Parama dėkojame




Grybautojams – mažiau draudimų

 Šią vasarą anksti sudygę grybai išviliojo grybautojus į mišką, tačiau grybaujant tenka laikytis įstatymų, iki liepos 30 d. reikėjo paisyti ir Aplinkos ministerijos dar 1998 m. patvirtintų Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklių. Šią dieną įsigaliojo aplinkos ministro įsakymas, kuriuo šios taisyklės panaikintos.

Buvo apribojimų

Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklėse buvo apribojimų lankantis miškuose bei renkant ir superkant grybus. Jos buvo nurodoma, jog grybauti leidžiama visuose Lietuvos Respublikos miškuose, išskyrus: rezervatų (visą laiką) ir ornitologinių draustinių (nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 1 d.) miškus; miškus, kuriuose žmonių lankymasis ar grybavimas laikinai uždraustas ar apribotas savivaldos institucijų sprendimais. Privačiuose miškuose, esančiuose arčiau kaip 100 m iki miško savininko sodybos, grybus rinkti leidžiama tik miško savininkui sutikus.

Buvo draudžiama rinkti, parduoti ir supirkti baravykus, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu 1,5 cm;

voveraites, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu 1,0 cm. Tarp surinktų, parduodamų arba supirktų šviežių voveraičių ar baravykų mažesnio kepurėlės skersmens grybų galėjo būti ne daugiau kaip 10 proc. viso grybų skaičiaus. Taip pat buvo draudžiama grybaujant ardyti miško paklotę, samanų ar kerpių dangą, niokoti nerenkamus grybus.

  „Šiose taisyklėse buvo nuostatų, kurios įtvirtintos kituose teisės aktuose, todėl teisinio aiškumo dėlei nusprendėme, kad tokių draudimų dubliavimo neturi būti. Kai kurios taisyklių nuostatos dėl voveraičių ir baravykų dydžio buvo aktualios prieš porą dešimtmečių, kai į mišką grybautojai keliavo nešini ne peiliuku, o grėbliais. Ieškodami brangiai superkamų grybų, jie „išardavo“ didelį miško plotą ir sunaikindavo miško paklotę. Džiaugiuosi, kad šiuo metu Lietuvoje žmonės suvokia, kad metro miško paklotės neverta naikinti dėl 1,5 cm skersmens voveraitės“, – teigia aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Turi laikytis įstatymų

  Pasak ministro, nors taisyklės panaikintos, tačiau tai nereiškia, kad miške bus galima elgtis, kaip nori. Kaip teigiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai, „išlieka draudimas rinkti ir supirkti grybus, įrašytus į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą – jis nustatytas  Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkoje. Taip pat Lankymosi miške taisyklės draudžia ardyti miško paklotę, todėl grybautojai miške turės ir toliau elgtis atsakingai – nedaryti žalos laukinei gyvūnijai, augalijai ir miškui“.

  Be to, grybautojai ir kiti besilankantys miškuose privalo laikytis Lietuvos Respublikos aplinkos apsaugos įstatymo, Miškų įstatymo, Lankymosi miške taisyklių, Miškų priešgaisrinės apsaugos taisyklių, kitų galiojančių Lietuvos Respublikoje įstatymų bei teisės aktų.             

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode