Sprogimas

Ariogalai bus sugrąžinta miesto aikštė

Raseinių rajono savivaldybės administracija įgyvendina projektą „Ariogalos miesto bendruomeninės infrastruktūros gerinimas“, kuriuo numatyta sukurti Ariogalos miesto centrinės aikštės ir jos prieigų bei šalia esančio Raseinių rajono kultūros centro Ariogaloje, infrastruktūrą.

Projekto bendra vertė – 862.500,00 eurų iš jų: ES lėšos – 750.000,00, Valstybės biudžeto lėšos – 56.250,00 ir savivaldybės lėšos – 56.250,00.

Antradienį Ariogalos seniūnijos salėje vietos gyventojams buvo pristatyti UAB „Atamis“ parengti pasiūlymai techniniam projektui. Architektas Arvydas Gudelis trumpai priminė miesto istoriją.

Dar 1792 m. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Stanislovo Augusto įsaku Ariogalai buvo suteiktas laisvojo miesto statusas. Ariogala nuo seno garsėjo savo pirkliais, todėl savaime suprantama, kad tokiame mieste buvo ir turgaus aikštė, kuri tais laikais būdavo ir pagrindinė miesto aikštė. Čia vykdavo miesto visuomeninis gyvenimas, čia miestiečiai švęsdavo įvairias šventes. Miesto aikštės kontūrai matyti jau senuosiuose miesto planuose. Ilgą laiką miesto aikštės erdvė buvo atvira, tačiau sovietmečiu senąją miesto aikštės erdvę bandyta estetizuoti apsodinant ją medžiais. Po truputį miesto aikštė tapo skveru, parku, kurį dabar matome priešais seniūnijos pastatą. Kaip žinome, Ariogala turi miesto statusą, todėl, norint atkurti istorinį teisingumą ir pabrėžti miesto centrinę dalį, nutarta įrengti aikštę, kurioje galėtų būti organizuojami įvairūs renginiai, žmonių susibūrimai.

Ariogalos miesto įvaizdžiui yra labai svarbi centrinė Ariogalos miesto aikštė. Aplink aikštę yra išsidėsčiusios pagrindinės Ariogalos miesto įstaigos: Ariogalos ir Ariogalos miesto seniūnijos pastatas, Ariogalos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė, Raseinių rajono k. c. Ariogaloje ir kt. Šie objektai dažnai lankomi miesto bendruomenės ir svečių, tačiau šiuo metu miesto centrinė dalis nėra išvaizdi ir nekuria reprezentatyvaus įspūdžio. Centrinės aikštės (kuri šiuo metu yra panašesnė į parką) teritorijoje mažosios architektūros elementų (lauko suoliukų, šiukšliadėžių) nėra daug, jų fizinė būklė yra prasta, išdėstymas neatitinka poreikių. Aikštėje nėra įrengtas apšvietimas, želdiniai chaotiški, visai nėra išraiškingų architektūrinių elementų. Aikštės teritorijos išplanavimas nėra patogus lauko renginių (bendruomenės švenčių, mugių, kultūros centro organizuojamų pasirodymų ir švenčių bei valstybinių švenčių minėjimams) organizavimui, todėl yra poreikis sukurti erdvę, tinkamą tokio pobūdžio renginiams organizuoti. Šiuo metu esanti centrinė Ariogalos miesto aikštė neatitinka miesto bendruomenės poreikių, todėl investicijų projektas apima jos prieigas ir greta miesto centrinės aikštės esantį Gedimino g. 11 sklypą.

Dabartinė situacija nesudaro prielaidų Ariogalos miesto ir Raseinių rajono gyventojams, miesto svečiams bei vietos verslininkams didinti socialinį ir ekonominį aktyvumą Ariogalos miesto centrinėje dalyje, kadangi šie objektai yra nepatrauklūs laisvalaikiui leisti, vietos gyventojų poilsiui ir rekreacijai organizuoti, didinti investicijas susijusias su laisvalaikio, maitinimo bei susijusių panašių paslaugų teikimu ir organizavimu.

Pagal projektinius pasiūlymus, erdvė, esanti priešais seniūniją, taps atvira, bus išgrįsta nauja danga, bus pašalinta menkavertė augmenija, įrengtas apšvietimas, o svarbiausiuoju aikštės akcentu taps fontanas, kurį kurdamas architektas panaudojo Ariogalos herbo motyvus. Laukymėje greta kultūros centro planuojama pastatyti lauko sceną, žemės paviršių suformuoti taip, kad būtų patogu tiesiog sėdint ant žolės stebėti renginius.

Susitikime su gyventojais dalyvavo ir apie projektą diskutavo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, atliekantis direktoriaus funkcijas, Jonas Kurlavičius, Ekonomikos ir ūkio departamento direktorė Indrė Antanaitienė, Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Armandas Mockus, Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Egidijus Alijauskas, ariogališkiai Savivaldybės tarybos nariai Steponas Nacius ir Andrius Bautronis. Gyventojai pateikė klausimų, dalijosi mintimis ir iš esmės techninio projekto pasiūlymams pritarė.

Raseinių rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode