Sprogimas

Gimtadienio proga Vilnius apšvies tiltus, pilį, miestiečiams pramogauti siūlo namie

Pirmadienį 698-ąjį gimtadienį švenčiantis Vilnius apšvies tiltus, Gedimino pilį, o miestiečiams ta proga siūlo pramogų namie.

Anot savivaldybės pranešimo, pirmadienio vakarą nušvis keturi sostinės tiltai – Žvėryno, Baltasis, Žaliasis ir Mindaugo.

Vilniaus šviesų festivalio iniciatyva specialiai bus apšviesta Gedimino pilis bei paminklo Gediminui kardas.

Šviesos instaliacija sukurta ir Vilniaus televizijos bokštui, savaitgalį ir pirmadienį jis virto linksma gimtadienio žvakute – vakarais kas valandą bokštas „šoka“ pagal populiarias lietuviškas dainas.

Mėgstantiesiems švęsti su muzika – „Spotify“ platformoje sudarytas specialus Vilniaus gimtadienio grojaraštis.

Alternatyvaus miesto pažinimo platformos „Neakivaizdinis Vilnius“ parengė žaidimą-žinių patikrinimo testą, specialią gimtadienio dovaną „Vilniaus nuotaikų žemėlapį“ – kaip atrodytų sostinė, jei jos spalvas rinktųsi vilniečiai.

Antradienį vyks  LRT „Prototo“ žaidimas – jame bus klausimų apie Vilnių, o sostinės savivaldybė įsteigė savo prizą.

Kiekvienas mažylis, gimęs per Vilniaus gimtadienį, tradiciškai gaus po smėlinuką su užrašu „Vilnius myli Tave“. Skaičiuojama, kad per Vilniaus gimtadienį į pasaulį gali ateiti apie 30 ir daugiau kūdikių. 

Pagal tradiciją, aikštėje prie miesto rotušės gimtadienio proga keliamos trys miesto vėliavos. Šįmet dėl karantino ribojimų ceremonijos nebus, tačiau sekmadienį ir pirmadienį tamsiu paros metu ant rotušės fasado praeiviai išvys šviesos projekciją su Vilniaus miesto savivaldybės vėliava.

Vilnius, kaip miestas ir sostinė, pirmą kartą rašytiniuose šaltinuose paminėtas1323-iųjų sausio 25-ąją Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino rašytame laiške Vakarų Europos krikščionims.

Minėtu laišku krikščionys pirkliai, kariai, amatininkai, žemdirbiai ir dvasininkai iš viso pasaulio, ypač iš Liubeko, Štralzundo, Brėmeno, Magdeburgo ir Kelno, kviesti atvykti ir apsigyventi Lietuvoje.

Tuometinis Lietuvos didysis kunigaikštis taip pat pranešė ketinantis priimti krikštą.

vilnius.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode