Parama dėkojame




indijaIndija pirmadienį pradėjo dideles karines pratybas, įskaitant mokymus ginčijamose pasienio su Kinija teritorijose, ir tęs jas per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikimą Naujajame Delyje. 

Vienas gynybos pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, naujienų agentūrai AFP sakė, kad kasmetinės pratybos „Trishul“ („Trišakis“) vyks Indijos šiaurėje prie Pakistano ir Kinijos sienos, ir truks 11 dienų.

Indija baiminasi Pekino augančio karinio aktyvumo, o bendra šalių 3,5 tūkst. kilometrų ilgio siena yra nuolatinis įtampos šaltinis. 

Praėjusią savaitę įtampa vėl įsižiebė po to, kai Kinija paskelbė savo žemėlapį ir jame sau prisiskyrė žemės, kuri, Indijos teigimu, priklauso jai, įskaitant teritoriją netoli tos vietos, kur 2020-aisiais įvyko abiejų šalių susirėmimas.

Dviejų daugiausiai gyventojų turinčių pasaulio šalių santykiai yra įšaldyti nuo to Himalajuose įvykusio susirėmimo, per kurį žuvo 20 Indijos karių ir mažiausiai keturi Kinijos kariai, abiejose šalis skiriančios faktinės kontrolės linijos pusėse buvo sutelkta dešimtys tūkstančių karių.

Praėjusį mėnesį Pietų Afrikoje vykusiame BRICS bloko šalių viršūnių susitikime Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ir indų ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) surengė retas derybas. Nepaisant to, įtampa tarp šių dviejų Azijos šalių tebėra didelė.

Kinijos premjeras Li Qiangas (Li Čiangas) šį savaitgalį dalyvaus Indijos sostinėje vyksiančiame G-20 aukščiausiojo lygio susitikime, pirmadienį pranešė kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

Indijos vyriausybė skiria milijardus dolerių (eurų) susisiekimo ir ryšių projektams savo pasienyje, kad paskatintų civilius čia gyventi ir įsteigtų naujų sukarintų batalionų.

Indija taip pat siekia užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarų šalimis, įskaitant kitas vadinamojo Ketverto (angl. The Quad) nares JAV, Japoniją ir Australiją, kurios taip pat stengiasi, kad Naujasis Delis taptų viena iš alternatyvų Kinijai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode