Parama dėkojame




Sprogimas

Pirmasis Lietuvoje vegetarinis darželis

Vegetarinis vaikų darželis Lietuvoje iki šiol buvo tik siekiamybė. Valgiaraščiai, kuriuose nebūdavo įtraukti mėsos bei kitų gyvulinės kilmės produktų, tiesiog nebuvo tvirtinami. Ir štai, pagaliau turime pirmąjį patvirtintą vaikų darželio vegetarinį valgiaraštį.


„Po ilgų darbų ir ilgų diskusijų su vyriausybės institucijomis: Vilniaus visuomenės sveikatos centru, Lietuvos Respublikos sveikatos ministerija, Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi, Lygių galimybių tarnybos kontroliere Edita Žiobienė, vaikų darželio sudarytas vegetarinis valgiaraštis buvo suderintas su Vilniaus Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba“ – pasakoja apie sunkų ir ilgą darbą privataus darželio „Šviesos slėnis“ steigėja, direktorė Jūratė Varneckienė.  „Visas procesas truko 3,5 metų.“
LR Konstitucijoje 26 straipsnyje yra numatyta, jog "Tėvai ir globėjai nevaržomi rūpinasi vaikų ir globotinių religiniu ir doroviniu auklėjimu pagal savo įsitikinimus." Europos žmogaus teisių teismo praktikoje taip pat pripažįstama, kad asmens įsitikinimai kaip vegetarizmas (kai atsisakoma mėsos, žuvies ir pan.) ar veganizmas (kai atsisakoma visų gyvūninės kilmės produktų) taip pat yra saugomi Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos (toliau – EŽTK Konvencija) 9 straipsnio prasme.
„Taigi, galim pasidžiaugti, jog patvirtinus vegetarinį valgiaraštį, buvo pripažinta, kad Lietuvoje tėvai turi galimybę pasirinkti, kaip jų vaikas bus maitinamas ugdymo įstaigoje, atsižvelgiant į tėvų dorovinius ir kt. įsitikinimus“ – džiaugėsi Jūratė Varneckienė. „Vegetarinio valgiaraščio darželyje patvirtinimas rodo, jog valstybė rūpinasi savo piliečiais ir vadovaujasi realiame gyvenime tiek LR Konstitucija, tiek kitais ES priimtais teisiniais dokumentais. Taip pat tai simbolizuoja toleranciją kitaip mąstantiems ir kitaip gyvenantiems žmonėms.“
Kol buvo bandoma steigti pirmuosius vegetarinius darželius Lietuvoje, užsienyje tokie darželiai puikiai gyvuoja, o pavyzdžiui, Anglijoje tokie darželiai yra finansuojami net pačios karalienės. Juk svarbiausia yra pilnavertė mityba, kad vaikai ir suaugusieji gautų visas reikiamas maistines medžiagas. Iš kokių šaltinių šios medžiagos bus gaunamos, neturėtų būti išskiriama. „Ir vegetarai, ir visavalgiai gali maitintis arba pilnavertiškai, arba ne. Jei visavalgis žmogus nesirūpins, ką valgo, valgys vien bulves, mėsą, bandeles ir pan., jis negaus visų reikiamų maistinių medžiagų. Taip ir vegetarai, jei jie maitinsis tik daržovėmis ir vaisiais, yra didesnė tikimybė, jog jų mityba bus nepilnavertė“ – dalinasi žiniomis ir patirtimi vegetarinio darželio „Šviesos slėnis“ steigėja Jūratė Varneckienė.
„Mes esame vegetarinis darželis, kurį lanko ir vegetarų, ir ne vegetarų tėvų vaikai. Tėvai renkasi darželį ne tik dėl maitinimo, tačiau maitinimas ir mums, ir tėvams yra labai svarbus. Stengiamės maisto produktus pirkti iš Lietuvos ūkininkų, ekologiškų parduotuvių. Mums yra svarbiausia, kad mityba būtų pilnavertė“ – pasakoja apie darželį steigėja.
„Aš bei visas darželio kolektyvas visą laiką domimės, renkame informaciją, stebime, kaip nauji patiekalai patinka vaikams, kaip jie valgo, kokios naujos tendencijos vyksta pasaulyje. Todėl nuolatos mokomės, semiamės informacijos ir atnaujiname žinias. Vienas iš pagrindinių šaltinių yra vegetarinio maisto gaminimo pamokėlės" Gyvenimas sezono ritmu. Kasdienė veikla ir mityba", kurias organizuoja Dvasinės kultūros centras „Shri Prakash Dham“. Šių pamokėlių vedėjos dalinasi sveikos gyvensenos ir mitybos žiniomis, pasisemtomis iš senųjų ir autentiškų Vedų ir mūsų protėvių šaltinių. Taip pat mūsų darželis bendradarbiauja su kitais darželiais, kurie stengiasi propaguoti sveiką mitybą ir gyvenseną, kartu dalinamės patirtimi, receptais“ – dalinasi darbo patirtimi Jūratė Varneckienė.
Pirmasis vegetariško valgiaraščio suderinimas parodo, jog vyriausybės institucijos racionaliau vertina valgiaraščius. Taigi tikimės, jog pirmas oficialaus vegetariškas darželis bus paskata kurtis daugiau įvairių darželių visoje Lietuvoje su kuo įvairesniais, visaverčiais, sveikais valgiaraščiais vaikams.


VšĮ „Šviesos slėnis“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode