Parama dėkojame




Sprogimas

Svarbiausi penktadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyti 663 nauji COVID-19 atvejai, mirė 13 žmonių. Ligoninėse nuo COVID-19 gydomi 939 pacientai, 97 iš jų – reanimacijoje. 14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų siekia 243,2 atvejo. Latvijoje jis siekia 511,8 atvejo, Estijoje – 698,96 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

* Nuo COVID-19 paskiepytas kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma Adamkiene ir pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis.

* Sveikatos apsaugos ministerija pristatė visuomenės apklausos apie skiepus nuo COVID-19 duomenis. Tikrai sutiksiantys skiepytis sakė 41 procentas, linkę skiepytis buvo 23 procentai. Neapsisprendę teigė esantys 16 procentų, greičiau nesiskiepysiančių ir nesiskiepysiančių buvo po 10 procentų. Dvejojantys ir apsisprendę nesiskiepyti dažniausiai sakė, jog nenori tapti „bandomaisiais triušiais“. Ministerija žada vykdyti informacinę kampaniją ir jos metu atsakyti į dažniausiai kylančius klausimus.

* Autoritetingas britų medicinos žurnalas „The Lancet“ paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ ir Vokietijos biotechnologijų bendrovės „BioNTech“ sukurtos vakcinos nuo COVID-19 ligos vien tik pirmoji dozė veiksminga 85 procentais. Diena anksčiau Kanados medicinos ekspertai pasiūlė atidėti skiepijimus antrąja „Pfizer/BioNTech“ vakcinos doze, atsižvelgiant į gana stiprų imuninį atsaką po pirmosios injekcijos. Tai leistų padidinti paskiepytų žmonių skaičių.

Guogos mandatas. Vyriausioji rinkimų komisija panaikino Seimo nario Antano Guogos mandatą, o jo vietą parlamente pripažino Artūrui Skardžiui. A. Guoga į Seimą pernai spalį išrinktas pagal Darbo partijos sąrašą. Jis sakė Darbo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu nebendraujantis.

Teismas Baltarusijoje. Baltarusijoje prasidėjo teismo procesas, kuriame nepriklausomo naujienų portalo tut.by žurnalistė Kaciaryna Barysevič ir gydytojas Arciomas Sarokinas kaltinami medicininės informacijos apie mirusį protestuotoją Ramaną Bandarenką paskelbimu, už tai gresia iki trejų metų nelaisvės. Teismas užkirto kelią Lietuvos ir dar kelių šalių diplomatams stebėti teismo procesą.

Tarptautinė politika. Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas dalyvaus Didžiojo septyneto grupėje siekiant sutelkti bendrą dėmesį į atsigavimą po koronaviruso pandemijos ir kovą su klimato kaita. Po viršūnių susitikimo J. Bidenas taps pirmuoju Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvausiančiu JAV prezidentu. Šis žingsnis atspindi naujojo JAV vadovo nusiteikimą keisti kursą po jo pirmtako Donaldo Trumpo propaguotos vienašališkumo politikos.

Neramumai Mianmare. Mirė per praėjusią savaitę Mianmare vykusį protestą prieš karinį perversmą saugumo pajėgų į galvą pašauta 20-metė. Tai yra pirmoji patvirtinta protestuotojų, susidūrusių su saugumo pajėgomis po karinio perversmo, mirtis. Merginos žūtis sukėlė pasipiktinimą protestų krečiamoje šalyje.

„Uber“ vairuotojai. Didžiosios Britanijos teismas nusprendė, kad JAV pavėžėjimo milžinės „Uber“ vairuotojai turi teisę į darbuotojams suteikiamas teises: pertraukas, atostoginius bei minimalų atlyginimą. Manoma, kad šis sprendimas turės didžiulį poveikį laisvai samdomų darbuotojų ekonomikai.

JAV marsaeigis. Jungtinių Valstijų marsaeigis „Perseverance“ nutūpė Raudonojoje planetoje. Prieš septynis mėnesius paleistas NASA Marso tyrimų zondas „Mars 2020“ įveikė trumpiausią ir labiausiai įtemptą savo misijos etapą – „septynias siaubo minutes“, kai nuleidžiamasis modulis, nešantis marsaeigį „Perseverance“, turėjo nutūpti ribotoje teritorijoje planetos paviršiuje. Pagrindinė „Perseverance“ užduotis bus ieškoti įrodymų, kad planetoje galėjo egzistuoti senovinės gyvybės formų.

Princo statusas. Britų princas Harry patvirtino karalienei Elizabeth II, kad jis su žmona Meghan Markle negrįš kaip „dirbantys“ karališkieji asmenys. Pagal pradines jų pasitraukimo sąlygas, suderėtas per skubų susitikimą su karaliene 2020 metų pradžioje, Harry sutiko po metų persvarstyti savo ir žmonos sprendimą. Jiems patvirtinus šį sprendimą, britų princas neteks savo karinių garbės paskyrimų ir globėjo titulų.

Sankcijos Iranui. Iranas paragino Jungtines Valstijas atšaukti visas sankcijas, paskelbtas, kai šaliai vadovavo Donaldas Trumpas. Teherano pareiškimas pasirodė Joe Bideno administracijai pasiūlius Iranui sėsti prie derybų stalo ir atšaukus du simbolinius savo pirmtakės žingsnius. Šį Vašingtono sprendimą teigiamai įvertino Rusija, pavadinusi tai žingsniu teisinga kryptimi siekiant išgelbėti daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode