Parama dėkojame




Sprogimas

„Pieno upė“ Biržų rajone užteršė aplinką



Aplinkos ministerijos Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai praėjusią savaitę gavo pranešimą apie aplinkos taršą pieno produktais. Dažnas iš mūsų paklaustų, kokia gi čia tarša, jei į aplinką patenka žmonėms vartoti tinkamas produktas? Vis dėlto aplinkosaugininkai tvirtina, kad didelį kiekį pieno išpylus į vandens telkinį, žala žuvų ištekliams gali būti nepataisoma.


Š. m. liepos 14 d. Vabalninko miestelio apvažiavimo keliu vienas prieš kitą važiavo miškovežis ir AB „Rokiškio sūris“ priklausantis pienovežis. Pastarojo vairuotojas, baimindamasis, kad du sunkiasvoriai automobiliai netilps siaurame kelyje, automobilio vairą staiga pasuko dešinėn, o jo vairuojamas automobilis nuvirto ant šono ir iš cisternos į gamtą pradėjo tekėti pienas. Susidūrimo mašinoms išvengti pavyko, tačiau, policijos pareigūnų teigimu, dėl autoįvykio kaltas pienovežio vairuotojas.
Aplinkosaugininkai nustatė, kad AB „Rokiškio sūris“ pienovežio cisternose buvo iš viso 11 tonų pieno, maždaug 3 tonas po autoįvykio pavyko išsiurbti, tuo tarpu likusios 8 tonos pateko į melioracijos griovį. Šiame griovyje „pieno upė“ nusidriekė apie 50 metrų.
AB „Rokiškio sūris“ darbuotojai nedelsiant ėmėsi priemonių sulaikyti ir surinkti užterštą vandenį, kad šis melioracijos grioviu nepatektų į Vabalos upę, esančią už pustrečio kilometro nuo avarijos vietos. AB „Rokiškio sūris“ atsakingam darbuotojui gresia bauda iki 1158 eurų. Jei paaiškės, kad iš cisternos išsiliejęs pienas pateko į Vabalos upę, bus skaičiuojama žala aplinkai. Aplinkosaugininkai teigia praktikoje prisimenantys ne vieną atvejį, kai į vandens telkinius išpylus didelį kiekį pieno ar jo produktų, vanduo būdavo užterštas taip, kad imdavo dūsti žuvys. Tikimasi, kad šiuo atveju tarša nebus pražūtinga vandens florai ir faunai.


LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode