Sprogimas

Įmonėse po truputį skiepijami darbuotojai, didžioji dalis vis dar laukia

Didelėse šalies įmonėse po truputį darbuotojai pradedami skiepyti  nuo koronaviruso, tačiau didžioji dalis vis dar laukia vakcinų. Verslo atstovai teigia, jog procesas įsibėgėjo tik maisto pramonės įmonėse, be to, ne visi nori skiepytis „Astra Zeneca“. 

Sveikatos apsaugos ministerija praėjusią savaitę paskelbė, kad kviečiamos skiepytis įmonės ir organizacijos, turinčios ne mažiau kaip šimtą darbuotojų. Jie skiepijami, jei lieka vakcinų po tą savaitę skiepijamų prioritetinių grupių. Be to, prioritetas teikiamas bendrovėms, kuriose buvo viruso židiniai.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius BNS sakė, jog vakcinų trūksta tiek didelėse, tiek mažesnėse įmonėse, o sparta negali pasigirti nei Vilniaus, nei Kauno, nei Klaipėdos regionai.

„Maisto sektoriuje procesas vyksta, viskas gerai, prieš mėnesį buvo pradėta vakcinuoti ir šiandien jau link 80 proc. įmonių darbuotojų, dirbančių su tiesioginiu maistu, prie konvejerių, fasavimo linijų, tiek ir mėsos perdirbimo įmonėse, tik žuvies truputį blogesnė situacija, bet ten vakcinavimas vykta, o kas liečia kitas, stambesnes pramonės įmones, mes dar tuo pasidžiaugti negalime“, – BNS sakė V. Janulevičius. 

Situacija įmonėse skiriasi 

Vienoje didžiausių pieno perdirbimo bendrovių „Rokiškio sūris“ jau pasiskiepijo 350 iš 860 žmonių. Pasak įmonės vadovo Daliaus Trumpos, vakcinacija vyksta sklandžiai, paskiepyti visi, kurie norėjo  „Astra Zeneca“ vakcinos. 

„Tvarka vyksta gerai, geras komunikavimas su atsakinga skiepijimo institucija Rokiškio rajone. Bet tas gerumas iš dvejų dalių – geranoriškai rajono valdžia žiūri, bet ir mes daug įnešame savo darbo, administracinių resursų. Patys sudarome eilę, susakome, kada žmogui ateiti, konkrečią valandą. Darbą, kurį turėtų atlikti pirminės sveikatos priežiūros institucija, mes padarome įmonėje ir jau pateikiame tik sąrašą“, – BNS sakė D. Trumpa. 

Anot jo, įmonė pasiskiepijusiems darbuotojams netaiko išskirtinių sąlygų, tačiau leidžia vakcinuotis darbo metu, o kitą dieną, jeigu blogai jaučiasi, neatvykti į darbą.

Tuo metu „Lietuvos geležinkelių“ grupėje skiepijimas dar tik prasideda – iš maždaug 9 tūkst. darbuotojų kol kas pasiskiepijo apie 100. Įmonės saugos ir rizikų valdymo direktorius Rolandas Šlepetys BNS teigė, kad norinčiųjų skiepytis yra daugiau, tačiau ne visi kol kas turėjo galimybę, dalis atsisakė „Astra Zeneca“ vakcinos.

„Norinčių duomenis turime, įvairiai varijuoja jie – administracinį darbą dirbančių darbuotojų kažkur apie 5 proc. tik nenori skiepytis, bet jei kur nors gamyboje, kelio darbininkai, paprastų profesijų, tai apie 55 proc. nori skiepytis“, – sakė R. Šlepetys.

Pasak jo, įmonė itin aktyviai neragina vakcinuotis, tačiau darbuotojai buvo apklausti, o jų sąrašai pateikti savivaldybėms. Jos informuoja darbuotojus, tuomet šie vyksta skiepytis. R. Šlepetys neatmetė galimybės, kad, pavyzdžiui, Vilniuje žmonės galėtų būti paskiepyti įmonėje.

Anot jo, kai kurios veiklos įmonėje yra jautrios ir negali būti pertraukiamos, tad jei ten darbuotojai skiepytis atsisakytų, galbūt būtų taikomas periodiškas testavimas. 

„Yra eismo tvarkdariai – kaip lėktuvų dispečeriai, valdo visą eismą, vienoje patalpoje dirba aštuoniese. Mums svarbu, kad ten nebūtų viruso, kad jie būtų pasiskiepiję, tai apeliuojame į tą sąmoningumą, kalbame, o jei kažkas atsisakys skiepytis, galbūt taikysime testavimą, bet priversti negalime“, – sakė R. Šlepetys. 

Tuo metu krabų lazdelių ir kitų produktų iš surimio ir žuvies gamintojos „Vičiūnų grupės“ įvairiuose miestuose dirbantys darbuotojai skiepyti pradėti praėjusią savaitę. Anot įmonės atstovo Mindaugo Snicoriaus, dauguma jų išreiškė norą skiepytis.

„Mūsų žiniomis, skiepijimo procesas Kaune ir Plungėje – miestuose, kur dirba daugiausiai mūsų darbuotojų – vyko išties sklandžiai ir dauguma norinčiųjų jau gavo pirmąjį skiepą“, – BNS sakė „Vičiūnų grupės“ komunikacijos vadovas M. Snicorius.

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) šeštadienį „Astra Zeneca“ vakcina paskiepyta 400 įmonių darbuotojų. Klaipėdos LEZ valdymo bendrovė pasinaudojo miesto savivaldybės suteikta galimybe dideliems kolektyvams pasiskiepyti. Skiepijimas vyko LEZ teritorijoje. 

„Tai buvo smūginis, likutinis „Astra Zeneca“ paskirstymas, per 24 valandas turėjome pateikti sąrašus žmonių, kurie nori skiepytis, jie atvažiavo pas mus į teritoriją ir įmonių darbuotojai pagal paskirtą laiką buvo skiepijami. Visi labai laukiame, gal dar bus tokia galimybė, gal dar bus likučių“, – BNS sakė Klaipėdos LEZ komunikacijos vadovė Indrė Dudonienė.

Praėjusį šeštadienį buvo paskiepyti įmonių „Retal Baltic Films“, „Orion Global PET“, „Vėjo projektai“, „Fortum Klaipėda“, „Albright Lietuva“, „Lavango Engineering LT“, „Glassbel Baltic“, „Baltijos transporto sistemos“, „Lindstrom“, „Vingės logistika“, „Mestilla“ ir kitų įmonių darbuotojai. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode