Parama dėkojame




Du miestus sujungė M. K. Čiurlionis

Druskininkų „Ryto“ gimnazijoje vyko Mažeikių rajono mokyklų dailės bei muzikos mokytojų ir mokinių projekto „M. K. Čiurlionio spalvų ir garsų pakylėti“ pristatymas.

Idėja – mažeikiškių

Sausio 15 d. jungtinė pedagogų ir moksleivių komanda iš Mažeikių pripildė svetingą Druskininkų „Ryto“ gimnaziją. Aktyvūs mūsų rajono dailės bei muzikos disciplinų mokytojai ne tik sukūrė ir įgyvendino projektą „M. K. Čiurlionio spalvų ir garsų pakylėti“, bet, jį sėkmingai pristatę savame krašte, nepabūgo išvažiuoti žymiai toliau.

Šio projekto idėjos autorė – Gabijos gimnazijos dailės mokytoja Audronė Mažeikienė – ir Pavasario pagrindinės mokyklos dailės mokytojas metodininkas Aleksandras Novak pasiūlė gerai pavykusį projektą pristatyti Druskininkuose ir ėmėsi organizacinių rūpesčių, kad numatytą dieną į Druskininkus atvyktų atstovai iš aštuonių Mažeikių ugdymo įstaigų: Vytauto Klovos muzikos mokyklos, Gabijos bei Merkelio Račkausko gimnazijų, Sodų pagrindinės mokyklos, „Ventos“ progimnazijos, Pavasario pagrindinės mokyklos, Mažeikių moksleivių namų bei Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos.

Įdomūs faktai

Nors renginys vyko besibaigiant pamokoms ir šiek tiek užtruko, tačiau pilnoje gimnazijos salėje kartu praleistas laikas neprailgo. Renginį įdomiai vedė buvęs Vytauto Klovos muzikos mokyklos direktorius, muzikos mokytojas Ričardas Grušas. Buvo pateikti įdomūs, ne visiems dar girdėti faktai ir detalės iš M. K. Čiurlionio gyvenimo bei kūrybos.

Meninę mažeikiškių programą atliko Muzikos mokyklos mokinys Marius Barauskis, pianinu skambinęs M. K. Čiurlionio preliudą, o Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos gimnazistai pristatė įdomią programą, pavadintą „M. K. Čiurlionis – sparnuoti inicialai“. Skambant M. K. Čiurlionio sukurtos muzikos garsams, į sceną kilo mokiniai, nešini piešiniais, kuriuose buvo pavaizduotos raidės, simbolizuojančios menininko inicialus ir pavardę.

Sodų pagrindinės mokyklos moksleivių grupė perskaitė savos kūrybos eilėraščius, kuriuos įkvėpė M. K. Čiurlionio tapyba.

Druskininkų „Ryto“ gimnazijos dailės ir grafinio dizaino mokytojas ekspertas Andrius Mosiejus sakė, kad žiūrovus labai sujaudino ir nuoširdžiais aplodismentais buvo palydėta trijų jaunuolių atlikta teatrinė kompozicija, dar kartą priminusi dramatišką ir jaudinančią Sofijos Kymantaitės ir M. K. Čiurlionio meilės istoriją.

Dėkojo dalyviams 

Renginio metu jaunųjų muzikantų ir jų mokytojų įvairiais instrumentais nuoširdžiai atliekami kūriniai keitė vienas kitą, buvo skaitomos moksleivių mintys, kilusios stebint, klausant ir improvizuojant M. K. Čiurlionio kūrinius.

Šeimininkai aplodismentais pasveikino kiekvienos mokyklos kolektyvą ir mokinius paruošusias mokytojas, aplodismentais padėkota renginio vedėjui R. Grušui. Už šiltai kartu praleistas akimirkas visiems dėkojo „Ryto“ gimnazijos direktorė Egidija Vilkienė, renginiu pasidžiaugė ir originalias dovanėles svečiams įteikė M. K. Čiurlionio kūrybos puoselėtoja, druskos studijos vadovė Aušra Česnulevičienė, gerų žodžių negailėjo ir M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus darbuotojos.

Po renginio mažeikiškiai ne tik apžiūrėjo gimnazijos patalpas, bet ir aplankė M. K. Čiurlionio memorialinį muziejų, vėliau vaikštinėjo po muziejaus sodą, nukeliavo iki kito menininko – V. K. Jonyno – galerijos, kurioje svečių jau laukė vedėja, menotyrininkė Vida Mažrimienė.

Ratas prasiplėtė

Nors galerijos svečiai iš Mažeikių kėlėsi anksti ryte, važiavo šešias valandas, netrukus jie ir vėl turėjo leistis į kelionę – namo. „Žiūrėjau ir tyliai džiaugiausi, matydamas, kaip atidžiai jie stebi galerijoje ir muziejuje esančius darbus. Stebėdamas tolstančius, karališkuose Dzūkijos pušynų mėliuose ištirpstančius nuvažiuojančio mažeikiškių autobuso raudonus žiburėlius pagalvojau, kad, atsidavusių žmonių ir meno puoselėtojų dėka prisilietusių prie mūsų tautos genijaus kūrybos ratas šiandien dar kartą prasiplėtė“, - sakė Druskininkų „Ryto“ gimnazijos dailės mokytojas Virginijus Sutkus.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Nuotr. Andriaus Mosiejaus

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode