Sprogimas

Lankėsi Tverų dienos centre

Telšių apskrities vaiko teisių gynėjai į susitikimus su vaikų dienos centrų lankytojais vyksta nusiteikę kūrybiškai. Išnaudoti vasaros laisvalaikį bendravimui su vaikais – puikus metas. Pokalbiai su vaikais apie, atrodytų, kasdienius dalykus, labai svarbūs. Taip vaikai mokomi reikšti savo nuomonę bei gerbti kitą. Taip diskusijose, kur visi mąsto, argumentuoja, gimsta daug gražių dalykų – vaikas išmoksta pasitikėti savimi, išgirsti kitą, ateiti į pagalbą.


,,Vaikai turi teisę reikšti savo nuomonę. Tai svarbu ugdant asmenybę, suvokiant pasaulį, bendraujant su kitais vaikais ir suaugusiais. Vaikai, mokantys reikšti savo nuomonę, užauga brandžiomis asmenybėmis“, – taip Telšių apskrities VTAS vyresnioji patarėja Gintarė Noliūtė pradėjo susitikimą su Tverų dienos centro lankytojais.


Apsilankius Tverų dienos centre nuspręsta su vaikais kartu dalyvauti meninėje veikloje. Tiek vaikus, tiek viešnias iš Telšių apskrities VTAS labai pradžiugino pasiūlymas kartu pagaminti žaislą, skirtą patalpoms papuošti. Visi kibo į darbą ir klijavo didelį krokodilą. Kartu dirbant vystyta diskusija apie vaiko teisę reikšti savo nuomonę, apie teisę prašyti pagalbos.


,,Bendra veikla labai suartina visus, pasitardami, išklausydami vienas kito nuomonę, radome bendrų sprendimų kūryboje. Kartu aptarėme ir teisę prašyti pagalbos ir pareigą ateiti į pagalbą kitam, kai reikia. Vaikai pamatė, kaip kartu galima sukurti įspūdingų dalykų ir patirti bendravimo džiaugsmą, kai vieni kitiems padedame. Vaikai drąsiai išsakė savo nuomonę apie veiklą, apie tai, kaip jaučiasi, kas jiems patinka“, – susitikimu džiaugėsi patarėja Rietave Žibutė Milienė.


Telšių apskrities VTAS patarėjos G. Noliūtė ir Žibutė Milienė sako, kad neatsitiktinai pasirinkta pokalbio su vaikais tema. Pasak pašnekovių, mokantis reikšti savo nuomonę ugdoma asmenybė, nes išmokstama saviraiškos, o kartu ir suvokiama pareiga – gerbti kito nuomonę. 
Vaikai sakė, kad pareiškia savo nuomonę apie tai, kas jiems gražu, arba negražu, kai renkasi drabužius, kai ruošiasi į mokyklą ir renkasi kuprinę, kitas mokymuisi reikalingas priemones. Kalbėta ir apie teisę prašyti pagalbos bei pareigą, atskubėti į pagalbą kitam. Bendra kūryba puikiai iliustravo šią temą – vaikai, kai nesisekė klijuoti, prašė pagalbos suaugusiųjų ir mielai padėjo vieni kitiems.


,,Laikas, praleistas su sumaniais ir kūrybiškais vaikais prabėgo greitai, visi patyrėme daug naujo, dieną papuošėme naujomis pažintimis ir patyrimais, praturtėjome bendravimu ir žiniomis apie vaiko teises ir pareigas. Džiugu matyti, kad vaikai auga laimingi, saugiai leidžia vasarą dienos centre ir ruošiasi mokslo metams bei semiasi naujų žinių“, – susitikimą įvertino Gi. Noliūtė ir Ž. Milienė.


Visi Tverų dienos centro lankytojai apdovanoti tarnybos dovanomis.

Silva Šimkevičienė
Šiaulių apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius
Nuotrauka iš skyriaus archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode