Parama dėkojame




nevyksJAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sekmadienį išreiškė nusivylimą, kad Kinijos vadovas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) nedalyvaus kitą savaitę Indijoje vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikime, Vašingtonui siekiant atkurti santykius su Pekinu.

Paklaustas apie tai, kad Xi Jinpingas, kaip pranešama, neplanuoja atvykti į susitikimą Naujajame Delyje, J. Bidenas žurnalistams atsakė: „Esu nusivylęs, bet ketinu su juo pasimatyti“, tačiau nedetalizavo.

Jungtinių Valstijų ir Kinijos dvišaliai ryšiai susiduria su daugybe problemų – nuo prekybos ginčų iki Taivano ateities ir Kinijos ekspansijos Pietų Kinijos jūroje.

Jungtinės Valstijos stengiasi atkurti veiksmingesnius darbo santykius ir, nepaisant tebesitęsiančios trinties, pastaraisiais mėnesiais į Kiniją išsiuntė keletą aukšto rango pareigūnų.

Ketvirtadienį vienas aukšto rango Europos Sąjungos pareigūnas pranešė, kad Xi Jinpingas nedalyvaus kitą savaitę Indijoje vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikime ir vietoj savęs siųs premjerą Li Qiangą (Li Čiangą).

Praėjusį mėnesį Pietų Afrikoje vykusiame BRICS bloko šalių viršūnių susitikime Xi Jinpingas ir indų ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) surengė retas derybas akis į akį, tačiau įtampa tarp Azijos milžinių tebėra didelė.

Dviejų daugiausiai gyventojų turinčių pasaulio šalių santykiai įšaldyti nuo 2020 metais Himalajų pasienyje įvykusio susirėmimo, per kurį žuvo 20 Indijos karių ir mažiausiai keturi Kinijos kariai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode