Sprogimas

Žemaitiškas šiupinys

 

Reikės:

stiklinės pupelių

stiklinės žirnių

stiklinės perlinių kruopų

apie 1 kg kiaulienos šoninės

2 svogūnų

2 morkų

5 bulvių

karčiųjų pipirų

druskos

Šiupinys yra tradicinis Užgavėnių patiekalas iš Žemaitijos. Seniau vietoj kiaulienos šoninės dėdavo kiaulės kojeles, riebią mėsą nuo kiaulės galvos ir būtinai kiaulės uodegas į šiupinį įsmeigdavo. „Keliauk ir ragauk. Lietuva“ laidos kulinarijos paveldo ekspertė Nijolė Marcinkevičienė sako, kad visos mergelės dėl anų uodegų konkuruodavo, nes kuri suvalgydavo, tai tais metais ištekėdavo. Tai jei norite, galite kiaulės uodegą išsivirti, bet šiaip, galite naudoti tiesiog riebesnę, jums patinkančią kiaulienos dalį. Šį receptą mums papasakojo Daiva Vaškienė iš Plokščių kaimo.

Kruopas, žirnius, pupeles užmerkiame iš anksto. Šoninę supjaustome gabaliukais, svogūnus supjaustome žiedais ir pakepiname kartu ant žemos kaitros. Užkaičiame puodą su 2 – 2,5 l vandens, suverčiame kruopas, sudedame ir pakepintą šoninę su svogūnais. Išmaišome ir paliekame virti. Morkas sutarkuojame burokine tarka ir pakepiname keptuvėje. Dabar jau galima dėti ir bulvių (penketą, ir jas supjaustyti didesniais kubeliais). Viską sudedame į puodą ir verdame tol, kol visi produktai išvirs. Skanaujame su rūgusiu pienu ar kefyru.

Beatosvirtuve.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode