RETRO

Mokslo metai prasidės rugsėjo 1 dieną mokyklose – ministras

Mokslo metai prasidės rugsėjo 1 dieną mokyklose, ketvirtadienį paskelbė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Kaukės mokyklose galėtų būti įvedamos, jei savivaldybėje užsikrėtimų skaičius pasiektų 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o prie nuotolinio mokymo būdo pereinama prie 25 užsikrėtimų 100 tūkst gyventojų.

„Jei kyla klausimas ar pirkti, ar išlyginti mokiniui uniformą, atsakymas yra taip – mokslo metai prasidės įprastu būdu mokyklose. Pradžia bendro ugdymo mokykloms ir profesinio mokymo įstaigoms rugsėjo pirmą dieną, taip pat ir aukštosioms mokykloms, išskyrus pirmakursius“, – per spaudos konferenciją sakė A. Monkevičius.

Pirmojo kurso studentams mokslo metai prasidės rugsėjo 14 dieną, nes maždaug 10 dieną baigsis priėmimas. 

„Numatėme du slenksčius, „a“ atvejis, kai užsikrėtusių skaičius pasiekia 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir bent 10 proc. nesusiję su lokalizuotais židiniais, bus svarstoma dėl privalomų kaukių dėvėjimo“, – teigė ministras.

„Jei konkrečioje savivaldybėje esant 25 užsikrėtimams 100 tūkst gyventojų ir 10 proc. naujų atvejų nesusiję su lokalizuotais židiniais, bus vertinama galimybė pereiti prie nuotolinio mokymo šioje savivaldybėje, bet net ne visoje savivaldybėje, o lokaliai“, – sakė A. Monkevičius.

Pasak jo, „kol kas šitų kriterijų neatitinka nei viena savivaldybė ir nėra pagrindo manyti, kad situacija staiga pasikeis“.

Spręsti galės ir dėl atskirų mokyklų

Anot jo, darbas vyks mokyklų patalpose, bet „laikantis nustatytų epidemiologų reikalavimų“.

A. Monkevičius sako, kad kiekvieną savaitę bus tariamasi su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologais ir įvertinus rodiklius bus sprendžiama, ar reikia perorganizuoti ugdymo procesą konkrečioje mokykloje ar savivaldybėje. Tai bus daroma operacijų vadovo teikimu, įvertinus situaciją ir pasitarus su konkrečia savivaldybe, ugdymo įstaigomis.

Galutinį sprendimą priims Vyriausybė, įskaitant ir tai, ar ugdymą nuotoliniu būdu organizuoti iš dalies, ar visiškai. 

Rugsėjo 1-osios šventę ministerija rekomenduoja sutikti lauke.

Taip pat savivaldybėms bus išdalinta 2850 nešiojamų kompiuterių, skirtų mokytojams, prioritetas bus teikiamas naujai pradedantiems dirbti mokytojams arba tiems, kuriems kompiuterių trūksta.

Pasak ministro, mokytojams antrąją rugpjūčio pusę organizuojami tobulinimosi seminarai.

Daugiau nei 12 mln. eurų bus skiriama mokykloms, skaitmeniniam turiniui bei mokytojų kvalifikacijos, susijusios su skaitmeniniu turiniu, panaudojimui. Skaičiuojant vienam mokiniui, ši parama sieks 40 eurų.

Įvedamos judėjimo schemos, ilgesnės pertraukos

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorė Jolanta Navickaitė pabrėžė, kad ugdymas turės būti organizuojamas taip, jog skirtingų klasių moksleiviai turėtų kuo mažiau kontaktų tarpusavyje, ypač skirtingo amžiaus mokiniai. Kaip ir iki šiol, bus draudžiama eiti į mokyklą peršalimo simptomus jaučiantiems moksleiviams ir pedagogams, turės būti užtikrinta būtina higiena, patalpų vėdinimas.

„Gali būti rekomenduojamas ir saugos priemonių dėvėjimas tiek darbuotojams, tiek mokiniams“, – sakė ji.

„Mokyklose turi būti taikomas mokymosi klasėmis principas, kai į klases vaikšto mokytojai, o klasės mokiniai yra viename kabinete, vienoje patalpoje. Mokytojas, ateidamas pas mokinius, visada galės atsinešti savo naudojamas priemones ar reikalingą mokomąją medžiagą“, – teigė ji. 

Pasak ministerijos atstovės, akivaizdu, kad gamtos mokslų, technologijų, fizinio ugdymo pamokos turės būti organizuotos tam skirtose specialiose klasėse, bet užtikrinant, kad būtų dezinfekuojami visi paviršiai, išvėdintos patalpos.

J. Navickaitė sako, kad bus rekomenduojama į mokyklą leisti patekti ne tik per pagrindinį, bet ir per kitus įėjimus, tai pat bus patariama „numatyti rekomenduotinas judėjimo iki klasės, iš klasės – į valgyklą, iki tualetų ar iki specializuotų kabinetų schemas“. Apie tokias schemas mokyklos administracija privalės detaliai informuoti tiek pedagogus, moksleivius, tiek jaunesniųjų moksleivių tėvus, pateikti informaciją matomose vietose.

„Vertinant tai, kad mokyklose reikės reguliuoti mokinių srautus ir užtikrinti kiek įmanoma mažesnį skirtingų klasių mokinių kontaktą, rekomenduojame numatyti ir ilgesnę pertrauką papietauti, planuoti vieną po kitos einančias dvi dalykų pamokas, jeigu tokių savaitinių pamokų yra daugiau, kad būtų sumažintas mokytojų judėjimas iš vieno kabineto į kitą“, – tvirtino ministerijos atstovė.

Maitinimas, anot jos, galės būti organizuojamas tiek klasėse, tiek valgyklose. Jei valgyklos didelės, bus leidžiama vienu metu pietauti ir skirtingų klasių moksleiviams, tačiau numatant atskiras erdves. Maistas, atsineštas iš namų, galės būti valgomas tiek valgyklose, tiek klasėse.

Rekomenduojama mokykloms tvarkaraščius kurti taip, kad būtų įmanoma kuo lengviau pereiti prie nuotolinio mokymo.

Numatyti ir papildomi reikalavimai  ugdymui nuotoliniu būdu, t.y. nustatytas nuotolinių sinchroninių pamokų skaičius.

Nuo rugsėjo ir toliau bus vykdomas moksleivių pavėžėjimas, čia moksleiviai turės dėvėti kaukes, o autobusai po kelionės – dezinfekuojami. 

Autoriai: Ramūnas Jakubauskas, Milena Andrukaitytė, Ignas Jačauskas

Vilnius, rugpjūčio 6 d. (BNS).

Lrv.lt nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode