Sprogimas

Alkoholio vartojimo problemoms spręsti telkiamos įvairios šalies institucijos

Sausio 18 d. Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus vadovaujamas Ministrų kabinetas svarstė papildomus veiksmus, kurių būtina imtis alkoholio vartojimui šalyje stabdyti. „Iki vasario 15 dienos turi būti parengtas tarpinstitucinis Veiksmų planas alkoholio vartojimo problemoms spręsti – toks sprendimas priimtas šiandien pasitarime. Įgyvendinant šį planą 2016 m. turi dalyvauti Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo, Vidaus reikalų, Susisiekimo, Ūkio, Teisingumo, Krašto apsaugos, Kultūros ministerijos bei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės, Kūno kultūros ir sporto departamentai“, – sako Vyriausybės vadovas A. Butkevičius.

Premjero teigimu, pastarojo laiko įvykiai liudija, kad skaudžios alkoholio vartojimo pasekmės palietė visus valstybės valdymo sektorius, todėl šiai problemai spręsti telkiamos įvairios šalies institucijos. Ministras Pirmininkas taip pat atkreipė dėmesį, kad kovai su alkoholio vartojimu bus skiriamas didesnis finansavimas ir tam bus panaudotos iš akcizo mokesčio surinktos lėšos. Šiemet Valstybiniam visuomenės sveikatos stiprinimo fondui skirta 1,3 mln. eurų, kurie bus skirti visuomenės sveikatos išsaugojimo ir stiprinimo veikloms, įskaitant prevencinius projektus, mokslinius tyrimus ir socialinę reklamą.

Vyriausybės pasitarime pabrėžta, kad šiandien alkoholio vartojimas ir jo pasekmės negali būti siejamas tik su netinkamai organizuota prevencija ar nepakankamai išplėtotomis gydymo paslaugomis. Būtina įsisąmoninti, kad visi ūkio sektoriai turi būti atsakingi už šios problemos sprendimą, sveikatos sektorius, net ir teikdamas aukščiausio lygio sveikatos priežiūros paslaugas, negali išspręsti tų socialinių ir ekonominių problemų, kurios lemia psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą. Visuomenės sveikatos interesą reikia pripažinti prioritetiniu, net jei tai tiesiogiai apsunkintų verslo sąlygas ar tariamai ribotų žmogaus teises – tokiai klausimą Vyriausybės pasitarime pristačiusios sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės nuomonei pritarė kiti Ministrų kabineto nariai.

Pagal šiandien priimtą Vyriausybės protokolinį nutarimą visos minėtos institucijos iki 2016 m. vasario 1 d. turi pateikti Sveikatos apsaugos ministerijai savo siūlomas priemones Veiksmų planui alkoholio vartojimo problemoms spręsti. Veiksmų planą Sveikatos apsaugos ministerija turi parengti iki 2016 m. vasario 15 d. Jame būtina numatyti konkrečias, moksliškai pagrįstas ir efektyvias priemones, užtikrinant glaudų tarpinstitucinį bendradarbiavimą visose srityse. Priemonės turi būti įgyvendintos 2016 metais.

LR Vyriausybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode