RETRO

Korupcija įtariama SAM viceministrė prašo būti atleidžiama, ministras prašymą tenkins

Korupcija Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrime įtariama viceministrė Lina Jaruševičienė pirmadienį įteikė prašymą ją atleisti iš pareigų, informavo ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė.

Pasak jos, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sprendimą žada tenkinti penktadienį, kai darbo dienai grįš iš atostogų.

„Šiandien viceministrė Lina Jaruševičienė buvo atvykusi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir pateikė prašymą dėl jos atleidimo iš užimamų pareigų. Prašymas yra užregistruotas. Penktadienį iš atostogų grįžęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šį prašymą tenkins“, – teigia L. Bušinskaitė.

Jos teigimu, viceministrė šiuo metu jaučiasi prastai, kurį laiką turi nedarbingumo pažymėjimą, tad darbe jos nėra.

Sveikatos apsaugos ministerija, be kita ko, teigia bendradarbiausianti su teisėsaugos institucijomis ir pateiksianti visą reikiamą informaciją, kad tyrimas būtų baigtas kaip galima greičiau.

Plačiau situacijos L. Bušinskaitė teigė negalinti komentuoti dėl vykstančio tyrimo, tačiau pridūrė, jog tikisi, kad šis atvejis nesutrukdys sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams ir toliau bendradarbiauti, suvaldant koronaviruso protrūkį.

„Visi kolegos, tarp jų – ir viceministrė, dirbo dienomis ir naktimis, savaitgaliais negailėdami jėgų, kad tik šalyje būtų greičiau suvaldytas viruso plitimas“, – teigė L. Bušinskaitė.

FNTT teigimu, tyrime dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo viceministrė įtariama galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimu, kai dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą.

L. Jaruševičienėi skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims.

Apie tyrimą pranešta birželio pradžioje, pareigūnų akiratyje – 6 mln. eurų vertės Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vykdytas greitųjų koronaviruso testų pirkimas.

Pasak FNTT, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus informacijos apie Lietuvoje registruotos įmonės, manoma, įtartinas finansines operacijas.

FNTT patvirtino, kad pareigūnai aiškinasi dėl testus tiekusios įmonės „Profarma“ veiklos, kai kuriems šios bendrovės atstovams pareikšti įtarimai. 

Lėšos, kuriomis įmonė bandė disponuoti, buvo gautos po viešojo pirkimo sudarius greitųjų COVID-19 testų pardavimo sutartį su Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. FNTT teigimu, apribotas disponavimas neteisėtai įgytomis lėšomis.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Įtariama, kad pirkėjas buvo suklaidintas, prieš sudarant sutartį galimai neatliko rinkos tyrimo bei neįvertino perkamos prekės kainos ir rinkos sąlygų. Sudarius sutartį lėšos buvo pervestos testų tiekėjui.

Autoriai: Ramūnas Jakubauskas, Ignas Jačauskas

Vilnius, rugpjūčio 3 d. (BNS).

SAM nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode