Sprogimas

Svarbiausi ketvirtadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje užfiksuotas naujas koronaviruso atvejų rekordas per parą – patvirtinti 255 užsikrėtimai, mirė dar vienas žmogus, jis buvo vyresnis nei 90-ies metų. COVID-19 židiniu tapusiuose Kelmės rajono Liolių globos namuose nerimaujama, kad gali pradėti trūkti darbuotojų. Ugdymo įstaigose nuo rugsėjo registruoti 477 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, gydymo įstaigose per spalį ir rugsėjį užsikrėtė 350 medikų.

* Bus keičiami kriterijai, kuriais remiantis asmenys laikomi pasveikusiais nuo koronaviruso: nuo šiol pasveikusiu, kai sergama lengva forma, bus laikomas asmuo, kai nuo ligos pradžios praeis 10 dienų, tai turės patvirtinti gydytojas.

* Vilniaus miesto savivaldybė atmeta Nacionalinio visuomenės sveikatos raginimus apriboti barų ir kavinių darbo laiką, tačiau žada didinti testavimo apimtis.

* Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė leisti saviizoliacijoje esantiems rinkėjams per antrąjį Seimo rinkimų turą balsuoti specialiuose mobiliuosiuose punktuose šešiose savivaldybėse.

* Lenkijoje per praėjusią parą vėl užregistruota rekordiškai daug naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų – 8 099.

* Prancūzijos vyriausybė nuo šeštadienio įveda šalyje ekstremaliąją padėtį, Paryžiuje ir dar keliuose miestuose tądien įsigalios komendanto valanda – be svarbios priežasties iš namų nebus galima išeiti nuo 21 valandos iki 6 valandos ryto. 

* Prancūzijos policija atliko kratą sveikatos apsaugos ministro Olivier Verano namuose, vykdydama tyrimą dėl to, kaip vyriausybė sprendė koronaviruso krizę.

* Europos Parlamento kitos savaitės sesija saugantis koronaviruso vyks kaip vaizdo konferencija. Parlamento pirmininkas atmetė  Prancūzijos reikalavimą sugrąžinti sesiją į Strasbūrą.

* Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad jauni ir sveiki žmonės į asmenų, skiepijamų nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, kategoriją gali nepatekti iki 2022 metų, nes skiepijant prioritetas bus teikiamas kitoms gyventojų grupėms. „Žmonės linkę manyti, kad esą sausio 1-ąją ar balandžio 1-ąją jie gaus skiepą ir viskas grįš į normalias vėžes. Taip nebus“, – pabrėžė PSO vyriausioji mokslininkė Soumya Swaminathan.

Mokesčių vengimas. Didelio masto policijos operacijos metu sulaikyta kelių milijonų eurų mokesčių išvengusi naudotų automobilių prekeivių grupuotė. 16 asmenų įtariami suklastoję dokumentus dėl maždaug 10 tūkst. naudotų automobilių įvežimo į Lietuvą.

Kreipimasis į VRK. Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją prašydama negaliojančiais pripažinti Seimo rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje. Partija tvirtina, kad Seimo rinkimų įstatymas buvo šiurkščiai pažeistas dėl „Laisvės TV“ kampanijos prieš partijos lyderį Valdemarą Tomaševskį ir partiją.

Sankcijos Rusijai. Europos Sąjunga dėl rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga paskelbė sankcijas Federalinės saugumo tarnybos (FSB) direktoriui Aleksandrui Bortnikovui, Rusijos prezidento vidaus politikos valdybos viršininkui Andrejui Jarinui, prezidento administracijos vadovo pirmajam pavaduotojui Sergejui Kirijenkai, prezidento įgaliotajam atstovui Sibiro federalinėje apygardoje Sergejui Meniailai ir gynybos ministro pavaduotojams Pavelui Popovui bei Aleksejui Krivoručkai. Jos taip pat įvedamos Valstybiniam organinės chemijos ir technologijų mokslinių tyrimų institutui. Nuo ketvirtadienio jiems draudžiama atvykti į ES bei įšaldomas čia esantis turtas. 

Viršūnių susitikimas. Briuselyje prasidėjo dvi dienas truksiantis Europos Sąjungos viršūnių susitikimas, kur daugiausia dėmesio ketinama skirti deryboms su Britanija dėl prekybos santykių ir tikslams klimato kaitos srityje.

Atsistatydinimas. Kirgizijos prezidentas Soronbajus Žejenbekovas nusprendė trauktis iš pareigų. Jis paragino iš kalėjimo per pastarojo meto neramumus išvaduotą ir šalies ministru pirmininku tapusį buvusį opozicijos deputatą Sadyrą Žaparovą bei kitus politinius lyderius išvesti savo šalininkus iš Biškeko ir grąžinti ramų gyvenimą sostinės gyventojams.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode