Sprogimas

Saugant unikalias buveines nacionaliniam parkui perduodami miško sklypai

Pirmadienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas pateikė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo numatoma 17 ha valstybinės miškų ūkio paskirties žemės sklypų Šiliniškių kraštovaizdžio draustinyje perduoti Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijai. Pasiūlymas išsiųstas ministerijoms derinti.

„Saugomose teritorijose, ypač Labanore, esantys miškai yra didelio dėmesio centre. Miškų perdavimas iš Valstybinių miškų urėdijos nacionalinio parko direkcijai leis spręsti nerimstančius nuogąstavimus“, – sako ministras.

Aukštaitijos nacionalinio parko Šiliniškių kraštovaizdžio draustinis turtingas vienu raiškiausių Lietuvoje ežeringų dubaklonių kompleksu, išskirtiniu tarpežeriniu Šiliniškių gūbriu, Ginučių ąžuolynu ir kitomis gamtos vertybėmis.

Ginučių ąžuolynas turi unikalias medžiais apaugusių ganyklų buveines, pasižyminčias didele rūšių įvairove. Joms išsaugoti ir gerai būklei palaikyti būtina iškirsti perteklinius medžius ir krūmus, nuolat šienauti miškapieves.

Už šių buveinių priežiūrą ir išsaugojimą atsakinga Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, bet ji nevaldo žemės sklypų, kuriuose įkurtos buveinės. Direkciją iš Valstybinių miškų urėdijos perimti sklypus įpareigotų Vyriausybės nutarimas.

Plėsti buveinių teritorijas – aplinkos ministro Simono Gentvilo prioritetas užtikrinant rūšių apsaugą, kaip ir reikalauja Europos Sąjunga. Paisydamas Lietuvos įsipareigojimų, Simonas Gentvilas sausio 8 d. išsiuntė raštą Europos Komisijai su konkrečiu grafiku, kaip iki kitų metų pabaigos mūsų šalis papildys „Natura 2000“ tinklo teritorijų sąrašą. Dėl jo trūkumų oficialų pranešimą dėl ES teisės pažeidimo procedūros EK pateikė dar 2018 m. gegužės 18 d.

Dabartinė Vyriausybė yra užsibrėžusi saugomų teritorijų plotą per savo kadenciją padidinti iki penktadalio – kas penktas hektaras Lietuvoje būtų saugomas.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode