Parama dėkojame




Sprogimas

Mažeikių rajone daugėja sergančiųjų gripu

      Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) centro medikai informuoja, jog sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) sparčiai auga visoje Lietuvoje. Vasario 3 d. duomenimis, iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemija paskelbta jau 13 savivaldybių, artimiausiu metu ji gali būti paskelbta dar keliose savivaldybėse. Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis didėja ir Telšių apskrityje, taip pat Mažeikių rajone.


Didesnis negu pernai

      Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, ketvirtąją šių metų savaitę (sausio 25–31 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 124,28 atv./10 tūkst. gyventojų. Tuo tarpu pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 79,4 atv./10 tūkst.  gyventojų.

      Praėjusią savaitę Lietuvoje iš 10-ies apskričių sergamumo rodiklis didesnis nei 100 atv./10 tūkst. gyventojų registruotas septyniose apskrityse: Alytaus, Telšių, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Tauragės, Panevėžio. Trijose apskrityse: Šiaulių, Utenos, Marijampolės, sergamumo rodiklis siekė nuo 90 iki 98,40 atv./10 tūkst. gyventojų.

      Palyginus ketvirtosios metų savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su trečiosios šių metų  savaitės duomenimis, padidėjęs sergamumas gripu ir ŪVKTI užregistruotas visose Lietuvos administracinėse teritorijose. Nors kai kuriose apskrityse sergamumo rodiklis yra didesnis nei 100 atv./ 10 tūkst. gyventojų, gripo epidemija dar nėra skelbiama. ULAC medikai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

      Centro duomenimis, visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyta 240 asmenų. Iš jų – 159 vaikai. Dvylika iš hospitalizuotų asmenų paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių. Daugiausiai į ligoninę dėl gripo buvo paguldyta Vilniaus, Kauno, Panevėžio apskrityse.

      Kasdien augant sergamumui gripu ir kitomis ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, medikai pataria vengti masinio susibūrimo vietų ir sąlyčio su sergančiais asmenimis, jei įmanoma, atidėti renginius, taip pat dažnai plauti rankas, o susirgus gydytis namuose ir neiti į mokyklą ar darbą.

Sergamumas apskrityje

Kaip informavo Telšių visuomenės sveikatos centras, per 2016 metų 4-ąją savaitę Telšių apskrityje buvo užregistruoti 454 gripo atvejai. Ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų iš viso užregistruota 1837. Gripu sirgo 250 vaikų. Ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sirgo 1367 vaikai.

Daugiausia gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų atvejų užregistruota Mažeikių rajone – 1001 atvejis, iš jų – 828 vaikai. Atitinkamai Telšių rajone – 790, vaikų – 499, Plungės rajone – 457, vaikų – 264. Mažiausiai sergančiųjų šiomis ligomis Rietavo savivaldybėje – 43, vaikų – 26.

Sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis Mažeikių rajone yra 182,70 atv./10 tūkst. gyventojų, Telšių rajone – 183,41 atv./10 tūkst. gyventojų, Plungės rajone – 128,57 atv./10 tūkst. gyventojų, Rietavo savivaldybėje – 54,07 atv./10 tūkst. gyventojų. Iš viso apskrityje – 162,07 atv./10 tūkst. gyventojų. Nors sergamumo rodiklis apskrityje ir atskiruose rajonuose viršija 100 atv./10 tūkst. gyventojų, tačiau kol kas gripo epidemija neskelbiama.

Padėtis Mažeikiuose 

Pasak Telšių visuomenės sveikatos centro Mažeikių skyriaus vyresniosios specialistės Dalios Zakarienės, Mažeikių rajone 4-tą metų savaitę užregistruota iš viso 835 susirgimai ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI), iš jų – 707 sergantys vaikai. Gripo atvejų iš viso 166, iš jų – 121 vaikas. Rodiklis 10 000 gyventojų per savaitę Mažeikių rajone – 182,70. 3-ią metų savaitę buvo 484 susirgimai ŪVKTI, gripo – 35 atvejai.

            Kaip informavo Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus, situacija ugdymo įstaigose nevienoda, vienur daug sergančių, kitur mažiau, kai kuriose kol kas išvis nėra susirgusių, tačiau padėtis yra ties riba: „Kol kas itin didelio sergamumo nėra, tačiau jis kasdien didėja. Viršūnę gali pasiekti gal penktadienį. Kasdien žiūrime, stebime, renkame duomenis ir juos analizuojame. Šiandien (vasario 3 d., – aut. past.) situacija tokia, kokia bus rytoj, neaišku.“

„Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis ne mažesnis kaip 100 atvejų/10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų, – paaiškino D. Zakarienė. – Šiuo atveju Mažeikių rajone gripo atvejų skaičius sudaro tik 16,58 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.“

Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vyr. specialistės (savivaldybės gydytojos)
Daivos Jurkūnienės teigimu,
rajonas šiuo metu yra prie epidemijos slenksčio: „Dominuoja ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos. Praėjusią savaitę turėjome 166 gripo atvejus, iš kurių 121 užregistruotas vaikams. Taigi, dominuoja vaikų sergamumas. Šiuo metu stebime situaciją ir, jei sergamumas nestabilizuosis, gavus Telšių visuomenės sveikatos centro rekomendaciją, skelbsime gripo epidemiją.“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode