Sprogimas

Įteikta Mažeikių krašto kultūros premija (2)

Agnė Matelė

Birželio 18-ąją Mažeikių muziejuje vyriausiajam muziejininkui Vytautui Ramanauskui, sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradiciniam amatininkui, senojo amato, tošininkystės, puoselėtojui, įteikta Mažeikių krašto kultūros premija.

 

Gausa gerbėjų

Garbingą apdovanojimą ir simbolinį minčių generatorių įteikė Mažeikių rajono savivaldybės meras Vidmantas Macevičius,vicemerės Sigutė Bernotienė ir Lina Rimkienė, Savivaldybės administracijos direktorė Laima Nagienė.

Muziejaus salėje susirinko gausus būrys draugų, kolegų, bendraminčių, kurie vienas po kito sveikino premijos laureatą, linkėjo toliau stebinti ir tyrinėti mūsų kraštą.

Puoselėja tradicinius amatus

Vytautas Ramanauskas – mylintis savo kraštą istorikas. Jau tris dešimtmečius dirba muziejuje, tyrinėja krašto ir jo gyventojų istoriją. Surinko didelę nuotraukų kolekciją, kurioje – miesto augimas, kasdienybė ir šventės. Dalis jų sugulė į 2018-aisiais metais išleistą istorinę knygą „Mažeikių istorinė fotografija: XIX a. pab.–1940 m“.

Premijos laureatas kartu su žmona Raimonda Mažeikių kraštą garsina ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Jis aktyvus folkloro ansamblio „Alksna“ narys, nuolat dalyvauja įvairiuose kultūros renginiuose, o jo ekskursijų po miesto istorines vietas nepamiršta niekas.

Dar 2014 metų respublikinės konkursinės liaudies meno parodos„Aukso vainikas“ laureatais tapo tradicinių amatų meistrai Vytautas ir Raimonda Ramanauskai. Nuo mažens tautos praeitimi, tradicijomis bei palikimu besidomintys mažeikiškiai yra sakę, kad sekti protėvių pėdsakais juos skatina smalsumas, o muziejininko darbo specifika tik dar labiau prisideda prie etninių tradicijų pažinimo bei išsaugojimo, skatina nuolatinį norą domėtis ir kažką palikti ateities kartoms. 

Apie premijos autorių

Vytautas Ramanauskas g. 1963 m.,Mažeikių muziejaus mokslinis darbuotojas, muziejininkas, sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinis amatininkas, senojo amato - tošininkystės puoseltėtojas. Dirba Mažeikių muziejuje nuo 1989 m. vasario mėn.

1981 m. baigė Mažeikių 5-ąją (dabar Senamiesčio) vidurinę mokyklą ir įstojo į Technologijos technikumą. Atitarnavęs tarybinėje armijoje, toliau mokslus tęsė Kauno maisto pramonės technikume, vėliau dirbo Mažeikių duonos kombinate.

Nuo 1994 m. kartu su žmona Raimonda Ramanauskiene užsiima tošininkyste. Gamina įvairios paskirties daikus: dėžutes, tošines, peilių makštis, rankines, pintines, barškalus ir žaislus vaikams ir kt. Atkūrė XIV a. Kernavėje rastos tošies ornamentavo technologiją. Pirmą kartą savo darbus iš beržo tošies Ramanauskai pademonstravo ir jais prekiauti pradėjo Kaziuko mugėje Vilniuje. Nuo 1998 m. dalyvauja eksperimentinės archeologijos festivaliuose Kernavėje, Nidoje ir kt. Dalyvauja Danijoje, Švedijoje, Norvegijoje vykstančių vikingų festivaliuose, Lenkijos Biskupino muziejaus organizuojamose šventėse, kur populiarina tošininkystės amatą. 2010 m. dalyvavo Sankt Peterburge, kur buvo surengtos lietuvių, latvių ir estų dienos ir kur buvo demonstruojamas Baltijos tautų kultūros paveldas. 1992 m. buvo Purplių koplyčios atstatymo iniciatyvinės grupės narys.

2011 m. pavasarį kartu su žmona Raimonda tapo respublikinės taikomosios tautodailės konkursinės parodos „Iš džiugo sakmių" III vietos laimėtojais. Nuo 1999 m. abu Ramanauskai - tautodailininkai. 2010 m. pr. jie gavo Lietuvos tautinio paveldo produkto sertifikatus. 2011 m. Žemės ūkio ministro įsakymu pelnė sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų premiją.

2014 m. kartu su žmona Raimonda, dalyvaudami Lietuvos liaudies kultūros centro organizuotoje X-ojoje respublikinėje konkursinėje liaudies meno parodoje „Aukso vainikas", tapo laureatais.

2016 m. balandžio 1 d. Šiaulių Arenos konferencijų salėje vykusiame Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų visuotiniame Rūmų narių susirinkime Vytautui ir Raimondai Ramanauskams iškilmingai įteiktas „Darbo žvaigždės medalis“. Šis medalis buvo teikiamas prieškario Lietuvoje ir Prekybos, pramonės ir amatų rūmų (toliau – Rūmų) atkurtas siekiant juo pagerbti ir pažymėti Rūmų narių darbuotojus, profesijos lyderius ir kitus asmenis. Pripažinti ir įvertinti jų ilgametį bei nepriekaištingą darbą, aukštus pasiekimus profesijos srityje, profesinę etiką, aukštus asmeninės atsakomybės reikalavimus, gebėjimą nuolat tobulinti kvalifikaciją ir žinias, asmeninį indėlį į įmonės/organizacijos ar profesijos vystymąsi.

Mazeikiai.lt nuotrauka

MS-34

 

 

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode