Parama dėkojame




Sprogimas

Nutraukusi sutartį su privačia šilumos tiekimo bendrove Ukmergė gyventojams sutaupė milijonus

Kartu su 2015 metais Ukmergėje būtų pasibaigusios ir šilumos ūkio nuomos sutartys su privačiu operatoriumi UAB „Miesto energija“. Tačiau prieš penkerius metus Ukmergės rajono savivaldybė dėl šiurkščių sutarties pažeidimų sutartį su bendrove vienašališkai nutraukė. Tai tapo beprecedenčiu įvykiu šalyje. Praėjus penkmečiui vertinama, kad anuomet savivaldybės priimtas sprendimas gyventojams sutaupė milijonus.

Šiuo metu savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Ukmergės šiluma“, teikiančios ukmergiškiams šilumą ir karštą vandenį, direktorius Vydas Paknys teigia, jog prieš sutarties nutraukimą nekintanti šilumos ir karšto vandens kainos dalis buvo 20 proc. didesnė nei UAB „Ukmergės šiluma“ vartotojams taikė nuo 2010 metų. Dėl mažesnių savivaldybės kontroliuojamos šilumos teikimo įmonės pastovių sąnaudų ir mažesnės pelno dalies per pastaruosius penkerius metus vartotojai Ukmergėje sutaupė apie 1,5 mln. eurų. Dar po apytiksliai 0,6 mln. eurų per metus gyventojai papildomai sutaupys nuo šių metų sausio 1 d., kadangi bendrovei investavus į biokuro katilinę, sumažėjo šilumos gamybos sąnaudos.

UAB „Miesto energija“, su kuria savivaldybė buvo sudariusi šilumos ūkio nuomos sutartį, per 10 veiklos metų pagal sutarties investicijų grafiką į Ukmergės rajono šilumos ūkį investavo 2,3 mln. eurų. Nepaisant milijoninių investicijų, šilumos ir karšto vandens kaina gyventojams minėtu laikotarpiu nemažėjo, tik augo ir 2010 metais tapo viena didžiausių Lietuvoje“, - atkreipia dėmesį V. Paknys.

V. Paknys teigia, jog nuo šilumos ūkio perėmimo, t.y. per pastaruosius penkerius metus, UAB „Ukmergės šiluma“ į naują biokuro katilą ir šilumos trasų atnaujinimą investavo 3,6 mln. eurų ir tai suteikė galimybę nuo 2016 metų sausio Ukmergės gyventojams šilumos ir karšto vandens kainą sumažinti 17 proc. Tai yra didžiausias kainos kritimas per visą UAB „Ukmergės šiluma“ veiklos istoriją ir vienas didžiausių šilumos ir karšto vandens kainų kritimų Lietuvoje.

Ukmergės rajono savivaldybė tapo pirmąja savivaldybe Lietuvoje, nutraukusia gyventojams nepalankią šilumos tiekimo sutartį. Aukščiausiasis teismas konstatavo, kad sutartį UAB „Miesto energija“ pažeidė šiurkščiai ir savivaldybė ją nutraukė teisėtai. Šiuo metu teismuose nagrinėjama, kokią sumą savivaldybė ir UAB „Ukmergės šiluma“ solidariai turi sumokėti privačiai bendrovei už šilumos ūkio turto pagerinimą, aiškiau tariant - už kokią sumą iš bendrovės naujai sukurtas turtas turi būti įsigytas. UAB „Miesto energija“ taip pat reikalauja padengti jos patirtas sąnaudas dėl anksčiau laiko nutrauktos sutarties, nors ji pati ją pažeidė šiurkščiai ir tapo kalta dėl jos nutraukimo. Savivaldybė ir UAB „Ukmergės šiluma“ su reikalavimais nesutinka, kadangi tai prieštarauja logikai kuomet privatus operatorius šiurkščiai pažeisdamas nuomos sutartį gali praturtėti daugiau nei sąžiningai ją vykdydamas. Tai taip pat prieštarauja Aukščiausiojo teismo išaiškinimui, kaip šalys turi susitarti dėl patirtų išlaidų padengimo.

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode