Parama dėkojame




diploBaltarusijos diplomatinės atstovybės nebeišduos pasų užsienyje nuolat gyvenantiems baltarusiams ir nebesuteiks galimybės pasikeisti ar pratęsti pasų galiojimą, antradienį pranešė nepriklausomas šalies portalas „Zerkalo“.

Šie pokyčiai yra numatyti Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos dekrete, paskelbtame jo interneto svetainėje. 

Iki šiol piliečiai, gyvenantys už Baltarusijos ribų, galėjo gauti arba pasikeisti pasą ambasadoje arba konsulate.

Dekrete nurodoma, kad nuo šiol tai galima bus padaryti tik Baltarusijos vidaus reikalų įstaigose pagal vėliausią gyvenamosios vietos registraciją. Tuo tarpu pasai su biometriniais duomenimis bus keičiami tik Baltarusijos užsienio reikalų ministerijoje, tvirtinama jame.

Šis įsakymas įsigalios, kai bus oficialiai paskelbtas Nacionaliniame teisiniame interneto portale.

Reaguodama į pastarąjį dekretą, Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja socialiniame tinkle „Telegram“ nurodė, kad ji ir jos kolegos šiuo metu konsultuojasi su šalių, kuriose gyvena baltarusiai, vyriausybėmis. Anot jos, šis klausimas taip pat bus keliamas Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

S. Cichanouskajos teigimu, A. Lukašenkos dekretas reiškia, kad Minskas ketina atsisakyti konsulinės pagalbos baltarusiams. 

Opozicijos lyderė paragino baltarusius nepanikuoti ir nesiimti neapgalvotų veiksmų dėl minimo Minsko sprendimo.

„Brangūs baltarusiai, prašau jūsų nepanikuoti ir nesiimti neapgalvotų veiksmų. Net jei baigiasi jūsų paso galiojimo laikas, neturėtumėte grįžti į tėvynę, jei jums gresia persekiojimas. Juk joks dokumentas pasaulyje nėra vertas žmogaus laisvės. Svarbiausia – pasirūpinti savimi ir savo saugumu. Juk žmonės yra pagrindinė Baltarusijos vertybė“, – „Telegram“ parašė S. Cichanouskaja.

Ji taip pat užsiminė apie rugpjūčio pradžioje pristatyto naujojo Baltarusijos paso kūrimo procesą, nors konkretesnių terminų nenurodė.

„Ruošiamės pradėti išduoti naujus Baltarusijos pasus ir dirbti dėl jų pripažinimo. Tai nėra greitas procesas, ir čia mums prireiks visų užsienyje gyvenančių baltarusių pagalbos. Mums reikės šalių, kuriose gyvena baltarusiai, vyriausybių paramos. Tikimės, kad paso įteisinimas padės išspręsti daugybę problemų“, – nurodė ji.

Po 2020-ųjų rugpjūčio 9-osios rinkimų A. Lukašenkai – ištikimam Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkui – paskelbus, kad jis buvo išrinktas šeštai kadencijai iš eilės, Baltarusijoje kilo beprecedenčiai protestai, o valdžia pradėjo didelio masto represijas prieš kitaminčius, žurnalistus ir aktyvistus.

Su A. Lukašenka rinkimuose konkuravusi S. Cichanouskaja savo politinę veiklą tęsia iš Vilniaus.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

Per beveik tris dešimtmečius trunkantį autoritarinio prezidento A. Lukašenkos valdymą Baltarusijoje negailestingai slopinami opozicijos balsai ir nepriklausoma žiniasklaida.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas taip pat reagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą. Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode