Sprogimas

Izoliacija po kontakto su sergančiuoju bus trumpinama iki 10 dienų, sako A. Dulkys

izoliaIzoliacija po kontakto su sergančiuoju koronavirusu bus trumpinama iki dešimties dienų vietoj dabar esamų 14-os, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Įvertinę ir pasiskiepijimo situaciją, ir kitų šalių praktikas, mes apskritai sutrumpinsime terminą nuo 14 iki 10 dienų“, – per spaudos konferenciją Vyriausybėje trečiadienį sakė ministras.

Jis teigė, kad ši tvarka galios visiems žmonėms, tačiau pagrindinis motyvas ją keisti – siekis užtikrinti sklandų švietimo procesą mokyklose.

Šiuo metu 14 dienų izoliacija po didelės rizikos sąlyčio skiriama visiems žmonėms, išimtys taikomos paskiepytiems ar persirgusiems žmonėms.

Ministras taip pat pabrėžė, kad artimiausiu metu bus keičiamos ir tam tikros izoliacijos taisyklės po sąlyčio su sergančiuoju ugdymo įstaigose.

„Nuo šiol bus izoliuojamas tik vaikas, kuriam patvirtinta koronaviruso infekcija. Greta sėdėjusiems vaikams – didelės rizikos kontaktams – bus siūloma atlikti PGR tyrimą. Jei jie to nenorėtų, tuomet būtų 10 dienų izoliacija“, – aiškino ministras.

Pasak jo, gavę neigiamą testo atsakymą moksleiviai iš karto galėtų grįžti į kontaktinį ugdymą.

Sprendimas dėl kaukių – kitą savaitę

A. Dulkys sakė, kad Vyriausybė sutaria dėl kaukių dėvėjimo griežtinimo, tačiau dar reikia nuspręsti, ar tai bus daroma įvedant karantiną, ar paliekant ekstremalią situaciją.

Pasak jo, siūlymai bus pateikiami per posėdį kitą savaitę.

„Su teisininkais pasižiūrėsime, ar tai turėtų būti ekstremalios situacijos kontekste, ar karantino“, – aiškino jis.

Ministras teigė, kad privalomas kaukių dėvėjimas turėtų tapti vėl privalomas uždarose erdvėse.

„Gali atsirasti ir tam tikro detalumo“, – sakė jis.

Pasak A. Dulkio, taip pat svarstoma grąžinti į nuotolinį darbą viešajame sektoriuje.

Senjorų skiepijimas

Jis pabrėžė, kad slaugytojai su mobiliais laiškininkai vyksta jau ne tik Trakų, bet ir Šilalės, Skuodo, Zarasų rajonuose. Taip senjorams sudaroma galimybė pasiskiepyti namuose.

„Ta banga gali toliau plėtotis“, – kalbėjo ministras.

Anot A. Dulkio, nuo spalio ruošiantis skiepyti ir Vilniaus poliklinikose, jau dabar vakcinos skirstomos į šias sveikatos priežiūros įstaigas.

„Vakcinos juda link šeimos gydytojų ir judės po kitas poliklinikas visoje šalyje“, – dėstė ministras.

Kiek anksčiau ministerija teigė, kad prie skiepijimo poliklinikose iniciatyvos kitos savivaldybės bus kviečiamos prisidėti įvertinus Vilniaus patirtį.

Be kita ko, A. Dulkys akcentavo, kad šiuo metu e.sveiktoje suformuota galimybė šeimos gydytojui matyti nuo koronaviruso nepasiskiepijusius senjorus.

„Tai sudarys galimybę, skambinti, kosnultuoti ir patarti“, – dėstė ministras.

Jo teigimu, už skiepytis atsiųstą vyresnį nei 75 metų pacientą šeimos gydytojams ketinama didinti išmoką nuo 5 iki 15 eurų. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode