RETRO

Vyriausybė nepritarė 13-ajai pensijai

Vyriausybė nutarė nepritarti vadinamajai tryliktai pensijai – vienkartinei 200 eurų išmokai ir teikia tokią išvadą Seimui.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) teigia pritarianti siekiui gerinti socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjų finansinę padėtį, tačiau nepritaria įstatymo projektui, kurį inicijavo buvę Seimo nariai Vanda Kravčionok ir Zbignevas Jedinskis. 

Pasak ministerijos, Vyriausybė numato pensijų ir šalpos išmokų gavėjų problemas spręsti sistemiškai ir parengti priemones, užtikrinančias nuoseklų kas mėnesį mokamų pensijų ir išmokų didinimą. 

„Universalios išmokos skyrimas, nevertinant asmens gaunamų pajamų, ir tik vieną kartą per metus, nebūtų efektyvi atskirties mažinimo priemonė ir iš esmės nespręstų pensijų gavėjų finansinės padėties pagerinimo, o, priešingai, sudarytų prielaidas sumažinti pasitikėjimą socialinio draudimo sistema, nes nurodytoms problemoms spręsti reikia imtis kompleksinių priemonių“, – argumentuoja SADM. 

Ministerija priduria, kad šioms išmokoms reikėtų apie 180 mln. eurų per metus.

Lietuvoje yra apie 615 tūkst. senatvės pensininkų, apie 160 tūkst. netekto darbingumo pensijų, beveik 98 tūkst. valstybinių pensijų, apie 30 tūkst. našlaičių pensijų, apie 60 tūkst. šalpos išmokų ir apie 5 tūkst. išankstinių senatvės pensijų gavėjų. 2020 metų lapkričio mėnesį pensijoms išmokėta 288,8 mln. eurų. 

Dabartiniai valdantieji pernai tryliktos pensijos idėją vadino rinkiminiu triuku. Prezidentas Gitanas Nausėda tryliktąją pensiją vadino netvariu sprendimu. 

Seimas pernai spalį pradėjo svarstyti, ar įteisinti tryliktą pensiją ir ketino svarstyti pataisas lapkričio 10-ąją, tačiau buvo paprašyta Vyriausybės išvados. 

Lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode