Sprogimas

Kaimo bendruomenės įsuko veiklą

Kaimo bendruomenių veikla yra nepaprastai svarbi, todėl ji yra remiama iš nacionalinio biudžeto. Projektų atrankos komitetas apsvarstė pirmąsias kaimo bendruomenių ir jų asociacijų pateiktas paraiškas pagal 2016 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisykles. Bus paremti 68 tradiciniai renginiai ir 21 renginys, skirtas jaunimo pilietiškumui ir bendruomeniškumui ugdyti.

Paramos paraiškas buvo galima teikti nuo š. m. kovo 7 d. iki balandžio 8 d. Iš viso gauti 384 projektai už 1,4 mln. Eur. Projektus buvo galima teikti pagal 4 veiklos sritis. Materialinei bazei stiprinti gauta 118 kaimo bendruomenių projektų už 341 424,58 Eur, tradiciniams renginiams organizuoti – 76 projektai už 150 087,46 Eur, jaunimo renginiams organizuoti – 28 projektai už 36 982,92 Eur, viešosioms erdvėms sutvarkyti – 162 projektai už 880 503,50 Eur.

Kaimo bendruomenės ir jų asociacijos jau birželio mėnesį planuoja organizuoti tradicinius renginius, todėl pirmajame projektų atrankos komiteto posėdyje buvo svarstytos paramos paraiškos pagal veiklos sritis ,,Tradicinių renginių organizavimas“ ir ,,Kaimo vaikų bei jaunimo bendruomeniškumui ir pilietiškumui ugdyti skirtų renginių organizavimas“.

Bendruomenės paramos prašo jų vietovės tradiciniams renginiams: miestelių šventėms, teatrų festivaliams, kaimų susitikimams. O jaunimo ir vaikų pilietiškumas ir bendruomeniškumas ugdomas sporto, jaunųjų amatininkų mokyklėlių, kūrybinių jaunimo stovyklų ir kt. renginiuose. Šiais metais prioritetas buvo teikiamas tradiciniams renginiams, kurie įgyvendinami mažosiose Lietuvos kultūros sostinėse, kurių yra 10. Šį sąrašą paskelbė Kultūros ministerija. Taigi, kaimo bendruomenių projektai iš Josvainių, Gelgaudiškio, Miežiškių, Žemaičių Kalvarijos, Šeduvos, Pagramančio, Juknaičių, Merkinės, Alantos bei Veprių galėjo tvirčiau jaustis dėl finansavimo galimybių, tačiau šia galimybe pasinaudojo tik 5 kaimo bendruomenės. Antai, Josvainiuose bus organizuotas Kėdainių krašto kaimo bendruomenių sąskrydis, Miežiškiuose bus švenčiamas Šv. Baltramiejaus atlaidų pakermošis. Kaimo bendruomenė kartu su partneriais (Miežiškių kultūros centru, seniūnija, parapija, pagrindine mokykla) suorganizuos Šv. Baltramiejaus atlaidų pakermošio šventę su tradicinėmis veiklomis: koncertu, gražiausių sodybų konkurso nugalėtojų apdovanojimais, sporto varžybomis, pramogomis vaikams, amatų demonstravimu, amatininkų muge. Žemaičių Kalvarijoje bus švenčiama Žemaičių Kalvarijos 763 metų sukaktis, Juknaičiuose bus organizuotas renginys – vasaros palydėtuvės su žirgais, o Alantoje bus švenčiama Alantos krašto šeimų šventė, kuri šiais metais skirta Alantos 580 metų jubiliejui paminėti. Jos metu vyks amatininkų ir tautodailininkų mugė, įvairaus amžiaus šeimos rungsis linksmosiose rungtyse, klausysis saviveiklos kolektyvų koncerto, dalyvaus įvairiuose pramoginiuose renginiuose.

Birželio 6 d. projektų atrankos komiteto posėdyje bus svarstomi projektai, skirti viešosioms erdvėms sutvarkyti ir kaimo bendruomenių materialinei bazei stiprinti.

Press

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode