Parama dėkojame




Sprogimas

Netaisyklinga pėdų padėtis gali tapti negalavimų priežastimi

Dažnas mūsų kenčia nuo nugaros, pečių, kaklo srities, klubų, kojų ar pėdų skausmų. Retai kada susimąstome, jog šių ir panašių negalavimų priežastimi tampa netaisyklinga pėdos padėtis ar jos deformacija. Tokie simptomai, kaip minėtų sričių skausmas, greitas pėdų ir kojų nuovargis, iškrypę pirštai, nuolatinės nuospaudos gali perspėti apie pėdų problemas.

Negydoma liga progresuoja ir žeidžia ne tik pačią pėdą, bet ir visą organizmą, jau nekalbant apie stiprėjančius skausmus ir patiriamą paciento diskomfortą.

Pėdų ligų labai daug, todėl labai svarbu tiksliai diagnozuoti pėdos ligą ir ją gydyti. Kompiuterinis pėdų tyrimas – vienas iš greičiausių ir paprasčiausių būdų įsitikinti, ar mūsų pėdos sveikos, ar vaikštome taisyklingai.

Kompiuterinis pėdų tyrimas – tikslesnė diagnozė

Kompiuterinis pėdų tyrimas gali atskleisti skausmų priežastį ir padėti susigrąžinti judėjimo džiaugsmą, o kartu – ir puikią savijautą. Užlipus ant specialaus takelio, pėdos nuskanuojamos, o trimatis pėdų atvaizdas kompiuterio ekrane parodo anatominę pėdų struktūrą, ašis, tikslias apkrovas atskiroms pėdos zonoms einant.

Tyrimas padeda diagnozuoti pėdų deformacijas, todėl rekomenduojamas atlikti besiskundžiantiems pėdų, kulnų ir blauzdų nuovargiu ar skausmais, taip pat žmonėms, kuriems sunku prisitaikyti įprastą avalynę, turintiems įgimtų ar įgytų pėdos deformacijų, taipogi sportininkams.

Specialistas, atsižvelgdamas į tyrimo rezultatus, pataria, kokių profilaktinių ar gydymo priemonių imtis. Nekreipiant dėmesio į pirmuosius simptomus, progresuojančios pėdų ligos gali nulemti ir stuburo problemas bei kitus sveikatai pavojingus susirgimus ateityje.

Pėdų ligų profilaktika ir gydymas

Pėdų ligų atsiradimą lemia įvairios priežastys: netinkama avalynė, trauma, paveldimumas, darbo sąlygos. Bene pagrindinė ir paprasčiausia profilaktinė priemonė, padedanti apsisaugoti nuo pėdų ligų, yra tinkama anatomiškai išformuota avalynė. Dar viena prevencijos priemonė – mankšta (pratimus gali padėti pasirinkti kineziterapeutas).

Bene dažniausia pagalba pėdoms – tai ortopediniai avalynės įdėklai, koreguojantys pėdos padėtį ir mažinantys skausmą bei apsaugantys nuo nuovargio. Įdėklai išlaiko pėdas taisyklingoje fiziologinėje padėtyje, tolygiai paskirsto krūvį pėdos paviršiuje, padeda išlaikyti taisyklingą pėdos ašį, anatomiškai paremia ir koreguoja pėdų skliautus, „nukrauna“ skausmingus taškus.

Sportininkams rekomenduojami įdėklai, pasižymintys amortizuojančiomis ypatybėmis, apsaugantys pėdas nuo papildomo krūvio intensyviai sportuojant. Dauguma moterų nustemba sužinojusios, kad yra net įdėklų į aukštakulnius!

Ortopediniai avalynės įdėklai grąžina pėdą į taisyklingą padėtį ir apsaugo nuo tolesnių pėdos ligų.

„Keista, kad toks paprastas dalykas, kaip avalynės įdėklai, gali padėti. Ilgą laiką vaikščiojau tiesiog ant kulnų. Pritaikius specialius įdėklus, galiu vėl normaliai vaikščioti, be to, dingo erzinantys skausmai“, – džiaugiasi p. Antanas.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode