Sprogimas

Medikų profsąjungos piktinasi nesulaukusios žadėto algų didinimo

Medikų profsąjungos piktinasi nesulaukusios žadėto algų didinimo, kuris buvo numatytas prieš trejus metus tarp profsąjungų ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasirašytoje kolektyvinėje sutartyje, tačiau ministerija teigia, kad klausimui spręsti prireiks naujų derybų, pirmadienį skelbia naujienų portalas lrt.lt.

Anot profsąjungų atstovų, medikų ir ministerijos susitarimas galioja iki šių metų pabaigos, o algos turėjo kilti 9 proc., kadangi jų kilimas susietas su minimalia mėnesine alga (MMA).

„Pasikeitus MMA, darbuotojo darbo užmokestis turėjo padidėti kiek daugiau nei 9 proc.. Per vienerius metus tai sudaro daugiau nei 13-tą atlyginimą ne tik kiekvienam medikui, bet ir kiekvienam sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojui. Šiuo metu Santaros klinikose dirba daugiau nei 6 tūkst. darbuotojų, SAM jiems yra skolinga už pažeistą šakos kolektyvinę sutartį“, – lrt.lt sakė Santaros klinikų slaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Mingaudas Busevičius.

Tuo metu Santaros klinikos lrt.lt nurodė, kad medikų algos bus didinamos gavus papildomų lėšų, klausimas bus sprendžiamas liepą.

„Klinikų stebėtojų tarybos posėdyje, įvertinus realią situaciją, išklausius nuomones, SAM argumentus, su Santaros klinikų profesinių sąjungų jungtine atstovybe suderinus, numatyta, kad Vyriausybės nustatyta ir 2020 metų pabaigoje galiojusi minimali mėnesinė alga bus taikoma mokant darbo užmokestį, gavus papildomų lėšų. Šis klausimas bus pakartotinai svarstomas liepos mėnesį“, – teigė klinikos.

Jų teigimu, negavus papildomo Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) finansavimo, net ir perskirsčius finansinius išteklius, išlaidos darbo užmokesčiui siektų 67,5 proc., o tai sukeltų problemų ligoninės veiklai užtikrinti.

SAM Strateginio planavimo ir valdymo skyriaus vedėja Raimonda Janonienė teigė, kad kolektyvinės sutarties įgyvendinimo problemų atsirado dėl to, kad medikų algų kilimas susietas su MMA.

Tačiau ministerija tikina, kad algų klausimas bus sprendžiamas naujų derybų metu.

„Akivaizdu, kad pasirinktas MMA taikymas atlyginimo bazei nustatyti užprogramavo sutarties įgyvendinimo problemas, o dėl nepakankamo sveikatos sistemos finansavimo jos dar labiau išryškėjo. PSDF biudžetas formuojamas visai kitais principais, o lėšos sveikatos priežiūros įstaigoms skiriamos apmokant gydymo paslaugų išlaidas taikant sudėtingas paslaugų kainodaros ir atsiskaitymo sistemas. Dėl šių priežasčių atlyginimo bazės klausimą teks spręsti per naujas derybas“, – portalui sakė R. Janonienė.

Medikų susitarimas su SAM buvo pasirašytas 2018 metų vasarą, viename jo priedų, anot lrt.lt, numatyta, kaip medikams kasmet bus keliami atlyginimai.

Budas.lt archyvo nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode