G. Nausėda: planai keisti jūrines sienas gali būti platesnio masto Rusijos veiksmų dalis

mastoPezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Rusijos planai keisti jūrines sienas su Lietuva ir Suomija gali būti platesnio masto Rusijos veiksmų prieš NATO dalis.

„Galimas dalykas, kad tai yra platesnio masto Rusijos veiksmų prieš NATO dalis ir tokios žinios mus tikrai suneramino ir net nepatvirtinta informacija taip pat yra informacija“, – žurnalistams Ignalinoje trečiadienį sakė šalies vadovas.

„Pirmiausia, įsitikinkime, apie kokio lygio dokumentą čia kalbame, informacija nepatvirtinta, kol kas ji pusiau gandų lygio“, – pažymėjo jis.

G. Nausėda atkreipė dėmesį, kad Lietuva 1997 metais su Rusija yra pasirašiusi sutartį dėl valstybės sienos, kuri įsigaliojo 2003 metais ir „bet koks sutarties sąlygų keitimas būtų vienašališkas tarptautinės sutarties laužymas“.

„Štai, kodėl Lietuvos atstovas NATO Deividas Matulionis šįryt neformaliame ambasadorių susitikime išreiškė mūsų susirūpinimą ir pateikė jį kitiems sąjungininkams. Kiek žinau, formalus posėdis įvyks popietę, tokia mūsų reakcija“, – kalbėjo šalies vadovas.

Pasak jo, planas keisti jūrines sienas rodo Rusijos pastangas toliau eskaluoti situaciją, todėl Lietuva turi būti budri ir „duoti labai griežtą atkirtį tokiems mėginimams“.

„Tai yra grubus, akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas – ne tik denonsuoti (sutartį – BNS), bet net kalbėti arba skleisti panašaus pobūdžio informaciją. Manau, tokiu būdu norima tiesiog išprovokuoti kažkokiems veiksmams, bet aš manau, Lietuva visada elgiasi santūriai, stengiasi išvengti karštakošiškų pareiškimų ir sprendimų. Taip elgsimės ir toliau“, – sakė G. Nausėda.

Pagal Rusijos Gynybos ministerijos parengtą dokumentą, Kremlius ketina Baltijos jūros dalį į rytus nuo Suomijos įlankos, taip pat prie Baltijsko ir Zelenogradsko miestų Kaliningrado srityje paskelbti savo vidaus jūros vandenimis, skelbia „The Moscow Times“.

Pasienyje su Lietuva bus peržiūrėta Kuršių nerijos zona, Tarano kyšulio, kyšulio į pietus nuo Tarano kyšulio, taip pat Baltijos nerijos rajonai.

Suomijos pasienyje Rusijos vyriausybė ketina pakoreguoti koordinates Yahi, Sommers, Holland, Rodscher, Maly Tyuters, Vigrund salų rajone, taip pat prie Narvos upės šiaurinio įplaukos kyšulio.

Rusijos planus keisti jūrines sienas su Lietuva ir Suomija pavadino sąmoninga Kremliaus eskalacine provokacija, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tai įvertino kaip hibridinę operaciją, skirta skleisti nežinomybę dėl Rusijos ketinimų Baltijos jūroje.

Lietuvos URM trečiadienį kviečiasi Rusijos atstovą išsamaus paaiškinimo bei koordinuojasi savo atsaką su partneriais. 

Autoriai: Dominykas Biržietis, Greta Zulonaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode