Parama dėkojame




Sprogimas

J. Bernatonis: „Sumažinus darbo krūvius teismams, gerėtų teisingumo kokybė“

Teisingumo ministerija, patobulinusi anksčiau rengtus teisės aktų projektus, siūlo santuokos nutraukimo procedūrą abiem sutuoktiniams sutinkant perduoti notarams, tačiau tik tokiais atvejais, kai sutuoktiniai neturi nepilnamečių vaikų.

Tokioms įstatymų pataisoms pritarė Vyriausybė ir perdavė jas svarstyti Seimui.

„Patobulinome anksčiau rengtus projektus, kuriems nepritarė Seimas, ir siūlome palikti dabar galiojančią tvarką, kad nepilnamečių vaikų turinčių asmenų santuoką gali nutraukti tik teismas. Tačiau jeigu sutuoktiniai neturi nepilnamečių vaikų ir sutinka nutraukti santuoką, tuomet ją nutrauktų notaras“, - sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Siūloma atsisakyti ir kitų teismams nebūdingų funkcijų: nebereikėtų kreiptis į teismą dėl leidimo parduoti ar įkeisti nekilnojamąjį daiktą, kuris yra šeimos turtas, nereikėtų teismo leidimo pakeisti vedybų sutartį ir t.t.

Teisės aktų projektuose numatyta, kad notaras galėtų atidėti santuokos nutraukimo tvirtinimą iki 6 mėnesių, jeigu abu sutuoktiniai su tokia sąlyga sutinka.

„Teismai kasmet išnagrinėja apie 11 tūkst. santuokos nutraukimo bylų, iš kurių 8 tūkst. nagrinėjamos abiejų sutuoktinių sutikimu. Apylinkių teismai taip pat per metus išduoda apie 13,5 tūkst. įvairiausių leidimų. Teisingumo ministerijos skaičiavimais, maždaug apie 90 proc. šių leidimų sudaro būtent leidimai dėl šeimos turto pardavimo ar įkeitimo. Tokios bylos dėl leidimų išdavimo sudaro beveik 7 proc. visų pirmos instancijos teismuose per metus išnagrinėjamų civilinių bylų“, - pažymi J. Bernatonis.

Parduodant ar įkeičiant butą, kuris yra šeimos turtas, sutuoktiniai turės pateikti notarui rašytinį patvirtinimą, kad dėl šio sandorio nenukentės nepilnamečio vaiko interesai. Tais atvejais, kai šeima yra įtraukta į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus, apskaitą, notaras, prieš tvirtindamas sandorį, turės kreiptis į valstybinę vaiko teisių apsaugos instituciją, kad ši pateiktų savo išvadą.

Teisingumo ministerija siūlo atsisakyti teismų leidimų norint pakeisti vedybų sutartį, taip pat atsisakyti teismo funkcijų nutraukiant santuoką abiejų sutuoktinių bendru sutikimu. Tokiais atvejais asmenims dėl santuokos nutraukimo reikėtų kreiptis pas notarą ir pasirašyti sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių.

„Jeigu šiems Teisingumo ministerijos pasiūlymams Seimas pritars, teismuose maždaug 8 proc. sumažėtų civilinių bylų krūvis, teisėjai daugiau laiko galėtų skirti sudėtingoms byloms, o pati teismų sistema dirbtų sparčiau ir efektyviau“, - teigia J. Bernatonis.

Teisingumo ministerijos parengtoms pataisoms pritaria ir Lietuvos gyventojai. Sociologinis tyrimas atskleidė, kad net 67 procentai apklaustųjų teigiamai vertina siūlymą santuokos nutraukimo funkciją, kai tarp besiskiriančių nėra ginčų ir kai jie neturi nepilnamečių vaikų, perduoti notarams.

Teisingumo ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode