Sprogimas

Kupiškyje registruotas stichinis lietus

lietusAntradienio pavakare stichinis lietus registruotas Kupiškio automatinėje meteorologijos stotyje – per valandą į kvadratinį metrą iškrito 38 litrai vandens.

Stichinis lietus prasidėjo 16.20 val. ir jis tęsėsi iki 22.10 val., pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Per beveik šešias valandas išmatuota 60,1 milimetro kritulių. Intensyviausias lietus lijo nuo 16.50 val. iki 17.50 val. – per valandą iškrito 37,8 milimetrai kritulių.

Gausiai palijo ir Rokiškyje bei pietiniame šalies pakraštyje − Varėnoje ir Druskininkuose. Čia registruoti pavojingi lietūs.

Sinoptikai sako, kad šių metų liepa pasižymi ne tik ypač netolygiu kritulių pasiskirstymu šalies teritorijoje, bet ir pavojingų kritulių gausa – iki šiandienos jie tai vienur, tai kitur buvo registruoti net 15 dienų.

Tokių smarkių ir labai smarkių liūčių priežastis susijusi su plūstelėjusiu iš pietinių platumų atogrąžų oru. Ši oro masė pasižymi sugebėjimu sukaupti labai didelį drėgmės kiekį.

„Yra nustatyta, jog sušilęs vienu laipsniu oras gali išlaikyti septyniais procentais didesnį drėgmės kiekį nei iki tol buvęs. Karšta ir drėgna oro masė pasiekusi Lietuvą formuoja labai aukštus (kartais viršūnės siekia 12–15 km) lietaus debesis, kurie šalies teritorijoje pasiskirsto labai nevienodai ir išpila skirtingus vandens kiekius“, – rašoma sinoptikų pranešime.

BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode