Sprogimas

Kauniečiai norėtų, kad jų miestą puoštų daugiau piešinių

Praeitų metų pabaigoje vieno daugiabučio sieną Kaune, Varnių gatvėje, papuošė vienas didžiausių mieste piešinių pavadinimu „Kiemas“. Dauguma netoliese sutiktų kauniečių sakė, kad tokia puošmena jiems labai patinka ir jie sutinka, kad mieste tokių atsirastų daugiau.

Tiesa, buvo ir tokių, kurie manė, kad paveikslams vieta galerijose ar ant sienų. Kiti svarstė, kas su tokiais piešiniais atsitiks, kai daugiabučiai bus renovuoti.

Netoli Vilijampolės turgaus esantis piešinys užima visą galinę sovietinio penkiaaukščio sieną, kuri gerai matoma ir nuo šalia esančios judrios Varnių gatvės. Taigi, tai puošmena ne tik vietiniams gyventojams, bet ir visiems miestiečiams bei miesto svečiams.

Piešinio autorius, gatvės menininkas Tadas Vincaitis-Plūgas spalvingame savo kūrinyje stilizuotai pavaizdavo tipinio daugiabučių kvartalo kiemo atributus: vaikišką dviratuką, smėlio dėžę, krepšinio lentą ir netgi grafičiu išmargintą sieną.

Netoliese gyvenanti 65 metų Liuda sakė, kad piešinys jai yra labai gražus, suteikia aplinkai daugiau spalvų.

„Patinka viskas – spalvos, pats piešinys. Manau, kad daugiabučiams trūksta gyvumo, atsinaujinimo, grožio. Pati gyvenu raudonų plytų name, todėl mūsų daugiabučiui toks piešinys netiktų. Tačiau koks nors akcentas galėtų būti, pavyzdžiui, ant balkonų. Kas gali būti nupiešta? Menas yra visoks. Aš pati mėgstu abstraktų meną, kai, žiūrėdamas į piešinį, gali įsivaizduoti, ką dailininkas norėjo pasakyti, ką jis galvojo tapydamas“, – pasakojo moteris.

Užtat kita netoliese sutikta kaunietė Dana sakė, kad toks menas jai nepatinka.

„Man nepatinka, kai yra piešiama ant namų. Piešiniams vieta yra paveikslų galerijose. Ką daryti su senais daugiabučiais? Gal perdažyti? Be to, šiame piešinyje visko tiesiog per daug. Jei jau ant daugiabučio sienos yra piešiama, norėčiau, kad tai būtų koks nors gamtos vaizdas, peizažas, kad jis būtų mažesnis ir nebūtų taip marga“, – sakė pašnekovė.

Dviejų vaikų mama Laura sakė, kad gyvena netoliese ir kasdien mato šį piešinį. „Mes labai džiaugiamės, ypač vaikui patinka. Jis lygina piešinį su kaimu – ką kaime yra matęs. Įdomus buvo ir pats kūrybinis procesas. Kasdien, grįždami iš turgaus, matydavome, kaip piešia. Kiek teko kalbėtis su kitomis mamomis, visos džiaugiasi. Norėčiau, kad ir mūsų daugiabučio sieną taip atnaujintų. Tai galėtų būti panašus, vaikystę primenantis piešinys. Manau, kad modernesni piešiniai labiau tiktų miesto centrui, o atokesniuose rajonuose labai tinka būtent tokie“, – savo nuomonę dėstė moteris.

Vilijampolės turguje sutikti Andrius ir Edita sakė, kad patys gyvena Šilainiuose, nerenovuotame name ir būtų puiku, jei ir daugiau tokių namų pasipuoštų tokiais piešiniais.

„Piešiniai ant daugiabučių sienų yra gražu. Kadangi rajonai yra gana pilki, tad ant sienų galėtų būti daugiau žalios spalvos – taip būtų pagyvinama aplinka. Kitas pasirinkimas – kažkoks akcentas, susijęs būtent su Kaunu. Gal kokią pilį nupiešti?“, – svarstė pora.

Tuo tarpu 39 metų Kristina sakė, kad tokie piešiniai jai yra gražūs, tačiau kalbant apskritai apie daugiabučius, jai gražiau, kai jie yra renovuoti.

„Atnaujinti namai atrodo tvarkingiau. Nors šio daugiabučio siena graži, tačiau jei atsirastų daugiau tokių, jei būtų masė – būtų per daug“, – sakė pašnekovė.

O netoli turgaus sutiktas 48 metų Simas teigė, kad tokie piešiniai puošia miestą, tačiau svarstė kas bus, kai tokį namą reikės renovuoti.

„Viskas gerai, gražu. Jei būtų piešiama ant namo, kuriame gyvenu sienos, norėčiau, kad ten atsirastų piešinys, susijęs su kosmosu, su planetomis. Antra vertus, o kas bus, kai namą renovuos? Ar nebus piešiniui išleisti pinigai išmesti į balą?“, – retoriškai klausė kaunietis.

Nerijus Budrys

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode