Parama dėkojame




Sprogimas

Meningokokinė infekcija pavojingiausia vaikams iki penkerių metų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiemet Lietuvoje diagnozuoti 22 susirgimai meningokokine infekcija, keturi iš susirgusiųjų mirė. Visi mirusieji – vaikai, kurių vyriausiajam – septyneri metai. Pernai mūsų šalyje užregistruotos septynios mirtys nuo šios infekcijos.


 
ULAC medikai primena, kad  meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Tai ūmi bakterinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiu ar bakterijos nešiotoju. Ligos sukėlėjas - gramneigiama bakterija Neisseria meningitidis. Europoje labiausiai paplitę ir dažniausiai susirgimus sukelia B ir C tipai. Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens, žiemos, pavasario mėnesiais. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų - vidutiniškai 3-4 dienos.
Didesnę riziką susirgti meningokokine infekcija turi: rūkantys asmenys, vaikai kenčiantys nuo pasyvaus rūkymo, persirgus gripu ar kitomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, esant nusilpusiam imunitetui.
Simptomai: karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar yra būdingas nuolatinis verksmas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas.
 
Prevencinės priemonės:
1. užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis; 2. antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu; 3. reguliariai plauti rankas; 4. laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę); 5. reguliariai vėdinti ir valyti patalpas; 6. skiepai.
 
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode