Sprogimas

Verslas MMA siūlo skirstyti pagal amžių, profesinės sąjungos tai vadina diskriminacija

Verslo atstovai Trišalėje taryboje ketina minimalią algą (MMA) siūlyti skirstyti pagal amžių, taip padedant jaunimui įsilieti į darbo rinką. Tačiau profsąjungos prieštarauja tokiam pasiūlymui ir teigia, kad tai – diskriminacija pagal amžių, rašo 15min.lt.

Klausimą į antradienį turinčio vykti Trišalės tarybos posėdžio darbotvarkę įtraukė Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis, kuris sako, kad tai padėtų į darbo rinką įsilieti patirties neturinčiam jaunimui.

Anot jo, mintis iškelti tokią idėją kilo po diskusijos su Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoju Raimondu Kuodžiu.

„Čia visiškai naujas pasiūlymas. Suprantame, kad reikės tartis, kalbėtis. Kuodis kalbėjo kalbėjo, niekas negirdėjo, mes išgirdome“, – 15min.lt sakė A. Romanovskis.

R. Kuodis rašė, kad MMA skirstymas pagal amžių būtų teisingas, nes amžius – nekeičiama charakteristika, kuria neįmanoma manipuliuoti. Mažiau našūs ir mažiau kvalifikuoti jauni žmonės esą gali dirbti už mažesnę minimalią algą.

Tačiau Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė tokį pasiūlymą vadino „visiška nesąmone“.

„Akivaizdžiai diskriminacija pagal amžių. Jokių argumentų nėra“, – 15min.lt sakė ji.

Profsąjungų vadovė sako, kad lygiai tokia pat bloga idėja būtų ir MMA skirstymas pagal regionus. Jos teigimu, MMA negalima skirstyti pagal jokius požymius – nei pagal amžių, nei pagal regionus.

BNS primena, kad Vyriausybė anksčiau šį mėnesį nusprendė nuo sausio padidinti MMA 35 eurais iki 642 eurų. 

Tuo pat metu Vyriausybė nutarė, kad jei Finansų ministerijos ekonominės prognozės gruodį bus prastesnės nei rudenį, tuomet Trišalė taryba iki gruodžio 11 dienos turės pateikti naują rekomendaciją. 

Ji būtų svarstoma iš naujo, jei numatomas 2021 metų nedarbo lygis būtų didesnis nei 8,5 proc., o vidutinio darbo užmokesčio augimas – mažesnis nei 2 proc.

Trišalėje taryboje profsąjungos siūlė MMA kelti daugiau – bent 56 eurais iki 663 eurų – o verslas siūlė MMA didinimo klausimo dėl neapibrėžtumo nesvarstyti apskritai.

socmin.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode