Sprogimas

Mokyklos reikia – mokinių nėra

      Praėjusią savaitę Žemalės bendruomenė susitiko su Mažeikių rajono savivaldybės vadovais ir specialistais ir kalbėjosi apie mokyklos pertvarkos planą. Gyventojai iškėlė aktualų jiems klausimą dėl Žemalės pagrindinės mokyklos reorganizavimo. Pasak jų, mokykla uždaroma, nors galėtų likti, pakeitus mokyklos vadovą, mokytoją, sudarius mažiau klasių komplektų. Savivaldybės atstovai tvirtino, jog mokykla galėtų išlikti, jei būtų reikiamas mokinių skaičius.

 

Surinko parašus

      Pasak Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo Apolinaro Stonkaus, žemališkiai parašė prašymą merui ir Švietimo skyriaus vedėjui dėl mokyklos direktorės ir priešmokyklinio ugdymo grupės mokytojos pakeitimo bei, kad mokykla išliktų tokia, kokia yra. Buvo surinkti parašai ir prašymai įteikti valdžios atstovams.

      A. Stonkaus teigimu, darbo grupė lankėse visose bendruomenėse, kur numatyta reorganizuoti mokyklas, buvo ir Žemalėje, tačiau čia bendruomenė aktyviai rinkosi, rinko parašus: „Pagrindinis jų prašymas buvo pakeisti direktorę. Jų manymu, jei pasikeis vadovas, sugrįš vaikai, kurie dabar važinėjasi į kitas mokyklas, ir jų užteks. Tačiau jei jie ir sugrįžtų, vis tiek mokinių nebūtų pakankamai. Kitas dalykas, tėvai patys yra nusprendę, kur vaikus leisti mokytis. Toks tarsi konfliktas tarp direktorės ir kai kurių bendruomenės narių. Pasak jų, direktorė čia kalčiausia, tačiau nepasakyčiau, kad direktorė dirbo blogai, ir mokykla buvo normali, kol buvo vaikų. Staigus vaikų sumažėjimas padarė savo pakeitimus. Mes jau trejus metus dotuojame šitą mokyklą, o dabar, kai jau liko tiek mažai mokinių, to nebegalime daryti. Nuo šių metų mokykloje lieka 27 mokyklinio amžiaus vaikai ir 15 mokytojų. Pradinėje liktų 11 mokinių, bet klausimas, ar ir jie būtų, ar tėvai jų neišvežtų į kitas mokyklas. “

Domėjosi situacija

      Susitikimo pradžioje Švietimo skyriaus vedėjas dar kartą supažindino susirinkusiuosius su mokyklų pertvarkos planu ir kriterijais, kuriais remiantis šis planas sudarytas. Taip pat nusakė , kokia yra Žemalės mokyklos situacija, kodėl ją ketinama reorganizuoti, o ne uždaryti, kaip teigia bendruomenės nariai. Pasak A. Stonkaus, pagrindinė reorganizacijos priežastis – nėra vaikų, dėl to trūks lėšų, jei mokykla liktų tokia, kokia yra.

      Gyventojus domino, kiek kainuos vieno vaiko nuvežimas į miestą, jeigu Žemalėje nebeliks mokyklos, ar neišeis taip, kad nuvežimas kainuos brangiau nei visos mokyklos išlaikymas. Pasak vedėjo, skaičiai nepalyginami: „2016 m. mokyklai trūks 42 tūkstančių eurų, pavežėjimui mes neišleisime nė 10 tūkstančių. Mes esame skaičiavę, kad pavežėjimas yra kur kas pigesnis negu mokyklos išlaikymas.“

      „O gal tada reikėjo pradėti nuo antro galo? – išsakė priekaištus vienas iš susitikimo dalyvių. – Gal pažiūrėkime, kiek toje mokykloje aptarnaujantis personalas „suvalgo“, o ne uždarome mokyklą ir tada žiūrime, kas kiek atsieina. “ Pasak A. Stonkaus, mokytojų ir aptarnaujančio personalo atlyginimai neturi nieko bendro. Vieni eina iš mokinio krepšelio, kiti – iš Savivaldybės, tačiau darbuotojų atlyginimai yra minimalūs ir pačių darbuotojų nėra daug. Taip pat likus pradinei mokyklai sumažės ir aptarnaujančio personalo. Gyventojai siūlė įvesti signalizaciją ar dar kokias priemones, nes sargų ir taip nematyti.

      Taip pat domėtasi, kokių permainų galima tikėtis dėl direktorės ir priešmokyklinio ugdymo grupės mokytojos. Pasak Švietimo skyriaus vedėjo, permainų bus, tačiau kokių, šiuo metu sunku pasakyti. Moteris priekaištavo, kad norėtų konkretaus atsakymo, tačiau A. Stonkus tikino negalįs konkrečiai atsakyti, nes į laisvas darbo vietas skelbiami konkursai ir kas ateis į buvusiųjų vietą, sunku spręsti.

      Sulaukta gyventojų priekaištų dėl paviešintų parašų, kad atvažiavusios Švietimo skyriaus atstovės pasakė, kas iš mokytojų pasirašė. Vedėjas atrėmė, jog iš pasirašiusiųjų buvo kas atvažiavo į Švietimo skyrių ir prašė parašo neviešinti, nes nežinojo, po kuo pasirašė.

Kalta direktorė?

      A. Stonkus atkreipė dėmesį į Žemalės bendruomenės surašytą prašymą, kuriame daugiausia kaltinimų išreikšta dabartinei direktorei Audronei Dipševičienei, kuri, kaip teigiama rašte, nesirūpina mokyklos išsaugojimu, nereaguoja į prašymus pakeisti priešmokyklinio ugdymo mokytojos, vietiniai gyventojai turi nuoskaudų iš senesnių laikų, todėl vaikus išveža į kitas mokyklas. Direktorė jau 20 metų vadovauja mokyklai, tad galėtų užleisti vietą jaunesniam vadovui.

      Vedėjas paprašė pateikti bent vieną argumentą, dėl ko turėtų atleisti direktorę. Vienas iš argumentų – po pokalbio atleistas sargas, kurio nematyti. Taip pat švaistomos lėšos. Klausė, kodėl buvo statomas naujas šildymo katilas. Pasak A. Stonkaus, jis buvo statomas, kai mokykloje mokėsi per 80 mokinių.

      Priekaištauta, kad miesto mokyklose per didelės klasės, tačiau, pasak vedėjo, to nėra, nes mokinių klasėse tiek, kiek leidžia įstatymas. Taip pat keltas klausimas dėl pavežėjimo, tačiau nesulaukta pasiūlymų, ką daryti, kad Žemalėje išliktų pagrindinė mokykla.

Bus atleisti mokytojai

      Skaudus klausimas iškilo Žemalės mokyklos mokytojams, kurie gyvena kaime ir čia išdirbo visą gyvenimą. Pasak mokytojų, iki pensijos likę dar ketvertą metų, o ką daryti, neaišku. Į jų klausimą vedėjas apgailestaudamas atsakė, jog situacija tikrai nepavydėtina, nes įdarbinti mokytojų nėra kur, visose mokyklose jų yra pakankamai, tačiau tokie mokytojai yra žinomi, surašyti ir atsiradus bet kokiai galimybei bus stengiamasi kaip nors jiems padėti: „Pasiūlyti konkrečiai negalime nieko. Čia valstybės ar sistemos kaltė, nesvarbu, svarbu, kad vaikų nėra ir nėra galimybės išlaikyti mokyklos.“

      Pasak vienos iš mokytojų, sumažėjus klasių komplektams, sumažėtų ir mokytojų krūviai, o pagal juos ir mokytojų atlyginimai, tai gal būtų galima išlaikyti mokyklą. Pasak A. Stonkaus, tai ne išeitis.

Priekaištai dėl informacijos

      Pasak gyventojų, iki pirmojo darbo grupės vizito bendruomenė nežinojo apie, jų pasakymu, mokyklos uždarymą. Direktorė ir mokytojai sėdėjo ramiai, nieko nesakė apie tai. Vedėjas papriekaištavo, kad bendruomenė nesidomėjo mokykla ir dabar vaikų neturi iš kur paimti.

      Žemališkiai domėjosi, kiek darbuotojų sumažėjo Švietimo skyriuje. Vedėjui paaiškinus, kad dviem etatais, gyventojai išreiškė nepasitenkinimą, tačiau A. Stonkus nurodė, jog Švietimo skyriuje dirba 8 valstybės tarnautojai.

      Taip pat kilo klausimas, kiek laiko išbus pradinė mokykla. Vedėjas informavo, jog pradinė mokykla bus tol, kol bus mokinių. Jei jų neliks, neliks ir mokyklos.

Linkėjo daugiau vaikų

      Susitikime dalyvavę meras Antanas Tenys ir vicemerė Sigutė Bernotienė taip pat akcentavo, jog tam, kad būtų mokykla, reikia mokinių, o jų, deja, nėra. „Bus 50 mokinių – mokyklą paliekam“, – žadėjo A. Tenys ir linkėjo bendruomenei susitelkti ir stengtis, kad išliktų bent jau pradinė mokykla su ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėmis, o jei laikui bėgant vaikų daugės, gali atsirasti ir penkta, ir šešta, ir aukštesnės klasės.

Priėmė sprendimą

      Penktadienį Savivaldybės taryba priėmė sprendimą patvirtinti pateiktą mokyklų pertvarkymo planą, pagal kurį Žemalės pagrindinė mokykla reorganizuojama į pradinę. Pasak mero A. Tenio, šis planas nėra nejudinamas, jis gali būti keičiamas ir tvirtinamas kituose tarybos posėdžiuose.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode