Sprogimas

Prezidentūra ragina žmones su negalia įtraukti į prioritetines vakcinavimo grupes

Prezidentas Gitanas Nausėda skatina įtraukti žmones su negalia į prioritetinių vakcinavimo grupių sąrašą, užtikrinti geresnę jų integraciją į darbo rinką. 

„Šiai dienai aiškaus prioriteto žmonėms su negalia neturime ir mes tikimės, kad artimiausiu metu būtent per lėtinių ligų prioritetą didžioji dalis žmonių su negalia bus paskiepyti“, – Žinių radijui sakė prezidento patarėja socialinei politikai Irena Segalovičienė. 

Ji mano, kad žmonės su negalia turėtų sudaryti atskirą prioritetinę grupę. 

„Mūsų manymu, tikrai taip. Nes statistiniai duomenys rodo ir užsienio mokslininkų tyrimai rodo, kad mirties rizika būtent žmonių su negalia grupėje tikrai yra irgi didesnė“, – kalbėjo patarėja. 

Pasak I. Segalovičienės, be kita ko, būtini tvarūs sprendimai įtraukiant žmones su negalia dirbti atviroje darbo rinkoje lygiomis galimybės su kitais. Jos teigimu, nors įstatyme yra sudarytos priemonės taikyti papildomas užimtumo rėmimo priemones, tačiau finansavimas „ne visada iš paskos eina tų numatytų priemonių“. 

„Šitoje vietoje tikrai reikalinga peržiūra būtent aktyvių darbo rinkos priemonių, kurios yra skirtos žmonėms su negalia, kad jos būtų veiksmingos, kokybiškos (...) Tam reikalingas labai adekvatus, bet labai tikslinis finansavimas. Prezidentas skatina Vyriausybę imtis šitų pokyčių, tikimės, kad tų pokyčių bus imtasi artimiausiu metu“, – kalbėjo I. Segalovičienė.

Prezidentas antradienį rengia pasitarimą aptarti žmonių su negalia situaciją. Valstybės vadovas nuotoliniu būdu susitiks su lygių galimybių kontroliere Birute Sabatauskaite ir Žmonių su negalia teisių stebėsenos komisijos nariais.

Anot Prezidentūros, per susitikimą bus kalbama apie žmonių su negalia teisių ir gerovės problemas, COVID-19 pandemijos stabdymo priemonių poveikį šių žmonių situacijai.

Taip pat bus aptarta Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimo Lietuvoje pažanga.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode