Parama dėkojame




Patvirtinta sporto medicinos paslaugų teikimo tvarka

Šių metų sausio pradžioje patvirtintas Sporto medicinos ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo reikalavimų aprašas, kuris reglamentuos sportininkams būtinos sveikatos priežiūros tvarką.

„Kartu su medicinos srities specialistais parengtas ir Sveikatos apsaugos ministrės įsakymu patvirtintas dokumentas padės mūsų šalies sportininkams siekti pergalių ir taip pasaulyje garsinti Lietuvos vardą. Mes suprantame, kad kelias į pergalę prasideda sunkiose treniruotėse, todėl stengiamės palaikyti mūsų sportininkus ir pasiruošimo varžyboms etape, o ne tik tada, kai jie jau grįžta su medaliais“, – sako Ministras Pirmininkas A. Butkevičius. 

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sporto instituto direktoriaus profesoriaus Rimtauto Gudo teigimu, iki šiol sporto medicinos gydytojo kompetencija buvo neapibrėžta, už šio specialisto konsultacijas pacientai mokėjo savo lėšomis. Naujasis aprašas, kuris įsigalios nuo gegužės 1 dienos, reglamentuoja sporto medicinos ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, reikalavimus specialistams, patalpoms, medicinos prietaisams, paslaugų teikimo organizavimą ir medicinos dokumentaciją.

Siuntimą pas ambulatorines sporto medicinos paslaugas teikiantį gydytoją išduoda šeimos gydytojas po gydytojo specialisto konsultacijos ar gydytojas specialistas. 

„Sporto medicinos gydytojas konsultacijos metu įvertina sportininko atramos-judėjimo sistemą, fizinį išsivystymą, specifinius sporto šakų rodiklius, atlieka funkcinį testavimą, – konsultacijos metu atliekamus darbus vardija Kauno klinikų gydytojas reabilitologas Vytenis Trumpickas. – Po to specialistas pateikia išvadas bei rekomendacijas dėl sportavimo ir sudaro gydymo planą, jei reikia, skiria gydymą. Esant indikacijų, sporto medicinos gydytojas gali siųsti pacientą atlikti kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tomografijos tyrimų.“

Sporto medicinos gydytojų Lietuvoje labai trūksta, todėl Lietuvos sveikatos mokslų universitete ši studijų programa buvo praplėsta ir patobulinta. Sporto medicinos gydytojo darbas neapsiriboja tik konsultacijomis ambulatorinėje grandyje. Naujajame apraše įteisinta ir mobilioji sporto medicinos paslauga, teikiama treniruotėse, sporto renginiuose, mokomosiose treniravimo stovyklose ir kitur, kurią turi teisę teikti asmens sveikatos priežiūros įstaiga, turinti licenciją, suteikiančią teisę teikti ambulatorines sporto medicinos paslaugas. Sporto medicinos gydytojas, teikdamas mobiliąsias sporto medicinos paslaugas, turi gebėti teikti pirmąją medicinos pagalbą treniruočių, sporto renginių, mokomųjų treniravimo stovyklų metu, turėti tam reikiamas priemones ir įrangą. Sporto medicinos gydytojui privalu mokėti atlikti vaistų injekcijas, venų punkcijas, paimti kraują tyrimams, atlikti vietinį nuskausminimą, sustabdyti išorinį kraujavimą, sutvarkyti žaizdą, uždėti gipso longetę, sutvarstyti įvairias kūno vietas, imobilizuoti sąnarius elastine juosta ir parinkti įtvarus. 

Sporto medicinos paslaugos teikiamos sportininkams mėgėjams bei sportininkams profesionalams. Sportuojantis pacientas sporto medicinos gydytojo konsultacijos gali būti siunčiamas dėl įvairių ortopedinių patologijų: plokščiapėdystės, kelio sąnario vidinių pažeidimų, raumenų, sausgyslių ligų, kaulo vientisumo, kaulų tankio ir struktūros pažeidimų, raiščių, sausgyslių ir raumenų sužalojimų. 

Taip pat konsultacija gali būti reikalinga dėl pervargimo, krūvio, perkrovimo ir spaudimo sukeltų minkštųjų audinių ligų, įvairių raumenų ir nervų pažeidimo sukeltų skausmų. Turint šeimos gydytojo (po gydytojo specialisto konsultacijos) ar gydytojo specialisto siuntimą, sporto medicinos gydytojo konsultacijos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.

LR Vyriausybė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode