Parama dėkojame




Sprogimas

Gatvės muzikos diena atsisveikino iki kitų metų

Gegužės 21 d., tradiciškai trečią mėnesio šeštadienį, Mažeikių senamiesčio širdyje – Laisvės gatvėje – jau aštuntą kartą karaliavo muzika. Čia vyko muzikos ir šokio šventė Gatvės muzikos diena – 2016.

Surado savo vietą

Simboliška, kad idėjiškai laisvas, o per muziką išreikšdamas laisvę, renginys surado sau namus Laisvės gatvėje. Anksčiau išsimėtydavęs po visą miestą adaptavosi labiau kamerinėje ir akustiškai patogesnėje aplinkoje. Gražu pažiūrėti, kai Laisvės gatvė tampa gyva ir pavirsta panašia į tikrą europietišką bulvarą.

 

Tarp šventės dalyvių buvo galima sutikti tokius senbuvius, kaip „The Bakery“ , Trečiojo amžiaus universitetą, Savivaldybės kultūros centro mėgėjų teatro trupę „Visavi“, LPS Mažeikių „Bočių“ bendriją, muzikos mokyklą „Yamaha“, Daivos Gedvilienės vaikišką personažą Daiva Pamaiva ir pan.

Švente patenkinti

Gatvės muzikos dienos Mažeikiuose koordinatorius Egidijus Valantinavičius „Būdui žemaičių“ pasakojo, kad visi gerai šventei reikalingi kriterijai buvo išpildyti: gera komanda, geras oras, gera muzika ir geri žiūrovai. Be Egidijaus, komandoje dar yra nevyriausybininkai Eduardas Vaičiulis (VšĮ „Apskritas stalas“), Irmantas Sujeta (VšĮ „Lauko biuras“) ir, žinoma, bičiuliai.

Pasak koordinatoriaus, kiek teko girdėti, muzikantai taip pat liko patenkinti. Širdyje pasijautė, kad jau nebereikia muzikantų raginti dalyvauti renginyje, jie nori groti patys ir laukia šios šventės. Ši šventė neturėtų prasmės, jei nebūtų žiūrovų, todėl džiugu, kad ilgėliau pamiegoję, mažeikiškiai nepatingi ateiti į šventės vietą, gražiai užpildo gatvę ir joje praleidžia nemažai smagaus laiko.

Paklaustas apie iškilusias problemas, E. Valantinavičius sakė: „Turiu šaunią komandą ir, jeigu būna kokių nors problemų, tai jos lieka komandos viduje. Geras laikas buvo...“– atsisveikindamas sakė šventės koordinatorius ir užtikrino, kad devinta šventė tikrai įvyks.

Mažeikių krašto kapela „Tėviškė“ iš Leckavos šventėje dalyvavo trečią kartą. Viena iš kapelos vadovių, Regina Stonkuvienė, neslėpė džiaugsmo ir laikraščiui „Būdas žemaičių“ sakė: „Įspūdžiai be galo geri. Kolektyvo žmonės, kurių šiemet buvo 10, džiaugėsi galimybe koncertuoti miesto gatvėje. Tokios šventės duoda labai daug. Daromės labiau žinomi, pagausėja gerbėjų ratas, kontaktas su žiūrovu ir klausytoju gatvėje visiškai kitoks negu kocertų salėje, smagu, kai tau ploja ir netgi įteikia gėlių, todėl mūsų kapelos žmonės labai laukia šios šventės. Smuikininkas Vladas Lingys netgi pareiškė, kad, jei kapela nevyks į šventę, tai jis važiuos vienas pats, susiras vietą Laisvės gatvėje ir grieš savo smuikeliu tiek, kiek širdis panorės.“

Pasiilgo prasmingų dainų

Visų švenčių dalyvė, grupės „Citizens“ vadovė Dalija Valantinavičienė pasidalino savo įspūdžiais: „Buvo labai smagu ir vėl dalyvauti Gatvės muzikos dienoje. Kaip visada, Mažeikiuose pasitaikė puikus oras. Buvo tikrai nemažai žmonių, kurie neabejingi muzikai. Jautėme, kaip jie reaguoja ir dalyvauja klausydami dainų. Mes atlikome dainų apie Lietuvą ir krikščioniškų giesmių. Matome, kad žmonės išsiilgę vertingų, su prasmingais tekstais dainų. Keletas žmonių asmeniškai dėkojo, net ir šokoladą dovanodami. Didžiausias įvertinimas atlikėjui, kai tavęs klauso, kai esi reikalingas. Net ir po šventės keletą grupelių sėdėjo su gitaromis ir dainavo, improvizavo. Išties, muzika labai vienija, per ją vienas su kitu surandame bendrą kalbą. Šiais metais dalyvavome mažesniu sąstatu nei įprastai. Vieni studijuoja kitame mieste, kitiems darbai, bet kažkaip užteko visko, nes nesinorėjo užgožti šalimais esančių atlikėjų. Organizacinė šventės komanda darbuojasi negaudama jokio atlygio, o kartais tenka ir savų lėšų pridėti, bet smagiausia tai, kad gali kažką gero duoti savo miestui bei miesto gyventojams. Liūdna, kad ne visi tai supranta ir kai kuriems žmonėms gaila dviem valandoms leisti pasinaudoti elektra, o grupėms, kurios groja elektriniais instrumentais, ji būtina. Tikiuosi, kad toks požiūris pasikeis ir mūsų rankos, kurios pasuktos į vidų, pasisuks į išorę, kad galėtų duoti kitiems, nelaukiant jokio atlygio.“

Aštuntosios šventės dalyviai ir žiūrovai išsiskirstė savo keliais, o senamiesčio širdis – Laisvės gatvė – vėl gyvens savo tylų ir ramų gyvenimą.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode