Sprogimas

P. Gražulis: listerijos byla sukurta, kad rinkėjai nebalsuotų už mane

grazulisUž piktnaudžiavimą teisiamas Seimo narys Petras Gražulis teigia, kad triukšmas dėl „Judex“ koldūnuose rastų listerijos bakterijų ir baudžiamoji byla pradėta siekiant jį eliminuoti iš politikos.

„Esu įsitikinęs, kad šita byla yra politinė“, – trečiadienį Vilniaus apygardos teisme sakė teisiamas parlamentaras.

„Visas šitas policijos vajus, apsupta įmonė, žiniasklaidos ataka, areštai, kratos, išverstas mano butas, – buvo daromas psichologinis spaudimas, dabar tai vadinama mobingu, kad paveiktų žmones, kurie renka mane“, – tvirtino jis.

P. Gražulis pasakojo, kad jau buvo nusprendęs nebekandidatuoti 2016 metų Seimo rinkimuose, tačiau prasidėjus puolimui 2015 metais jis pakeitė nuomonę. Kaip puolimo užsakovus jis nurodė konservatorius ir tuometinę prezidentę Dalią Grybauskaitę.

„Nepaisant purvo pylimo, žmonės mane išrinko“, – sakė politikas.

2016 metais P. Gražulis į parlamentą išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą.

Įžvelgia puolimą

Teisme politikas aiškino, kad pažeidimų, bakterijų Rusija tuo metu aptiko daugelyje lietuviškų produktų. Anot jo, tai buvo valstybinės politikos dalis, tačiau tik dėl šaldyto maisto gamybos įmonės „Judex“ produkcijos kilo triukšmas Lietuvoje.

P. Gražulis tvirtino, kad bandant Lietuvoje ištirti „Judex“ koldūnus dėl listerijos, privati laboratorija atsisakė priimti mėginius.

„Kada mano sūnus pasakė, kad reikia nuvežti tyrimus patikrinti į laboratoriją, berods, Vilniuje, pasakė jam, kad neimsime, nes jei nieko nerasime, mus uždarys“, – pasakojo parlamentaras.

Anot jo, mėginiai ištirti Rygoje ir Varšuvoje, listerijos bakterijų tuomet nerasta.

Seimo narys tvirtino, kad „žiniasklaida lakstė net į Airiją“ ir rūpinosi, jog ten nepirktų „Judex“ produkcijos.

„Matydamas visą šitą istoriją, supratau, kad šita byla yra politinė“, – sakė P. Gražulis.

Jis taip pat reiškė nuostabą, kodėl Lietuvos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl Rusijoje aptiktų bakterijų.

„Lietuvos prokuratūra staiga pradėjo ginti Rusijos piliečių interesus“, – stebėjosi parlamentaras.

Pinigus grąžino, akcijų neėmė

Jis teisme pasakojo negavęs jokios naudos iš to, kad rūpinosi „Judex“ reikalais.

P. Gražulis tvirtino, kad visos iš „Judex“ per tuometinę savo padėjėją Patriciją Pachomovaitę, dirbusią ir bendrovės komercijos direktore, gautos lėšos grąžintos įmonei.

„Svarbiausia, kad visi pinigai grąžinti į kasą. Ir ne po metų, ne prasidėjus tyrimui, o kiekvieną mėnesį“, – pabrėžė jis.

Seimo narys tvirtino niekada neturėjęs „Judex“ akcijų ir įmonėje nedirbęs.

„Kai 1990 metais traukėsi Rusijos kariuomenė, vienas karininkas pasiūlė, sako: imkite visą įrangą koldūnų gamybai, jie ją naudojo kareivių maitinimui. Aš ketinau eiti į politiką, pasiūliau Sigitui, sakau: imk, vis tiek nieko nekainuos, jie juk traukiasi“, – apie koldūnų verslo pradžią teisme pasakojo P. Gražulis.

„Neėmiau aš tų akcijų. (...) Jokios naudos nesiekiau“, – ne kartą kartojo politikas.

Klausiamas, kieno paprašytas atstovavo „Judex“ interesams – skambino Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovams, vykęs į Rusijos Karaliaučiaus sritį – P. Gražulis sakė neprisimenantis, svarstė, kad galėjo paprašyti P. Pachomovaitė.

Rūpinosi ir kitais

P. Gražulis tvirtino kaip Seimo narys rūpinęsis ne tik „Judex“, bet ir kitų Lietuvos bendrovių interesais. Tarp tokių įmonių jis paminėjo „Agrovetą“, Klaipėdos rajono turgų, „Klaipėdos mėsą“.

Politikas teismui tvirtino, kad jo iniciatyva Seimo narių delegacija lankėsi įmonėje „Agrovet“, dėl jos problemų surengtas Aplinkos apsaugos komiteto posėdis, ten vyko aplinkos ministras ir pan.

Anot politiko, ir šiuo metu yra mažiausiai trys įmonės, kurių interesais jis rūpinasi.

„Viena įmonė augina peliukus. Susisiekiau su Kauno zoologijos sodu, jie palaiko ryšius su daug zoologijos sodų, suvedžiau juos ir jie gavo daug rinkų. Manau, kad čia geri darbai“, – teisme pasakojo P. Gražulis.

„Seimo narius aš palyginčiau su Izraelyje esančia raudų siena. Jeigu nespręstumei, jei nepadėtumei, niekas už tave nebalsuotų“, – tvirtino parlamentaras.

Kortelę paėmė dėl išlaidumo

Atmesdamas kaltinimus, kad „Judex“ mokėjo už P. Gražulio lėktuvo bilietus, kurą, politikas tvirtino visas lėšas grąžinęs. Jis sakė nesidomėjęs, kieno lėšomis P. Pachomovaitė mokėjo už jam skirtus bilietus ir kita.

„Važiuojant į komandiruotes, viešbučius, bilietus prašydavau nupirkti patarėjos (P. Pachomovaitės – BNS), ji nupirkdavo, aš sumokėdavau. Ji daug keliavo, žinojo, kur pigiau“, – aiškino kaltinamasis.

P. Gražulis melu vadino kaltinimą, kad neatlygintinai naudojosi „Judex“ priklausiusiu automobiliu „Lexus“.

„Kas ketvirtį mokėjau, nueidavau į banką ir darydavau pavedimus“, – teisme sakė jis.

Tuo metu Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius atkreipė dėmesį, kad Seimo kanceliarijos pateiktuose dokumentuose nenurodoma, už kokį automobilį mokėti pinigai. P. Gražulis aiškino, kad sutartyje nenurodyti nuomojamo automobilio markės jam patarė Seimo kanceliarija.

Kalbėdamas apie paimtą iš P. Pachomovaitės kortelę, į kurią Seimo kanceliarija pervesdavo jos, kaip Seimo nario padėjėjos, atlyginimą, P. Gražulis aiškino taip daręs, nes padėjėja, su kuria tuo metu turėjo artimus santykius ir kartu gyveno, buvo labai išlaidi. Jis pasakojo iš lombardo išpirkinėjęs jos užstatytus žiedus.

„Palyginus balansą, kiek aš iš jos paėmiau ir kiek ji iš manęs gavo, ji gavo dvigubai daugiau“, – teigė P. Gražulis.

Ne kyšis, o skola už vakarienę

Jis atmetė kaltinimą prašęs P. Pachomovaitės nuvežti 500 eurų kyšį Rusijos Karaliaučiaus srities veterinarijos tarnybos vadovui. Seimo nario teigimu, pinigai buvo skirti grąžinti už ankstesnę bendrą vakarienę, už kurią esą sumokėjo Rusijos Federacijos veterinarijos tarnybos Karaliaučiaus srities padalinio vadovas Andrejus Ivanovas.

Anot Seimo nario, būtent per minėtą vakarienę jis ir kiti Lietuvos verslininkai išgirdę, jog lietuviškos produkcijos į Rusiją vežti nebeverta, nes aptikti pažeidimai yra susiję su politika. P. Gražulio teigimu, po to „Judex“ koldūnų į Karaliaučių nebeeksportavo.

Per praėjusį teismo posėdį P. Pachomovaitė liudijo neišdrįsusi perduoti pinigų, juos pasiėmusi sau.

„Negrąžino, likau žmogui skolingas. Gal kada nuvešiu, grąžinsiu“, – trečiadienį sakė P. Gražulis.

Pagal anksčiau teisme paskelbtus pokalbius telefonu, P. Gražulis rūpinosi, kad minėtus 500 eurų P. Pachomovaitei skirtų „Judex“.

Trečiadienį teismui nepavyko baigti Seimo nario apklausos, nes jis paprašė padaryti pertrauką dėl emocinės būsenos.

„Aš esu įsiaudrinęs, darau išvadą sau kaip žmogus, kad yra dirbtinai kabinėjimąsi“, – teigė jis.

P. Gražulio apklausa turėtų būti tęsiama, kai bankas pateiks duomenis apie mokėjimus už nuomotą automobilį „Lexus“.

Kitas Vilniaus apygardos teismo posėdis suplanuotas pirmadienį, gruodžio 6 dieną.

Kaltina piktnaudžiavimu

Generalinė prokuratūra kaltina politiką nuo 2015 metų gegužės iki 2017 metų vasario piktnaudžiavus Seimo nario padėtimi, dėl ko žalos patyrė valstybė.

Bylos duomenimis, parlamentaras iš privačios bendrovės „Judex“ galbūt siekė gauti ir gaudavo turtinę naudą veikdamas šios bendrovės interesais bei neleistinai kišdamasis į kitų valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą. Taip pat jis, anot kaltintojų, siūlė Rusijos pareigūnams duoti pinigų, prašydamas neteisėtai veikti nurodytos bendrovės interesais.

Į Rusiją eksportuojamoje „Judex“ šaldyto maisto produkcijoje Rusijos pareigūnai 2015 metais aptiko listerijos bakterijų.

Kaltinamajame akte rašoma, kad Seimo narys padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ su tuo susijusias problemas: ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode