Sprogimas

Keistuoliai sveikina su Teatro diena valydami dulkes nuo scenos

Tarptautinės teatro dienos proga Keistuoliai sveikina ne tik siųsdami nuoširdžius linkėjimus, bet taip pat simboliškai plaudami teatro sceną. Tokiu šmaikščiu video sveikinimu pasidaliję kūrėjai tarsi primena, kaip nekantriai laukia sugrįžimo į teatrą bei jo erdvių atnaujinimo pabaigos. 

Tikisi plačiai duris atverti rudenį

Jau dabar Keistuoliai intensyviai planuoja veiklą po patalpų Vilniuje atsidarymo. „Negalime nuspėti, kokia bus epideminė situacija, bet labai tikimės, rudenį turėsime gražią ir mums itin svarbią šventę – teatro atidarymą“, – sako viena Keistuolių teatro įkūrėjų Ilona Balsytė. Kardinaliai pasikeitusiuose kūrybiniuose Keistuolių namuose žadama ir naujų veiklų – čia vyks edukaciniai užsiėmimai, teatrinės studijos, spektakliai-laboratorijos. 

Į teatrą pirmieji įžengs mažieji Keistuolių bičiuliai

Teatro renovacija juda link finišo linijos, tad planuojama, kad jau šią vasarą Keistuolių teatro dienos kūrybiškumo stovykla vyks atsinaujinusiose teatro patalpose. Simboliška, kad šių metų stovyklos šūkis yra „Atgal į teatrą!“ – būtent jaunieji stovyklautojai pirmieji pamatys neatpažįstamai po renovacijos pasikeitusį teatrą.

Liepos 19 – rugpjūčio 6 dienomis vyksiančioje stovykloje „Keistuoliai“ kaip ir kasmet sieks atverti duris į vaikų kūrybingą, unikalų bei ne visuomet iki galo pažįstamą vidinį pasaulį. Scenos profesionalai – Keistuolių teatro aktoriai – per teatro pažinimą žadins jaunųjų stovyklautojų vaizduotę, smalsumą, kūrybiškumą bei pasitikėjimą savimi.

Karantininiai Keistuolių teatro projektai – tiek vaikams, tiek suaugusiems

Nekantriai laukdama teatro atidarymo, Keistuolių komanda ir karantino metu siekia išlaikyti ryšį su žiūrovais bei nuolat ieško naujų saviraiškos formų. Kūrėjai vis daugiau įdomaus turinio dalijasi Keistuolių teatro „YouTube“ kanale. 

Šiuo metu jau yra startavę trys skirtingi video laidų ciklai tiek vaikams, tiek vyresniajai auditorijai. Mažiesiems teatro bičiuliams Keistuoliai pristatė net 17-os laidų ciklą „Keistoji lentyna“, kurios pagrindinė ašis – interviu su mažuoju skaitytoju bei jo mėgstamos knygos pristatymas. „Pirmoje dalyje siekiame žiūrovus supažindinti su laidos herojumi, o antrojoje – suteikiame įdomios ir naudingos informacijos apie vaiko atsineštą knygą, jos autorių, iliustruotojų ar knygos sukūrimo aplinkybes. Todėl šį laidų ciklą galėčiau pavadinti ne tik susipažinimu su įdomiomis asmenybėmis, bet ir virtualia biblioteka, kurioje galima puikiausiai išsirinkti, kokią knygą paskaityti“, – apie „Keistąją lentyną“ pasakoja viena jos kūrėjų aktorė Judita Urnikytė. 

Antrasis video laidų ciklas – „Šok su Keistuoliais“ – kviečia smagiems šokiams, pagal vienas žinomiausių dainų iš Keistuolių teatro spektaklių „Aukštyn Kojom“, „Geltonų plytų kelias“ ir „PypPyp“. „Vaidinti Doroti Keistuolių teatro spektaklyje „Geltonų plytų kelias“ man buvo viena iš pačių mieliausių patirčių teatriniame gyvenime. Tad buvo labai smagu dar kartą sušokti su kolegomis pagal dainą iš šio spektaklio“, – video laidų kūrimo įspūdžiais dalijosi aktorė Marija Korenkaitė. 

Šokio klipai įsimena ne tik smagiais judesiais, bet ir specialiai kiekvienai dainai sukurta animacija, bei galimybe dainuoti kartu titrų pagalba. Pasak vieno iš laidų kūrėjų, aktoriaus Vaidoto Žitkaus, „Šok su Keistuoliais“ skirtas labai plačiai auditorijai: „Kiekvienas šiose laidose gali atrasti tai, kas jį labiausiai „veža“. Vienam patiks dainuoti karaoke, kitam – šokti, trečias žiūrės tiesiog kaip vaizdo klipą. Jei visgi reikėtų įvardinti tikslinį žiūrovą, labiausiai šios laidos turėtų patikti ikimokyklinio amžiaus vaikams, kuriems patinka dūkti, siausti, šokti ir šėlioti“. 

„Nieko Keisto“ – keistuoliškas ir nenuspėjamas video turinys

Kiek vyresnis jaunimas Keistuolių teatro „Youtube“ kanale gali atrasti keistuoliškai chuliganiškas ir nenuspėjamas įvairiais – idėjos, trukmės, apimties ir žanro – aspektais video laidas „Nieko Keisto“. Ši, karantino bei spektaklio „Apie Nieką“ įkvėpta, kūryba, anot režisieriaus Lino Jurkšto, skatina pozityvų požiūrį į Nieką. „Turbūt po amžina atilsį maestro Vytauto Kernagio, dainų ciklo, niekas nebekreipia dėmesio į Nieko problemas Lietuvoje“, – sako L. Jurkštas. Laidos kūrėjai tikisi, kad naujasis projektas žiūrovą sudomins, kaip patys įvardija, „visiškom nevaržomom nesąmomėm“. 

Drauge su teatro atidarymu planuojamas ir dar vienas, ketvirtasis laidų ciklas „Keistuolių akimis“ – su Keistuolių teatro grandu Aidu Giniočiu priešaky. Šįkart suaugusiam Keistuolių teatro žiūrovui skirtos laidos apžvelgs kiekvienus metus nuo pat Keistuolių teatro įsikūrimo (1989 m.) iki šių dienų, išskiriant svarbiausius kasmetinius teatro įvykius Lietuvos ir pasaulio teatrinio ir visuomeninio gyvenimo kontekste. 

„Aš labai džiaugiuosi, kad tokia veikla vyksta. Keistuoliai ir toliau kuria, tik kitokiomis formomis. Žinoma, dar labiau džiaugčiausi, jei tai būtų teatrinė veikla – mes vėl kurtumėm spektaklius, juos pamatyti ateitų žiūrovai. Esame to labai pasiilgę“, – apie Keistuolių teatro karantino projektus sako A. Giniotis.


VšĮ Vilniaus keistuolių teatro nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode