miliūnė, skautė vyresnioji sesė iš Vilniaus pasakojo, kad stovykloje labai daug dėmesio skiriama vertybiniam ir pilietiniam bei dvasiniam  jaunų žmonių ugdymui. Skautai tarnauja Dievui, Tėvynei, Artimui. Stovyklavietėje kasdien yra keliama Lietuvos vėliava, diena pradedama ir baigiama malda. Dvasiniam tobulėjimui kasdien vyksta susikaupimo valandėlės. Stovyklos atidarymas ir uždarymas sustiprinamas šventomis Mišiomis gryname ore.

Stovyklai „Miško istorija“ žaismingumo suteikė  dienos temos, paskirtos literatūriniams žanrams. Romantikos dieną jaunieji skautai kepė čirvinius blynus ir dovanojo vieni kitiems sakydami komplimentus. Fantastikos dieną stovyklautojai žaidė kosminius sporto žaidimus. Detektyvo dienai buvo sukurtas strateginis žaidimas, o komedijos/tragedijos dienos metu vyko cirkas, reikėjo įveikti kliūčių ruožą.

„Miško istorijos“ stovykloje dalyvavo suaugusių skautų grupė, kurie atvyko iš tolimesnių Lietuvos ar užsienio vietų, kad pasidalintų savo patirtimi su jaunesniais. Agnė Dambrauskaitė parvyko iš Škotijos, Silvija Bialoglovytė iš Bulgarijos ir kt.

Prie stovyklos sėkmės ypač prisidėjo draugai ir rėmėjai. Stovyklautojų tėveliai, atvykę aplankyti savų vaikų, nepamiršo ir jų draugų, visiems po lygiai dalino lauktuves. Šilalės rajono savivaldybės administracija skyrė lėšų inventoriaus įsigijimui, AB „Rokiškio sūris“ padovanojo stovyklos „Miško istorija“ dalyviams savo gardžios produkcijos.

Elvyra Gedeikienė džiaugėsi, kad šią stovyklą organizuojant sulaukė didelės grupės Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos draugovėje užaugusių skautų pagalbos. Deividas Valauskis, Mindaugas Rimkus, Julita Gudlenkytė, Eglė Dinapaitė, Eglė Saročkaitė, Giedrė Kiržgalvytė savo laisvalaikį net nedvejodami  skyrė stovyklos įrengimui ir paruošimui.

Danguolė JAKŠTIENĖ, Šilalės rajono savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode